Wii - underholdning og træning på samme tid

Tekst: Birgitte Bjørkman

Der er mange timers underholdning i Nintendo Wii. Men det fysisk aktiverendecomputerspil er ikke blot for sjov. RYK! har afprøvet Wii Sports og Wii SportsResort, og efter et par tenniskampe og bokseturneringer havde begge spillere svedpå panden.

De fleste læsere har hørt om Nintendo Wii, og mange

har sikkert også fået placeret den populære spilkonsol

ved hjemmets centrale plads: fjernsynet. Men Wii er meget mere end god og sjov underholdning for hele familien. Det er et super redskab for træning, og det er slet ikke så tosset, når det samtidig er sjovt.

Registrering af bevægelser

For dem, der ikke kender Wii, kan det kort beskrives som et computerspil, hvor spillerens egne bevægelser overføres direkte til spillerne på skærmen. Den trådløse fjernbetjening eller controller har indbygget bevægelsessensor og registrerer bevægelser i tre dimensioner, der gør det muligt at registrere alle bevægelser. Det betyder, at man med controlleren i hånden kan slå til bolden i tennis og pege mod fjenden i skydespil.

Med nedsat ngerfunktion

Wii er udviklet med henblik på underholdning, men der er mange, der allerede har set træningsmulighederne i spillet og dets anvendelse i virtuel rehabilitering. RYK! har derfor på en god lørdag aften sat sig for at teste Wii Sports og Wii Sports Resort som redskab for træning; ikke mindst i forhold til brug- barheden for tetraplegikere. Alle spil kræver en vis form for bevægelighed i armene. Til nogle spil behøves blot et lille sving med håndleddet eller blot at holde controlleren, mens man laver et lille sving med skulde- ren. Andre spil kræver større armbevægelser. Med Wii kan man ikke helt undgå at bruge knapperne, dels for at loade spillene og dels for at spille de fleste spil. Men når det er sagt, så kan enkelte spil sagtens udføres alene ved bevægelse af controlleren, hvilket giver mulighed for fx at spille tennis, hvor man både kan serve og spille bare ved at bevæge controlle- ren. Skal man skrue bolden, kræver det tryk på knap, men man kan sagtens spille uden. Det gælder også i baseball. Til boks- ning behøves alene bevægelser på controlleren, men til gengæld kræver spillet nogen balance for at bokse med begge hænder.

Sved på panden

Vi starter med Wii Sports, der indeholder fem forskellige sports- grene: tennis, baseball, golf, bowling og boksning, og vi lægger ud med tennis. Med spillerne klar på banen på skærmen, svinger vi hver vores controller. Undertegnede med store sving, som havde jeg selv en ketsjer i hånden. Min modstander, Peter Marx, der er tetraplegiker, svinger knapt så meget, men det behøves heller ikke. For selv små bevægelser registreres og sender bolden over nettet til modstanderens bane. Mest handler det om at time sine bevægelser.

Vi bliver hurtigt grebet af spillet, men efter et par sæt og sved på panden, hvor Peter bliver den suveræne vinder, konkluderer vi, at tennis kan spilles af de fleste. (Det kræver dog, at man kan bevæge controlleren med små bevægelser.) Vi fortsætter med baseball, og igen bliver undertegnede taberen. Baseball kan også spilles med bevægelse af controlleren, men det kræver lidt større bevægelser, og vil man fx skrue bolden, kræver det tryk på controllerens knapper. (Det er selvfølgelig vanskeligere for en tetra end for mig, der er para.

vil styrke ens balance og kondition. Og man behøver ikke at have enmodstander i stuen. Er man alene, spiller man blot mod en compu-terstyret spiller.

Klumser rundt med knapperne

Efter en kold øl og en pause fortsætter vi med Wii Sports Resort. Det byder på spil som kano, cykelløb, bordtennis, basketball og frisbee, og vi klikker på kano, der kun behøver bevægelse med controlleren. Spillet kræver dog store armbevægelser, og det er igen hårdere for Peter end for mig at nå frem til mål. Det gælder også cyklingen. Sveden pibler, og vi stopper, inden vores arme syrer til. Vi klikker videre på basketball. Dette spil er ikke alene en stor udfordring for Peters balance, men her kræves også, at man skal trykke på controllerens knapper, når bolden skal kastes. Her kom- mer Peter til kort. Det gør han også, når han spiller med sine døtre. Men Wii er sjovt og socialt – så gør det ikke noget, at man sidder og klumser rundt med knapperne, mener han.

Undgå overbelastning

Det skal være sjovt at træne. Og Wii er rigtigt sjovt. Men man skal passe på, man ikke får belastningsskader på grund af Wii. Vær derfor opmærksom på, hvor længe du spiller og hvordan du bruger krop- pen under de forskellige spil, så du undgår at overbelaste led eller

muskler.

Er man usikker på, om man kan spille Wii, kan det være en god ideat prøve et par spil i Wii Sports eller Wii Sports Resorts, inden mankøber spillet, for at se, hvor meget man kan.

RYK!s testpersoner konkluderer efter en sjov men hård test, at de fleste af Wii spillene også er for tetraplegikere med mere eller mindre fingerfunktion. For lidt er også godt. Og så er det super sjov træning for balancen og konditionen. Fx er cykling, boksning og kajak ekstra hårde men også ekstra god træning.

God fornøjelse!