Rugby: Hvordan nåede vi målet?

En fireårs plan var med til at sikre det danske landshold placering blandt de prestige fyldte titler. Det fortæller assisterende landstræner, Torben Nygaard, som RYK! magasins udsendte fik mulighed for at snakke med i  arenaen.

Tekst: Mikkel Bundgaard og Astrid Bøgh

30-årige Torben Nygaard fra Århus begyndte selv at spille kørestolsrugby i 2007. Han kom hurtigt på landsholdet og startede også en klub for kørestolsrugby i Aarhus.

Motivation

I 2013 besluttede Torben at stoppe som spiller på landsholdet. Der gik dog ikke lang tid, før han blev kontaktet og tilbudt et job som assisterende landstræner.- Det er spændende at arbejde som assisterende landstræner. Jeg kan godt lide samarbejdet med spillerne og alle de andre, der er tilknyttet holdet – f.eks. vores teammanager, mentaltræneren, mekanikerne, de fysiske trænere og vores videomand. De fleste arbejder som frivillige og er super-dedikerede til deres arbejde, fortæller Torben og fortsætter:
- Set up’et omkring holdet har været igennem en proces med høj grad af professionalisering, og det har motiveret både mig selv og de frivillige at se den udvikling.

Fireårs plan

Torben fortæller, at landsholdet har rykket sig meget siden 2010, hvor der blev lagt en fireårs plan for holdet. De mange timers træning og en målrettet indsats for, at spillerne skal udvikle sig både som spillere og mennesker, har givet resultater. Holdets hidtil største triumf var en sølvmedalje ved EM i 2013, og det er ambitionen at komme i top fem ved VM. Som led i forberedelserne har holdet været i Canada to gange i 2014 for at deltage i turneringer. Formålet var at få noget erfaring med at spille mod hold uden for Europa. De dygtigste landshold på verdensplan kommer fra USA, Australien og Canada. Spillerne på disse landshold er lønnede professionelle, og det kræver sit at kunne spille op mod hold af den karat.
- Det har været skønt at mærke den flotte opbakning, vores hold har fået under VM – både i pressen og under kampene. Men selv om vi er fjender på banen, er der en rigtig god stemning blandt spillerne på tværs af nationerne uden for banen under VM.

Potentiale af nye, lovende spillere

Torben håber, at VM vil give flere med nedsat ben- og armfunktion lyst til at spille kørestolsrugby i Danmark. Han mener, at der er et stort potentiale af nye, lovende spillere i hele landet, og at man bør satse på en bredere geografisk forankring af sporten og få opbygget nogle flere klubber.
Det lyder og ser voldsomt ud, når spillerne tørner sammen i deres stole på banen, men stolene er bygget, så spillerne er beskyttet bedst muligt. Så hvis interessen er der, er det bare med at komme ud af busken – der er plads til både mænd og kvinder, både ude i klubberne og på landsholdet!