Robotskelet til Jylland

Det robotstyrede Eksoskelet åbner Forsknings- og sundhedsdag i Vejle, når medlemmer af patientforeningerne PTU og RYK samles i Vingsted Hotel- og konferencecenter i Vejle. Det er første gang, at eksoskelettet bliver vist i Jylland.

Onsdag den 23. oktober slår patientforeningerne PTU – Livet efter ulykken og RYK – Rygmarvsskadede i Danmark dørene op for Forsknings- og sundhedsdag i Vejle med fokus på forskning og behandling af mennesker med rygmarvsskade. Dagen byder på en jyllandspremiere, når det verdensberømte, robotstyrede Eksoskelet bliver demonstreret ved åbningen af dagen.

Skelettet blev i første omgang udviklet til amerikanske kampsoldater, men siden har man fundet ud af, at det også kan bruges til genoptræning af bl.a. mennesker med rygmarvsskader.

Der findes et andet eksoskelet i Danmark, og det er på Afdeling for Rygmarvsskader i Hornbæk, hvor patienter med rygmarvsskader, heriblandt danske krigsveteraner, får hjælp til at genoptræne deres førlighed.

- Udviklingen inden for forskning og behandling af rygmarvsskader går utroligt hurtigt, og på denne dag får vi mulighed for at vise patienter og pårørende, hvor langt forskningen er nået, og hvad vi kan gøre for at forbedre folks livskvalitet med det sidste nye inden for hjælpemidler, siger Philip Rendtorff, direktør i PTU.

Der findes omkring 3.000 danskere med en rygmarvsskade som følge af en ulykke eller på grund af en sygdom. Der kommer ca. 130 nyskadede til hvert år, der kræver flere måneders genoptræning.

- Vi ved, at der er et stort behov for at tilegne sig indsigt i de mange rygmarvsskaderelaterede problematikker, man står overfor som rygmarvsskadet. Fx kontrol med blære- og tarmfunktion og  håndtering af smerter. Og de er evigt aktuelle hele livet, så derfor er der en stor interesse i at holde sig ajour med nyeste viden indenfor forskning og behandling, fortæller næstformand i RYK, Torben Bach Holm, der glæder sig over, at PTU og RYK afholder dagen sammen.

Udover mange spændende workshops med eksperter på rygmarvsskadeområdet og demonstration af Eksoskelettet slutter dagen med et inspirerende foredrag med den kendte racerkører Jason Watt, der selv har været ude for en trafikulykke og i dag sidder i kørestol. Han giver en peptalk om mod, viljestyrke og engagement.