Træning, træningsophold på PTU

Et muskelboost med humørvitaminer eller Træning, der rykker

Tre uger i Rødovre med morgengymnastik, bassin- og konditionstræning, træning i motionsrum, af- og  udspænding og en velindrettet 2-værelses lejlighed til at lade op i. Et fantastisk tilbud til en jyde med slappe muskler og et sløvt sind.

Af Bente Ovesen

Det er mandag formiddag. Solen skinner. Bladene på kastanjetræet foran min 1.-salslejllighed har taget efterårsfarver og er så småt begyndt at falde til jorden. Indenfor er der lunt. Jeg har tjekket badeværelse, soveværelse og stue med køkken. Der er væghængt badestol, magen til den jeg har hjemme, hængt i samme højde. Der er hospitalsseng og almindelig seng. Jeg vælger den almindelige seng, selvom den er lav. Køkkenbordet er højt. Perfekt til min veninde på en meter og firs – hun bor her bare ikke. Det gør jeg, og jeg har netop tjekket ind til et treugers træningsophold på PTU i Rødovre.

Træning

Klokken 13.30 mødes jeg med de tre andre på holdet til intro og rundvisning i PTU’s flotte nye lokaler, og jeg får udleveret mit 3-ugers-program. Programmet starter kl. 8.30 og slutter kl. 15. Tre dage om ugen er der bassintræning fra morgenstunden – altså, morgenvasken springes over de dage. De to andre dage slutter dagen i bassinet. Ellers er programmet fyldt med forskellig træning, individuelt og på hold, undervisning i hjælpemidler og hjælpemuligheder, og så er der fysioterapi fire dage om ugen. Træningen i motionsrum forventes man at gøre ”indimellem”. Under introduktionen nævnes, at man kan få lavet en siddestillingsanalyse, at man kan komme i kontakt med socialrådgiver og psykolog, at man kan booke tid hos bandagist og fodterapeut. Man kan også deltage i PTU Fri tirsdag aften – et tilbud om siddende Cross Training, kredsløbstræning på maskiner, cirkeltræning mv. for PTU-medlemmer.

Til helvede og retur

Siden januar har jeg trænet tre dage om ugen ved PTU i Aarhus, og det var derfra jeg var henvist til rehabiliteringsopholdet. Forud lå halvandet år med en masse helbredsmæssigt bøvl, som sammenfattende kan kaldes senskader efter snart 40 år som paraplegiker og kørestolsbruger: kolossalt hævede ben, kolostomi, brækket lårben og et genstridigt, dybt tryksår på højre siddeknogle. Såret var netop helet ved en svinglapsoperation, da jeg startede på træningen i Aarhus. I alt havde jeg været mere eller mindre sengeliggende i trekvart år, og træningen foregik fortrinsvis liggende med håndvægte, da jeg kun måtte sidde halvanden time ad gangen. Jeg havde været totalt afhængig af hjemmehjælp, sygepleje og hjælp fra familie, venner og naboer. Mit hjem var omdannet til en sygestue med hospitalsseng, lift og bækkenstol, og min krop var blevet lige så venstreorienteret som jeg selv, fordi jeg både bevidst og ubevidst ”aflastede” højre bagdel, når jeg sad, og når jeg lå. Mine genvordigheder stoppede ikke helt, da jeg begyndte at træne. I maj fik jeg en blæreoperation, en Mitrofanoff, og seks uger før træningsopholdet i Rødovre brækkede jeg skinnebenet.
Da jeg mødte op i Rødovre kunne jeg sidde tre-fire timer ad gangen, efterfulgt af mindst en halv times liggende aflastning, og jeg havde et skinneben, der hævede og endnu ikke var groet sammen. Mit sind, min udholdenhed og mine kræfter var præget af det langvarige forløb. Mit hoved var fyldt op, stresset og trængte i høj grad til nye omgivelser og nye positive oplevelser.

Første rigtige dag

Det er tirsdag morgen. Jeg mødes med de tre andre til siddende morgengymnastik. Der er musik i højtalerne, og vi bliver introduceret til en række nakke-, skulder- og balanceøvelser. Gymnastikken bliver efterfulgt af en individuel, tværfaglig samtale, hvor der bliver sat mål med træningen. Jeg bliver henvist til en siddestillingsanalyse og til en bandagist. Senere på dagen er der en halv times fysioterapi med introduktion til træningsmaskinerne – på mit skema ender der med at være ti maskiner, som jeg kan træne i for at øge konditionen og styrke forskellige muskler i overkroppen. Efter en dejlig (selvbetalt) frokost i kantinen, er det tid til omklædning og bassintræning. Jeg føler mig fri i vandet. Flyder og svømmer rygsvømning uden problemer og uden hjælpemidler. Vi er kun tre i bassinnet. De to andre har haft polio, og har gangfunktion, så jeg får min egen fysioterapeut i vandet, og mine egne øvelser. En praksis, som jeg også nyder godt af på balancetræningsholdet.

Det rykker

Gennem de tre uger arbejder jeg på at blive mindre venstreorienteret. Det holder hårdt, men vandtræningen og balanceøvelserne tvinger mig mod højre. Desuden får jeg over seks seancer med to terapeuter udarbejdet en siddestillingsanalyse, som retter mig op i bækkenet, og som giver større aflastning til bagdelen. Jeg afprøver flere puder, og der bliver skruet på ryglæn og på stolens og fodpladens hældning. Jeg mærker hurtigt forandringer til det bedre, både i lænden og på bagdelen.

Rødovre by night – and day

Den første uge er jeg usædvanligt træt om aftenen. Men som dagene går, bliver udholdenheden større, og jeg mærker også, at jeg bliver bedre til forflytninger. Jeg er så heldig at have tre gode veninder boende i Københavnsområdet. De kommer jævnligt forbi, ofte medbringende aftensmad forberedt til opvarmning i lejlighedens mikroovn. Køkkenbordet blev i øvrigt hurtigt sænket – og sengen hævet – efter at jeg nævnte problemerne. Skidt for min høje veninde, men godt for mig.
Rødovre har et dejligt stort indkøbscenter i nærheden af lejligheden, hvor stort set alt kan købes. Der er også et skønt italiensk spisested i nærheden. I weekenden bliver der overskud til kusinebesøg i Hørsholm, søsterbesøg fra Vejle og cafébesøg på Strøget i København.

Et tiltrængt boost

På alle måder har jeg tre dejlige uger. Terapeuterne omkring mig er yderest kompetente, de tager hurtigt fat i problemerne, og de arbejder sammen. Da jeg forlader Rødovre, er bladende på kastanjetræet faldet af, men jeg er blevet stærkere, har fået en bedre kondition, og bedst af alt er der lagt en time til min siddetid. Jeg har også fået taget mål til længere støttestrømper, som skulle se ganske fine ud sammen med en kjole.
Tilbage i Aarhus bliver mit træningsprogram ændret fra 3 x 1 time ugentligt til 2 x 1½ time, og fokus ændres fra styrke til kondition. Jeg er også skrevet op til bassintræning.
Jeg begynder at leve igen.

FAKTA

Rehabiliteringsophold

Et rehabiliteringsophold på PTU’s RehabiliteringsCenter er et tværfagligt behandlingstilbud. Målet er at give den enkelte en vurdering af, hvordan man fremover kan vedligeholde eller forbedre sit funktionsniveau. Henvisning sker gennem egen læge eller hospital. Opholdet varer fra en eller tre uger, afhængigt af hvad målet er. Programmet er sammensat, så man får mulighed for at udnytte alle PTU’s faciliteter, f.eks. varmtvandsbassin, motionscenter og træningskøkken. Man får også mulighed for at få kontakt med alle PTU’s faggrupper. Det er påkrævet, at man er selvhjulpen eller har en hjælper med. Opholdet inkluderer en kørestolsegnet lejlighed, hvor der også er plads til hjælper eller ægtefælle. Befordring til Rødovre skal man selv sørge for. Der kan søges dækning af rejseudgiften i ens hjemregion. Læs mere på ptu.dk/rehabiliteringsophold