Ribe

Ribe
 
Takst Birgitte Bjørkman
 
Ribes middelalderlige bykerne tæller over 100 fredede bygninger, så jeg var på forhånd skeptisk. Det er da heller ikke Ribes handelsliv med butikker, restauranter, cafeer og isboder, der indbyder til nemme oplevelser. Turister i kørestol bør dog alligevel unde sig et besøg i Danmarks ældste by, Ribe; ikke mindst for byens domkirke og maleriske stemning.
Hver aften hele året kan man følge vægterens vandring gennem de gamle gader og høre ham synge vægtersangen. Man skal dog være opmærksom på, at byens mange små gader er brostensbelagte.
 
Domkirken
I anden halvdel af 1100-tallet blev Ribe Domkirke rejst i sin nuværende skikkelse og er Ribes vartegn. Det er Danmarks ældste domkirke, og man mærker da også historiens vingesus, når man træder ind i kirkerummet. Jeg glædede mig allermest til at se kunstneren CarlHenning Pedersens udsmykning af kirkens kor. Og det var et fantastisk åsyn for nu at bruge et bibelsk ord. Syv stiftmosaikker med bibelske motiver pryder den nederste del af korbuen. I ruderne over ser man de smukkeste, farverige glasmosaikker og øverst i hvælvningen finder man kunstnerens kalkmale-rier, der har været de mest omdiskuterede. For nogle en skændsel, for andre den smukkeste del af det samlede kunstværk. Jeg hører til den sidste gruppe. Ribe Domkirke er tilgængelig via porten på kirkens højre side og inde i kirken fører en rampe op til apsis. Læs mere på ribedomkirke.dk.
 
Adgang til kunsten
Ribe Kunst Museum var en flot overraskelse. Den gamle, fredede bygning fra 1864 blev i 2010 gennemrestaureret, og i dag fremstår museet meget smukt og æstetisk tilpasset tidens krav om bl.a. tilgængelighed med etablering af elevator og handicaptoilet. Museets samling er en perlerække af hovedværker af guldaldermalere, skagens-malere og klassiske modernister. Museet har også en cafe med adgang til terrasse med udsigt til den romantiske museumshave med anlagte stier. Find info på ribekunst-museum.dk.
 
Vadehavet
En tur over marsken til Kammerslusen giver et indblik i det åbne, flade marsk land og uden for digerne strækker vade havet sig langt ud i horisonten. Der behøves skub til at komme op på diget, og anstrengelserne belønnes med udsigt over Vadehavet til Fanø og Mandø. Her kan man også besøge restaurant Kammerslusen, der har god adgang og handicaptoilet. Syd for Ribe finder man Vadehavs cen tret, der huser en spændende udstilling om vadehavets dyre- og planteliv og områdets kulturhistorie. Tag også tid til at se centrets flotte og dramatiske multi-medieshow om stormfloder i Vadehavet. Info på vadehavscentret.dk.
 
Mandø
Mandø Ebbevej var tidligere den eneste forbindelse til Mandø, men i dag kan man i egen bil komme til øen ad Låningsvejen. Centret oplyser tider for ebbe og højvande. Der går traktorbusser fra Vadehavscentret, men disse er ikke tilgængelige for kørestols brugere. Den seks km lange tur over vadehavet er noget helt særligt, og der er mulighed for at holde ind undervejs, slukke motoren, nyde naturen og lytte til fuglelivet.
 
Vikinger
Indblik i vikingetiden får man på Museet Ribes Vikinger, der byder på fund fra arkæologiske udgravninger i Ribe samt en rekonstruktion af en markedsplads i fuld størrelse. Museet er centralt placeret i byen, er fint tilgængeligt og har handicaptoilet. I Ribe Vikingecenter går be søgende rundt i rekonstruerede vikingeanlæg befolket med ansatte i vikingetøj med rekonstrueret værktøj. Her er fine, anlagte grusstier og plankeveje, der tilgodeser gæster i kørestol, ligesom der er adgang til øvrige faciliteter inkl. handicaptoiletter. Se info på ribesvikinger.dk og ribevikingecenter.dk.
 
Udsigtstårn
Et handicapvenligt udsigtstårn giver en fin udsigt over Østeråen og rørskoven, hvor tusindvis af stære samles i store flokke ved solnedgang i foråret og efteråret; også kaldet ”sort sol”.
 
Tilgængelig turbåd på åen
Fra næste år vil besøgende i kørestol kunne komme ud og sejle på Ribe Å mellem byen og Kammerslusen. Faaborg Værft har udarbejdet et forslag til turbåden, der bliver tilgængelig med en ponton bro, så kørestolsbrugere uden besvær kan komme til og fra båden.
 
Ribe Byferie
 
Jeg overnattede på Ribe Byferie. Feriestedets smukke gavlhuse, der er omgivet af åløb og marker, rummer 94 boliger med egen gårdhave eller altan. En del af boligerne er indret-tet med hensyntagen til gæster i kørestol. Da Ribe Byferie er registreret i God Adgang, forventede jeg ”god adgang”, men jeg erfarede, at en række forhold fordrer ændring. Ribe Byferie har taget positivt imod mine anbefalinger og har lovet at se på, hvordan man både her og nu kan sørge for bedre adgang til toilet og bad, men også på længere sigt kan ændre mere radikalt på forholdene. Bl.a. er adgang til bad besværliggjort af faste, svingbare brusedøre, og man har ingen støtte i ryggen, når man sidder på toilettet.
Ribe Byferie har i øvrigt gode fællesfaciliteter, såsom grill og bålplads, legeplads og et nyt tilgængeligt Helsehus, der tilbyder wellness. Til 1. salen over receptionen, der tilbyder en række aktiviteter for byferiens gæster, er der i dag ikke adgang, men det ønsker Ribe Byferie også at gøre tilgængelig, ligesom de gerne vil se på, hvordan man gør køkkenfaciliteterne mere optimale i de boliger, der er indrettet til kørestolsbrugere.
 
Restauranten Kolvig ligger idyllisk med terrasse ved Ribe Å. Tag vejen bag om bygningen, hvor man finder en rampelig-nende nedgang med små flade trin.