Xbox - Gamecontroller

Controller til nedsat håndfunktion

Så er der godt nyt til spillere med begrænset håndfunktion. Microsoft lancerede i efteråret Xbox Adaptive Controller, som er en samlingshub for enheder, der hjælper med at gøre gaming mere tilgængeligt.

Tekst: Birgitte Bjørkman

Den har længe været efterspurgt. Nu har Microsoft endelig lanceret en controller, der gør konsol- og computerspil tilgængeligt for spillere med nedsat håndfunktion. Xbox Adaptive Controller er designet til mennesker, der ikke kan benytte de mere konventionelle controllers, der er på markedet - eller de eksisterende løsninger, der enten er for besværlige eller alt for dyre. 

Inkluderende design

Xbox Adaptive Controller er udviklet i samarbejde med mennesker med nedsat mobilitet i hænderne. De har bl.a. testet controlleren gennem en række Xbox-spil med tilkobling af specifikke hjælpemidler via de mange indgange på controlleren. Der er blevet lagt vægt på, at controlleren gør brug af almindelige standarder for ekstra udstyr, så der ikke skal investeres i nyt udstyr.
Det inkluderende design tager højde for gamere, der ikke kan nå alle knapper og triggers eller ikke kan holde en controller i hånden i længere tid ad gangen. Controlleren udmærker sig blandt andet ved at være stor og have programmerbare, ekstra store knapper samt mulighed for at tilslutte op til 19 tilpassede knapper eller retningsstyrede, perifere enheder, så de enkelte spillere kan tilpasse et opsætningsniveau, der passer bedst til deres mobilitet og deres spil. Controlleren giver mulighed for at konfigurere knapposition til hvor som helst, en spiller har brug for, samt co-pilotfunktioner, der tillader to controllere at spille som en.

Mikserpult og profil

Controlleren understøttes både af Xbox One og Windows 10 med velkendte funktioner som Xbox Wireless, Bluetooth, USB-forbindelse, Co-pilot og et 3,5 mm jackstik. Den fungerer lidt som mikserpult, og man kan programmere hele overfladen til forskellige knapper. Man kan desuden forbinde den med andre, eksterne enheder som fx switche, knapper, holdere og joysticks, som giver en tilpasset controller-oplevelse med egen profil. Man kan i øvrigt oprette flere controllerprofiler og skifte mellem dem med den indbyggede Profil-knap. Knap, thumbstick og udløserinput styres med hjælpeenheder (sælges separat), der er forbundet via 3,5 mm jackstik og USB-porte. 

Fantastisk

RYK! magasin har snakket med Thomas Borghus, der har købt controlleren, og han er meget begejstret for de muligheder, som Xbox Adaptive Controller giver ham.
- Det er først og fremmest fantastisk, at jeg kan bruge andre knapper og joysticks sammen med den, når jeg spiller. Det at man kan koble de bedst egnede moduler på, som man helst vil bruge til sine spil, er et kæmpe plus, fortæller Thomas, hvis favoritspil er westernspillet Red Dead Redemption samt action spillet GTA-5.
Thomas har tidligere måtte indkøbe importeret udstyr fra udlandet. Men det var både dyrt og besværligt at tilpasse og var af samme grund heller ikke blevet opdateret.
- Min nye controller kan fungere lang tid fremover, og den giver mange muligheder. At den kan fungere på en pc er også en bonus.
Thomas efterlyser en bedre software løsning, hvor man kan indstille flere funktioner til knapperne og tilsluttede aggregater.
- Den kræver en del tilpasning for at kunne fungere i mit set up, fx tilslutning til joystick til hagestyring. Men det er i småtingsafdelingen.
- Der er mange gode features for gamere med nedsat håndfunktion, fortæller Thomas, der er særligt begejstret for, at den giver mulighed for tilslutning til hage- og hovedstyring via joystick og co-pilot funktionen.
- Xbox Adaptive Controller er en velkommen, udstrakt hånd til os med udfordringer, slutter Thomas.

Med Xbox Adaptive Controller har Microsoft sat nye standarder for tilpasset udstyr, hvor computerspil tidligere var svært eller umuligt for gamere med nedsat håndfunktion. 

Controlleren sælges på microsoft.com/da-dk og koster ca. 700 kr. Xbox Adaptive Controlleren er udviklet og designet med støtte fra stærke partnerskaber med The AbleGamers Charity, The Cerebral Palsy Foundation, SpecialEffect, Warfighter Engaged m.fl. 

Man kan stille spørgsmål om brug af Xbox på Microsofts facebookside eller henvende sig til deres support: support.xbox.com/da-dk/