Mentorordningen giver indlagte i Hornbæk og Viborg mulighed for at tale med en erfaren rygmarvsskadet og udveksle erfaringer.
Hvad er Mentorordning
Som nyskadet er der meget at bearbejde og nye ting at tage stilling til. Det meste opleves sammen med familie og venner samt personale og andre indlagte. Men et er gode viljer og faglig viden, noget andet er at udveklse erfaringer om at leve et liv med en rygmarvsskade.
Det er vores oplevelse, at mange på et tidspunkt får behov for at snakke med en ”der har prøvet det”. Altså en person med nogle sammenlignelige livsvilkår, blot med mere erfaring i livet med en rygmarvsskade.
En samtale mellem mentor og mentee kan skabe grobund for store forandringer. Støtte og sparring i tacklingen af udfordringer kan give større tro og mod på fremtiden.
Samtalen kan enten komme ud af det uformelle møde i hverdagen, eller gennem et arrangeret mentor-mentee forløb.
Mentorerne inviteres med til hverdagen i Hornbæk og Viborg. De deltager med jævne mellemrum i eks. patientundervisning, Hornbækgruppens/Kimens arrangementer og mentor-cafeer.
"mentor-matchet" giver den indlagte mulighed for at snakke med en ligestillet. Der kan f.eks. være ved ønsket om at mentoren er jævnaldrende eller har et lignende uddannelseforløb eller fritidsinteresse.
I mentorordningen registreres hver mentors data såsom køn, alder, skadesniveau, civile status, arbejdssituation, interesser og evt. specielle kompetencer.
Et samtaleforløb mellem mentor og mentee kan være alt fra en enkelt samtale til et længere forløb. Dette bestemmer parterne selv. Dog tilbydes der som udgangspunkt 3 samtaler. Rammerne for samtalen bestemmer de to deltagere selv; sted, længde, indhold mm. Begge parter kan fravælge yderligere samtaler. Vi kan også tilbyde en ny matchning, hvis f.eks. kemien ikke er i orden.
Mentorordningen
Klinik for Rygmarvsskader i Hornbæk, Vestdansk Center for Rygmarvsskade i Viborg og RYK har etableret en mentorordning, som indledningsvis kører som et projekt.
Vi håber at projektet kan danne grundlag for et permanent tilbud om mentorordning i øst og vest. Mentorordningen giver indlagte i Hornbæk og Viborg mulighed for at tale med et livserfarent menneske, der har/har haft sammenlignelige livsvilkår. Projektet skal dokumentere nyttevirkningen af dels en mentorordning, dels en ansat rygmarvsskadet
Det er vigtigt, at du nøje har sat dig ind i mentorkorpsets funktion, inden du evt. beslutter dig for at være mentor. Læs alt materiale om ordningen. Dernæst skal du gøre dig nogle tanker om:
En mentor/mentee relation handler om læring. Hvis du som mentor giver mentee gode råd og i særdeleshed instruktion, vil det som oftest kun virke kortsigtet. Hvorimod de svar mentee selv – via mentors spørgsmål – når frem til, vil have en langtidsvirkning. Lidt gode råd til dig som mentor.
Selvfølgelig er det muligt at træne op til at blive en 'god' mentor, men kun hvis man allerede besidder vitale interpersonelle evner, der kan videreudvikles. Deriblandt:
Det er denne sidste egenskab, der måske er den, der mest tydeligt definerer din evne til at være en god mentor. Balancen mellem at hjælpe for meget og hjælpe for lidt er hårfin, og den skal forstås instinktivt snarere end at være tillært.
Når din mentee kommer til dig med et problem, som du let kan se løsningen på, er det fristende at løse det. Men det er ikke mentorvejledning. Ved at løse det for personen, reducerer du mentees evne til selv at gøre det. Folk lærer bedst ved at stå over for nye udfordringer og dermed udvikle nye evner til at løse fremtidige udfordringer.
Der er ingen tvivl om, at mentorvejledning er et kraftigt og omkostningseffektivt redskab. I de rigtige hænder kan mentorvejledning forbedre mestring af livet med en rygmarvsskade og dermed forbedre mentees livskvalitet.
Mentor bør udfordre mentee på:
og ikke på:
Klinik for Rygmarvsskader:
Center-kontakt: Inge Steen, Ergoterapien, tlf. 38 63 19 53
Mentorkoordinator: Cathrine Guldberg,
Vestdansk Center for Rygmarvsskade:
Center-kontakt: Dorthe Kristensen, Fysioterapien
Mentorkoordinator: Lars Sørensen,
Hold dig opdateret med nyheder og gode historier fra RYK's verden.
Ved tilmelding accepteres RYK's vilkår for nyhedstjenester, Læs vilkår her
Dansk Handicap Forbund
Blekinge Boulevard 2
DK-2630 Taastrup
Tlf.: +45 39 29 35 55
E-mail: