Sport VM i kørestolsrugby

Murderball

I den første uge i august i år var Danmark vært for VM i kørestolsrugby, og RYK! magasin var naturligvis med i Odense for at følge det fremadstormende danske landshold i deres møde med bl.a. murderball-stjernerne fra USA, Australien og Canada. Efter syv dage med intens action på banen og et oplagt publikum kunne Danmark placere sig på en flot 6. plads. Guldet gik til australierne, der vandt overlegent over Canada.

Tekst: Birgitte Bjørkman

Det var nogle af de største og mest hårdføre profiler inden for handicapidrætten, publikum fik at se i Sparekassen Fyn Arena i Odense, da VM i kørestolsrugby blev afviklet fra 4. til 10. august. IWRF Wheelchair Rugby World Championship, som er den internationale betegnelse, blev syv dages intens action på banen med et oplagt publikum. På forhånd var de forsvarende verdensmestre USA udset som storfavoritter sammen med Canada og Australiens PL-guldvindere fra London i 2012, men det fremadstormende danske landshold var mere end nogensinde klar til at brage sammen med murderball-stjernerne fra USA, Australien og Canada.

Åbningskamp

Danmark startede flot. I åbningskampen mod Belgien viste Danmark, at de har udviklet sig til en værdig modstander. De besejrede Belgien overbevisende med 52-43 til det jublende danske publikum. En mental test på de kampe, der ventede forude.
Weekenden forinden havde Danmark spillet tre testkampe mod ærkerivalerne fra Sverige, der sidste år blev europamestre ved at slå netop Danmark i EM-finalen. Nu slog Danmark broderfolket i alle tre testkampe.
- Det gav klare plusser på selvtillidskontoen, fortæller spillende landstræner Thor Johansson, hvis fortjeneste det er, at Danmark er nået så langt.
Det er kun anden gang, at Danmark er med i det prestigefyldte mesterskab. Første gang var i 2006, hvor det danske landshold måtte tage hjem med en sidsteplads. Efter kampen mod Belgien havde Danmark således allerede sikret sig en bedre plads på listen og var lidt tættere på holdets målsætning om en placering på 5. pladsen.

De danske vikinger nåede langt

Canada, der var favorit til VM-titlen, kunne Danmark ikke slå og tabte 47-58. Og selv om Danmark kæmpede bravt i holdets næste kamp mod Australien, var de paralympiske mestre for gode og vandt med 56-50.
Med nederlaget til Australien blev drømmen om en plads i semifinalen slukket for de danske vikinger, men med blot seks mål fra at vinde over Australien gik det danske hold sejrslystne på banen i kampen mod Storbritannien. Det blev desværre til et tredje nederlag, og de danske spillere måtte skuffet forlade banen med 52-48 til modstanderne.
Kampen mod Finland den følgende dag skulle vindes, hvis Danmark skulle nå målsætningen om en plads i top fem. Det lykkedes, og Danmark sikrede sig en overbevisende sejr over Finland med 57-48.
På mesterskabets sidste dag rullede danskerne på banen til et forventningsfuldt dansk publikum. Det var nu, 5. pladsen skulle hentes hjem. Men i kampen mod Storbritannien viste de engelske spillere, at de var en tand for skarpe, og kampen endte med 52-48 og dermed en 6. plads til Danmark. Slutresultatet for de danske vikinger slog dog ikke landstræner Thor Johansson ud:
- Vi skal være stolte … vi har endnu en gang vist, at vi hører hjemme helt oppe i toppen, fortalte han efter kampen.

Kvalificering til PL 2016

Næste år er der EM og her kvalificerer de to bedste hold sig til de Paralympiske Lege i Rio i 2016.
- Vi er tæt på at være det bedste hold i Europa. Det er kun Storbritannien, der ligger foran os .. Så målsætningen kan ikke blive mindre end, at vi skal kvalificere os til PL, siger Thor Johansson.

 

Deltagende 12 lande: USA, Australien, Danmark, Belgien, Canada, Finland, Frankrig, Japan, New Zealand, Storbritannien, Tyskland og Sverige. I alt blev spillet 42 kampe over syv dage. Foruden guldet har vinderholdet Australien sikret sig deltagelse ved de Paralympiske Lege i Rio 2016.

Arrangørerne bag VM i kørestolsrugby var Dansk Handicap Idræts-Forbund (DHIF) i samarbejde med Sport Event Denmark og Odense. Læs mere på det officielle VM-site: 2014wrwc.dhif.dk