Ftalatfrie katetre

RYK har henvendt sig til samtlige Kommunalpolitikere og Handicaprådsmedlemmer i enkelte kommuner for at gøre dem opmærksom på, at de kan være med til at minimere brugen af ftalatholdige katetre.

Ftalater bruges til at  blødgøre plastic, men er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Efterhånden findes der gode alternativer til ftalater til at give katetre den rette bøjelighed og heldigvis er der et bredt udvalg af ftalatfrie katetre på markedet. Desværre anvendes ftalater stadig i nogle katetre, som nogle kommuner har valgt at medtage i deres varesortiment.

Derfor har RYK valgt at skrive til Kommunalpolitikere og Handicaprådsmedlemmer i Herning, Kolding, Silkeborg og Aarhus. Det var en positiv overraskelse at erfare, at Silkeborg Kommunes ældre-  og socialudvalg umiddelbart inden vores henvendelse havde besluttet at lade alle kommunens kateterbrugere selv bestemme, om de vil bruge katetre med ftalater. Lige nu afventer vi endeligt svar fra de andre kommuner.

Mailen og det bilag, vi har sendt til Kommunalpolitikere og Handicaprådsmedlemmer kan ses her.

Indeholder dit kateter ftalater?

Hvis et kateter indeholder ftalater, skal det fremgå af emballagen. Det markeres med en sort trekant hvori der står PHT indeni. Ved siden af mærket er angivet hvilken type ftalat det er. Det kan f.eks. være DEHP, BBP eller DBP.  Bemærk at det ikke nødvendigvis står på indpakningen af det enkelte kateter, men på æsken.

RYK lavede i maj 2012 en spørgeundersøgelse som viste, at 19,8% af respondenterne brugte katetre med ftalater. 49.8 % svarede, at deres kateter ikke indeholder ftalater.