Smukfest - Skanderborg Festival

RYK RYK’er ind på Danmarks smukkeste festival

RYK har indgået et samarbejde med Rygmarvsbrokforeningen, og er blevet en del af deres camp på festivalen, der i folkemunde bliver kaldt Smukfest. Jeg var så heldig, at jeg sammen med en håndfuld RYK’ere i år var med. Sikke en fantastisk oplevelse.

Tekst: Helle Schmidt

Sommeren var på sit højeste, og jeg glædede mig usigeligt sammen med min yngste søn William på 12 år til at stemple ind på året Smukfest. Humøret var højt og stemningen fantastisk, da vi svingede ind på pladsen og kørte ned gennem teltområdet for dér at finde en skøn oase, nemlig Rygmarvsbrokforeningens camp. Vi blev budt velkommen med et stort smil og kiggede os spændt omkring. Der blev uddelt krammere og givet hånd, og vi følte med det samme, at vi var en del af fællesskabet, som både rummede kendte og ikke kendte mennesker. 

Fællestelte og camp-scootere

Campen, som ligger ved Sølund, er omgivet af træer og buske. I den ene ende var der opsat to store fællestelte, et til herrer og et til damer, hvori der var opstillet weekendsenge til deltagerne. Derudover var der et orangeri og to telte, hvor campens scootere stod til opladning. Midt i campen legede nogle børn, og i træernes skygge sad der små grupper og hyggede sig. Det tegnede godt. Hjælperne, som var tilknyttet campen, for rundt som små arbejdsbier og hjalp med bagage og indlogering. Sikke en imødekommenhed, de lagde for dagen og i løbet af nogle timer, var alle kommet på plads og klar til at indtage skoven.
Jeg havde hjemmefra bestilt en scooter og må sige, at det næsten er umuligt at komme rundt på festivalen uden. Der er meget bakket og skovbunden er dækket af et lag træflis, men med en scooter er det intet problem.

Det var en fest

Smukfest har fået sit kælenavn af en simpelt grund – der er eventyrligt smukt. Festivalen afholdes i skoven under træernes kroner, og i ugerne op til har et stort hold unge mennesker pyntet fint op. Stemningen var hyggelig med glade festivaldeltagere, der hørte musik og spiste på massevis af små spisesteder med mad for en hver smag.
William og jeg havde hjemmefra kigget på listen over kunstnerne og valgt ud, hvad vi i hvert fald skulle høre. Det er umuligt at nå det hele, så vi var rigtig glade for, at vi havde forberedt os. Som en naturlig ting spurgte man rundt i campen og fandt nogle at følges med, og ellers mødtes man ved de forskellige scener.
Vi havde en fest og nød at høre musik sammen, men også hver for sig, når sønnens musikvalg gik i en noget anden retning end min. Så var det dejligt, at han sammen med nogen af de andre børn og unge kunne drage afsted på egen hånd.

Podier og kørepas

I skoven var der lavet adskillige podier, som var forbeholdt os og vores ledsagere. Her var det muligt at se scenen og være i øjenhøjde. Lad mig sige det sådan - hold nu op, hvor var det fantastisk.
Der var mange mennesker, og jeg var derfor glad for, at man fik udleveret et kørepas, så man kan køre ud af nødudgange/hjælperudgange og på den måde komme væk, hvis det blev for meget, men når det så er sagt, så var alle søde og hjælpsomme.

Toiletnøgle

Da vi ankom, fik vi for 100 kr. i depositum en toiletnøgle, der passede til alle handicaptoiletterne på festivalen, og det var det hele værd. Nøglen passede også til toilet/badevognene, der stod ved campen, hvor der var varmt vand, hvilket gør festivallivet så meget nemmere. Rampen til badevognen var en smule stejl, men så var der altid en hjælper, der kunne give en hånd. Det samme gjorde sig gældende, hvis man fik problemer i skoven, og jeg siger bare, hvilken gave.

Forpligtelser i campen

Når man tilmelder sig campen, er der visse ting, man forpligter sig til. Man bor og deltager i campen i det fællesskab, der er. Alle har i løbet af festivalen en vagt i lejren. Det gør, at man uden at bekymre sig, kan lade sine ting ligge, når man tager i skoven og hører musik. Når man har vagt, rydder man op, så der hele tiden er rent og pænt. Det er faktisk også rigtig hyggeligt, for der kommer altid nogen forbi og snakker.
Hver morgen blev der serveret morgenmad i orangeriet, ligesom der blev holdt morgenmøde, hvis der var behov.

Det er på ingen måde sidste gang, at jeg tager til Smukfest. Jeg kan mærke, jeg bobler indeni, blot ved at tænke på den fantastiske oplevelse, William og jeg havde, men også pga. samværet med campens øvrige deltagere. I år var vi som sagt en god håndfuld RYK’ere, som alle tilkendegav, at det havde været en super oplevelse.
Tusind tak til Rygmarvsbrokforeningen for at byde RYK’erne indenfor. Jeg glæder mig til det fremtidige samarbejde og ser frem til, at campen vil vokse med deltagere fra RYK. 

INFO

Da Rygmarvsbrokforeningens camp kun kan rumme et vist antal deltagere, vil antallet af pladser til RYK’ere afhænge af, hvor mange, der tilmelder sig fra Rygmarvsbrokforeningen. Men et skøn er, at RYK får otte-ti pladser. Der er en række betingelser for deltagelse i campen:
Man skal bo i campen
Man skal tage del i vagterne og ”livet” i campen
Tilmelding på ryk.dk. Det er muligt at bestille endags og partout inden 1. marts. Herefter gives besked om, om man har fået en plads i campen.
Yderligere info om deltagelse og betingelserne ved henvendelse til Helle Schmidt på mail: hsc@ryk.dk