Sommerkursus: Også for gående

Tekst: Birgitte Bjørkman 

Mange gående rygmarvsskadede tænker sikkert, at uge 30 mest er for kørestolsbrugere. Men det er ærgerligt, for som rygmarvsskadet har vi nogle fælles problemstillinger, fortæller Lotte Tobiasen, der selv har haft stor glæde af at være med på flere af sommerkurserne på Egmont Højskolen. 

Første gang Lotte Tobiasen deltog på et sommerkursus på Egmont Højskolen var i 2006. Hun var netop blevet medlem af RYK, da invitationen dumpede ind ad brevsprækken. - Det var lige mig, tænkte jeg. Og sommerkurset levede fuldt op til Lottes forventninger. - Det er en rigtig god måde at kombinere ferie og samtidig møde andre mennesker; ikke mindst andre rygmarvsskadede, fortæller Lotte, der blev så begejstret efter første gang, at hun har deltaget på sommerkurset hvert år siden. 

Jeg fik et skub 

38-årige Lotte Tobiasen har en medfødt rygmarvsbrok, men først i en alder af 29 år begyndte det at give hende gener. Lotte er gående men bruger kørestol, når hun har behov for at aflaste eller skal gå over længere strækninger. Mest fordi det smerter at gå. - På sommerkurset tager jeg altid min kørestol med. Og jeg er jo ikke den eneste, siger Lotte og ler. Til gengæld oplevede hun den første sommer, at de andre deltagere kiggede skævt til hendes kørestol. - Den var hverken smart eller passede mig særlig godt, og jeg fik kommentarer som ”Hvorfor sidder du i den mærkelige kørestol?” Den erfaringsudveksling er guld værd, mener Lotte, som i dag har en stol, der passer hende. - Jeg har fået viden og indsigt på sommerkurset, jeg ellers ikke havde fået. Jeg fik et godt skub! 

Anbefaling til gående 

Lotte anbefaler da også andre gående rygmarvsskadede at tage på sommerkursus. - Mange gående tænker sikkert, at sommerkurset mest er for kørestolsbrugere.  Men det er ærgerligt, for som rygmarvsskadet har vi nogle fælles problemstillinger. På spørgsmålet, om hun selv havde betænkeligheder, da hun skulle tilmelde sig til sit første sommerkursus, svarer hun nej. - Jeg har heller ikke mødt nogen, der ikke mente, jeg hørte til på sommerkurset. Hver sommer har jeg følt mig meget velkommen. Lotte kan godt forstå, at nogle gående holder sig tilbage. - Tanken om at ”du er sluppet heldigt” kan måske holde én tilbage. Men det skal jo være legalt at forholde sig til sin sorg over at miste noget funktion. Den anerkendelse er vigtig, både fra én selv og omgivelserne. 

Legalt at vralte 

Lotte Tobiasen håber da også, at den nyoprettede gruppe i RYK, Johnny Walker kan være med til at trække flere gående rygmarvsskadede til Hov i uge 30. - Som dårligt gående er Egmont Højskolen også et fantastisk sted. Man kommer nemt til alt. - Til daglig gør jeg mig meget umage med at gå pænt, men på sommerkurset kan jeg slappe af. Det er en befrielse ikke at skulle tænke på, hvordan man ser ud, når man går. De andre kursister ved jo, at der er en årsag, forklarer Lotte og fortsætter med et skævt smil: - I uge 30 er det legalt at vralte! 

I tre af somrene har Lotte været på sejladsholdet, og et enkelt år stod ugen på friluftsliv. - Det er bare for fedt. Ugen giver mig så meget energi. Lotte er da heller ikke i tvivl om, hvor man kan finde hende i uge 30 i år.