Rugby: Krav til spillerne

Kurt Busk

Tekst: Astrid Bøgh og Mikkel Bundgaard

47-årige Kurt Busk er én af veteranerne på det danske landshold. I arenaen fik RYK! magasin lejlighed til en snak om

Kurt har altid dyrket sport og blev medlem af en fodboldklub, så snart han var gammel nok. I 1982 kom han til skade, og han begyndte at spille bordtennis. I midten af 1990’erne lokkede hans makker ham med til kørestolsrugby.
- Dengang spillede man i sin egen almindelige kørestol, fortæller Kurt.
Men i foråret 1996 blev der anskaffet rigtige rugbykørestole, og så startede Kurt for alvor på kørestolsrugby.
- Jeg var med på det første, officielle landshold i kørestolsrugby, der deltog i det første EM i 1997 i Holland. Der var hold med fra 12 lande, og Danmark blev dengang nr. 11 efter at have slået Tjekkiet. De fleste kampe tabte vi med 40-50 mål, siger Kurt og smiler.

Fra hygge til elitespillere

Senere gik det bedre for landsholdet, og ved EM i 2003 og 2005 var Kurt med til at sikre Danmark en 4. plads.
I starten af landsholdets karriere var træningen præget af ”hygge og fyraftensbold”, som Kurt mindes det. Men senere kom Brad Mikkelsen til som træner. Han var præsident for IWRF (International Wheelchair Rugby Federation). Han var en myndig person, som selv havde været én af de bedste spillere i verden. Han gav holdet et løft, og det skete igen, da Thor Johansson tog over som træner i 2009. 
Thor Johansson tog initiativ til at udvikle landsholdet til en trup af seriøse elitespillere. Han fik skaffet flere penge til holdet og fik tilknyttet fysiske trænere og mekanikere, så spillerne kunne koncentrere sig om at blive rigtig gode spillere. Det indebar også krav om mere styrketræning og flere ugentlige træningsdage med holdet.
- Uden for sæsonen går jeg både til styrketræning og spiller i klubben, begge tre gange om ugen. Hertil kommer der nogle træningssamlinger, fortæller Kurt og fortsætter:
- Men fra maj i år har den stået på rugbytræning i 15-20 timer om ugen, og jeg har kun haft to friweekender i de sidste to-tre måneder op til VM. Det kan godt være hårdt, men det er nu blevet sjovere at spille, når holdet også kan vinde og opnå gode placeringer.  

Satser benhårdt

Kurt har været med til VM i kørestolsrugby en gang før, nemlig i New Zealand i 2006. Da fik holdet en lidet flatterende placering på sidstepladsen, men ved dette VM satser holdet benhårdt på at placere sig som nr. fem eller seks ud af de 12 nationer, der er med ved VM i Odense.

Kurt opfordrer alle, der har et fysisk handicap, til at komme ud og dyrke noget sport.
- Det er alfa og omega for at holde sin krop ved lige – og sidst, men ikke mindst – at få nogle sjove og spændende oplevelser sammen med andre.