Ski - fritid - sport

Ski giver følelse af frihed 

Vinteren er en tid, hvor mange synes, det hele bliver lidt mere besværligt med ekstra tøj, sne og mørke aftener – nogle venter endog med længsel efter forårets komme. Tina Andrea Møller elsker vinteren – og så elsker hun at køre på ski.

Tekst: Tina Andrea Møller

Jeg elsker vinteren med klar luft og smuk, rå natur. Og så elsker jeg at køre på ski. Det giver mig følelsen af frihed - enten sammen med min familie, venner eller bare helt alene ned ad pisterne. Det at få brugt kroppen og føle, at man mestrer noget, og det at komme indenfor med røde kinder og føle, at man er ladet op med ekstra energi. Det er den fedeste følelse.

Første tur var ingen succes

Vi har som familie været på skiture i mange år – dog uden at jeg var på ski til at starte med. Jeg brugte tiden på at læse bøger, spise kager, nyde naturen og familien. Men i 2009 så jeg en herre komme flyvende ned ad pisterne på en sitski, og jeg havde kun to tanker i hovedet. Hvad er det for en tingest? Og hvordan får jeg prøvet det?
Jeg fik en snak med skiløberen og ikke mindst fik jeg svar på en masse spørgsmål, og da vi kom hjem google jeg ”sitski”. Jeg fandt dog ikke meget andet end en forening, der lavede skiture til Idre Fjell for folk med handicap. Jeg tilmeldte mig, men turen blev kørselsmæssigt ingen succes. 

Bidt af følelsen af frihed

Dog havde jeg fået vakt en interesse og lyst til at lære mere. Efterfølgende fandt jeg lidt tilfældigt selv frem til Beitostølen i Norge, hvor de tilbyder leje af og instruktør til sitski. Jeg bookede straks samme år en skitur, og her løb jeg ind i Terje, den bedste sitskiinstruktør. Sammen med Terje blev det en uge med tårer, både de hårde og glade, og tålmodigheden blev sat noget på prøve, når man i 40’erne finder ud af, at man vil køre på ski for første gang i sit liv. Jeg glemmer aldrig følelsen midt på ugen, da jeg fornemmede, at det faktisk kunne lykkes, og jeg glemmer heller aldrig følelsen af at køre fra top til bund første gang uden at vælte.
Jeg blev så bidt af følelsen af frihed, at det er blevet til rigtig mange ture siden, og siden har jeg også sammen med min mand og søster taget instruktøruddannelsen til sitski for at udbrede budskabet og hjælpe andre.

Mange muligheder

Der er mange muligheder for skisport, og alle kan stå/sidde på ski med eller uden hjælper. På sitski – som består af en ski under et sæde – bliver du helt uafhængig, kan køre de fleste steder og med de fleste lifte. En biski har to ski under sædet (kan køres med eller uden chauffør), og der findes skikart og kartski med fire små ski under og rigtig god balance. Der er siddende eller stående langrend, og der findes lange krykstave til folk med kun et ben osv. osv.
Som sagt, mulighederne er mange, så det er bare om at komme af sted.

Og en skitur er jo også langt mere end bare at suse ned ad pisterne. Det kan være en tur ud i fjeldet med madpakke, mad over bål, ture med hundeslæde, kane og snescooter, isfiskeri - eller hvad med at suse ned af fjeldet i en gummibåd? 

Skitur

Hvert år i uge 12 er vi en stor flok, der tager af sted sammen til Beitostølen i Norge. Indkvartering i fine, kørestolsegnede lejligheder. Vi laver mad og spiser sammen et par gange (inkl. i prisen). Foruden at stå på ski laver vi en masse aktiviteter sammen; i naturen, svømmehal, træningscenter, hygge på langrend, afholder konkurrencer, væddemål samt en masse traditioner – der er et væld af aktiviteter, men mest hygge. Dem, der ikke har bil, hopper ind i biler med ledige pladser, og generelt så hjælper vi hinanden. Dog skal du have egen hjælper med, hvis du har brug for hjælp til toiletbesøg, forflytninger m.m. Er du interesseret og har lyst til at høre mere, er du velkommen til at kontakte Vibeke i Rygmarvsbrokforeningen, mail: vibeke@rmb-1988.dk