Tilgængelighed: Notre Dame går foran

Notre Dame går foran

Lysende eksempler på god tilgængelighed i udlandet viser, at det er muligt at skabe adgang til historiske bygninger, hvis man vil. På en ikke bare funktionel men også værdig og æstetisk måde for besøgende i kørestol

Tekst: Viggo Rasmussen

Danske Stepless by Guldmann har specialiseret sig i at lave skræddersyede tilgængelighedsløsninger i ældre og bevaringsværdige bygninger. En af flere mulige løsninger er en løfteplatform integreret i eksisterende trapper og omgivelser.
- Vi møder sjovt nok en vis skepsis i Danmark. Mange er bange for at gøre indgreb i fredede bygninger og undgår hellere at gøre noget. Derfor har vi især haft held med at lave individuelle løsninger i udlandet – herunder Sverige, fortæller direktør Jørgen Guldmann.
Og det var netop svenske eksempler, der førte til katedralen Notre Dame i Paris. Den internationalt anerkendte arkitekt Benjamin Mouton blev opmærksom på stepless-løsningen og inviterede Guldmann til at konstruere en værdig adgang for kørestolsbrugere til Notre Dames alter.

Diskret løsning

Hver dag besøger 30.000 mennesker Notre Dame midt i Paris. Hovedattraktionen er en tur rundt på alteret i den 650 år gamle domkirke. Men indtil februar 2015 havde kørestolsbrugere ikke mulighed for at forcere de tre trin op til alteret og måtte derfor undvære denne unikke oplevelse.
- Ud over de konstruktionsmæssige udfordringer i kirken var det Moutons ønske, at vi lavede en nærmest usynlig løsning. Så der skulle tænkes ud af boksen, tilføjer Jørgen Guldmann.
Resultatet blev en skræddersyet hydraulisk løfteplatform beklædt med marmor fra de eksisterende trin. Den bringer diskret og hurtigt kørestolsbrugere fra skibet i katedralen til alteret på lige fod med gående.

Stigende brug af lift

I starten var liften i den parisiske domkirke i brug cirka ti gange om dagen. Men Guldmanns landeansvarlige i Frankrig, Emmanuel Ferlay, oplyser, at det tal er steget støt, i takt med at kirkens besøgende med bevægelseshandicap er blevet opmærksomme på den diskrete lift.
Arkitekter og teknikere står i kø for at se den både funktionelle, værdige og æstetiske løsning i Notre Dame, som Emmanuel Ferlay stolt viser frem.

Med et tilbageblik på forløbet siger Jørgen Guldmann:
- Notre Dame-løsningen har løftet vores viden og erfaring til et niveau, som gør os i stand til at løse endnu mere komplicerede specialopgaver i fredede bygninger. Lige nu er vi med på flere højt profilerede projekter i London, Rom og f.eks. det franske Undervisningsministerium.