Tilbehør nye produkter Langhøj Live

Langhøj er først og fremmest kendt som bilindretningsfirma. Men i 2012 blev en ny division knyttet til firmaet: Langhøj Live, som har fokus på kreative og innovative hjælpemidler, der gør hverdagen lettere og sjovere.

Tekst: Birgitte Bjørkman

I Viby ved Aarhus ligger Langhøjs hovedafdeling. Her er det først og fremmest bilindretninger, der udføres, men siden sommeren 2012 har familiefirmaet tilføjet en afdeling for salg af hjælpemidler og tilbehør til hjælpemidler.
- Langhøj gik i mange år og tumlede med tanken om at kunne tilbyde tilbehør til manuelle kørestole, der bl.a. skulle lette kørsel og aflaste overkroppen. Vi møder jo brugerne på messer og når de skal have indrettet bil, og her efterspørges løsninger, der kan lette hverdagen, fortæller Martin Fog, der er fysioterapeut og har været ansat som konsulent i Langhøj Live i knapt tre år.

Fokus på hjælpemotorer

Det var Nudrive, en manuel hjælpemotor med to drivarme, der påsættes stolens hjul, som gav startskuddet til Langhøj Live. Siden har Langhøj Live udvidet med flere forskellige hjælpemotorer til manuelle kørestole; alle med det formål at lette kørslen.
- For mange kørestolsbrugere har det stor betydning at bevare sin mobilitet i en manuel kørestol, og derfor har hjælpemotorer fået særlig fokus hos os, forklarer Martin Fog og fortsætter:
- Hvad enten man har skulderproblemer, nedsat muskelstyrke i overkroppen eller manglende kræfter til længere afstande, kan en hjælpemotor gøre forskellen i forhold til at bevare og udvide mulighederne for et aktivt liv.
Siden NuDrive blev lanceret i 2012, har Langhøj Live fået forhandlingen af den batteridrevne SmartDrive, der er en lille kraftig hjælpemotor, der påsættes bag på stolen til brug for fremdrift samt de to hjælpemotorer, E-move og E-drive, der begge indbygges i hjulene. Sidstnævnte desuden med joystick.
- Som mennesker er vi alle unikke med forskellige behov. Det er derfor vigtigt for os, at vi dels kan tilbyde en bred vifte af løsninger på hjælpemotorer, dels kan tilpasse den enkelte hjælpemotor efter det behov, brugeren har, forklarer Martin Fog.

Øvrige sortiment

Ud over tilbehør til fremdrift og mulighed for aktivt brug af kørestolen er Langhøj Live også forhandler af Star kørestolspuder med luftceller.
- Det er unikke tryksårsforebyggende siddepuder med det patenterede StarLock system, der kan stabilisere puden ved at fastlukke alle celler.
På Langhøj Lives hylder finder vi også Active hands gribehandsker og looped ringholder til brugere med nedsat håndfunktion.
- Handskerne er et tilbehør til NuDrive, men de er også meget anvendelige til træning og f.eks. til at holde en Wii controller eller et haveredskab.
Endelig har Langhøj Live forhandlingen af den terrængående kørestol, Mountain Trike.

Stol med luftaffjedring

Et af de nyere produkter hos Langhøj Live er ICON; en aktiv kørestol importeret fra Canada.
- Den er helt ny i Europa, og vi er glade for, at vi har fået forhandlingen i Danmark, fortæller Martin Fog, der ser kørestolen som en naturlig forlængelse af de øvrige produkter, Langhøj Live forhandler. Også selv om det ikke fra starten var meningen.
- Markedet for aktive kørestole er allerede godt dækket. Men da vi blev præsenteret for ICON stolen på en messe i Tyskland, så vi muligheden for at dække et behov hos nogle aktive kørestolsbrugere, fordi den skiller sig markant ud fra andre stole på markedet.
ICON kørestolen er lavet i letvægts aluminium og er, ifølge Martin Fog, verdens eneste fastrammekørestol, der er fuldt indstillelig i alle dimensioner.
- ICON er en helt ny måde at tænke udvikling af aktiv kørestol. Den er opbygget omkring en søjle i stedet for en ramme. Den kan indstilles på alle parametre og tilpasses ethvert behov. Alt der skal til, er en umbraconøgle! Samtidig er den født med en luftaffjedring under sædet, som gør den helt unik.
ICON er udviklet i et samarbejde mellem aktive, canadiske kørestolsbrugere og en førende mountainbike fabrikant i Canada.
- Den ene af kørestolsbrugerne er tidligere paralympisk mester i kørestolsrace. Den anden er semiprofessionel snowboard- og mountainbikerytter, der blev rygmarvsskadet efter en snowboardulykke. Sammen med folkene bag mountainbikefirmaet har de udviklet denne stol med tanke på at lave en højaktiv kørestol for mennesker, som ønsker at bevare en identitet som et fysisk, aktivt menneske, fortæller Martin Fog og forklarer:
-Luftaffjedringen, der er centreret under sædet, er netop inspireret af mountainbikes. Det har en række fordele rent fysiologisk, fordi forcering af f.eks. kantstene og ujævn terræn bliver mindre hårdt for ryggen under bevægelse.

Nyeste produkt

På spørgsmålet om Langhøj Live har nye idéer til udvidelse af deres sortiment til afhjælpning af mobilitetsbehov hos kørestolsbrugere, svarer Martin Fog:
- Jo, Adventus er lige kommet til. Det er et 3. hjul, som man sætter foran kørestolen. Når hjulet er påsat løfter det samtidig begge stolens forhjul op, hvilket gør stolen terrængående. Man kører ikke fast i underlaget, som man kan gøre med stolens små forhjul.

En udfordring

Hos Langhøj er de ansatte en skøn blanding af ingeniører, kørestolsbrugere, automekanikere og terapeuter.
- Det giver mulighed for udvikling af nye idéer, først og fremmest i forhold til indretning af biler men også i forhold til de øvrige behov, vores kunder i kørestol kommer med. Det er sjovt og udfordrende, fortæller Martin Fog, der ikke længere er alene i Langhøj Live. I Langhøjs afdeling i Rødovre er der netop ansat en ergoterapeut, der varetager den faglige service i Østdanmark.
- Vores vision er at forhandle produkter, der kan gøre en forskel for den enkelte. Vi udvælger derfor nye og innovative nicheprodukter, som andre ikke har, fortæller Martin Fog med stor begejstring og slutter:
- Vi vil gerne vise både sagsbehandlere og brugere, at der er muligheder for et mere aktivt liv i kørestol.

Langhøj har 5 afdelinger fordelt i landet. Læs mere om Langhøj Live på www.langhøj-live.dk

Langhøj er vært ved RYKs generalforsamling i år, der bliver afholdt i Langhøjs hovedafdeling i Viby.