Rejser: Rejsetips

Tekst: Birgitte Bjørkman og Gunnar Evers

Toldbevis 

Når man rejser med katetre, kan det ske, at din håndbagage skal gennemses i tolden eller andre steder. Det kan i dette tilfælde være en stor hjælp, hvis man diskret kan række toldpersonalet en skriftlig information om, at bagagen indeholder nødvendige hjælpemidler til afhjælpning af inkontinensproblemer. På kontinensforeningens hjemmeside (kontinens.dk) kan man downloade og printe diskretionskort på flere sprog. Også hos Coloplast (coloplast.dk) og Astra Tech (astratech.com) kan man rekvirere et rejse- eller inkontinenskort. Kortet opfordrer toldpersonalet til at vise hensyn, hvis de eventuelt er nødt til at åbne din bagage. Alle de nævnte kort udfyldes med navn og adresse, mv.

Engangshjælpemidler

Ved rejser bør man altid tage flere engangshjælpemidler med, f.eks. katetre, end man regner med at skulle bruge. Det er godt at have sikret sig tilstrækkeligt, hvis noget uforudset sker. Husk altid at opbevare katetre mv. i håndbagagen, da en mistet kuffert med katetre, bleer og klyx nemt kan ødelægge en ferie.

Medicin

Sørg for, at din medicin er i din håndbagage.

Godkendt tør-batteri

 Elektriske kørestole skal være udstyret med et godkendt tørbatteri. Hvis du er i tvivl om, hvilket batteri din stol har, så kontakt leverandøren for oplysninger og få eventuelt tilsendt en skriftlig dokumentation til brug under rejsen.

Værktøj

 Det er en god ide at pakke noget relevant værktøj i kufferten. Kørestole får ofte en hård medfart, når de lastes på flyet, og elektriske stole er særligt sårbare.

Kateterassistance

Løber du tør for katetre i udlandet, kan du ringe til Coloplast Kundeservice i Danmark på tlf. +45 49 11 12 13. Coloplasts produkter forhandles over det meste af verden.

Rejser med hjælper

Borgere med hjælpeordning har mulighed for at søge ekstra hjælpertimer til kortere ferierejser (op til 14 dage), der kan desuden søges om betaling af ekstraomkostninger til forsikring, rejse og ophold for hjælperen. Hvis man ikke har hjælpeordning, kan der muligvis gives tilskud over merudgiftsordningen.

Ledsagerkort

Et ledsagerkort giver mulighed for at medtage en ledsager på togrejsen gratis. Kan også benyttes på rejse i Øresundsregionen. Det er Danske Handicaporganisationer (DH), der udsteder  ledsagerkort til DSB. Kortet giver desuden mulighed for at medtage ledsager gratis på en række kulturinstitutioner, herunder museer og teatre, samt at flyve indenrigsflyvning med ledsager til nedsat pris. På handicap.dk/brugerservice/ledsagerkort kan man hente ansøgningsskema samt se en liste over de kulturinstitutioner, der har ledsagerordning. For yderligere information kontakt DHs Brugerservice på tlf. 3675 1793 ml. kl. 10 og 12 eller på mail: service@handicap.dk.

Hjemmesideadresser:

 På RYKs T-base på ryk.dk er der omtale af overnatningsmuligheder i mange europæiske lande. På ryk.dk/viden/links finder man under Ferie en lang række links til rejseselskaber og hjemmesider om ferie i udlandet.

Boligudveksling

Er man villig til at bytte bolig med en familie i et andet land, er det en god og billig måde at holde ferie på. Det har været muligt igennem mange år at udveksle boliger med mennesker fra en lang række lande verden over. Nu er der også kommet en webside med boligudveksling for mennesker med handicap. På elsaccessible.com finder man en portal, hvor man kan bytte bolig, og ét af søgekriterierne er boliger, der er kørestolstilgængelige. De første 20 kørestolstilgængelige boliger er registrerede, fortrinsvis i Frankrig, som er hjemland for sitet. De første 100 tilmeldinger til sitet er gratis, så der er stadig mulighed for at tegne en gratis registrering. Er man villig til at stille sin egen bolig til rådighed, er det en billig løsning på indkvartering under rejser og ferier. Det er Exchange of Lodging with Services Accessible (ELSA), der står Bag portalen. BB

Tips til den lange flyrejse

 Klinik for Rygmarvsskader i Hornbæk gav disse råd på seminaret til rygmarvsskadede i forbindelse med lange rejser – primært flyrejser. Det kan være svært for en kørestolsbruger at benytte toilettet i fly. Med fast urinkateter kan problemet minimeres. Urinposen kan tømmes, mens man sidder i flysædet. Tarmtømning skal planlægges, så den ikke skal foregå under turen. Tænk på risikoen for tryk- og siddesår. Brug fx puden fra kørestolen eller en letvægtsaflastningspude. Rygmarvsskadede har forhøjet risiko for venetrombose (blodprop i benene). Hornbæks læger anbefaler brug af støttestrømper, samt 75 mg hjertemagnyl på rejsedagen og evt. dagen efter. Luftfugtigheden i fly er relativt lav og kan give vejrtrækningsproblemer hos høje tetraer. Tal med Hornbæk eller Viborg, inden du skal på en lang flyrejse.

Hjælpemidler - til rejsebrug

Hjælpemidler under rejser og ferier er for mange en uundværlig rejseledsager. Foruden funktionalitet stilles der krav til fleksibilitet, lethed og diskret transportmulighed.

Tekst: Birgitte Bjørkman

Swiss-Trac

 Med et enkelt klik kobles Swiss-Trac’en til den manuelle kørestol, som forvandles til en stærk terrængående kørestol. Swiss-Trac’en, som er en såkaldt “traktor”, er derfor et godt hjælpemiddel under rejser og ferier. Rækkevidden er over 30 km på jævn underlag, den har en justerbar hastighed op til 6 km/t., og den klarer en stigning på op til 20%. Den vejer 65 kg og har en påhængsvægt på max 130 kg. Den har vedligeholdelsesfrie batterier. Skal man med fly er det gratis at tage Swiss-Trac’en med, da den bliver betragtet som tilbehør til kørestolen.

Fleksibel toilet- og badestol

Chameleon er en diskret og fleksibel bade- og toiletstol, der er udviklet specielt til rejsebrug. Den har fire højdeindstillelige ben på låsbare, vandtætte og rustfri hjul. De højdeindstillelige ben gør det muligt at tilpasse sædehøjden til f.eks. toiletkummens højde. Den skilles og samles nemt uden brug af værktøj og har sin egen rejsetaske. Chameleon er opbygget som et modulsystem og kan tilpasses det aktuelle behov med ekstraudstyr som f.eks. antidekubituspude med toiletudskæring, støtteplade til fodbøjle og armlæn. Stolens max. bredde er 55 cm. Den vejer knap 10 kg og pakket ned i tasken overholder den de internationale mål for håndbagage i fly.

Lift

Flex-Lift er en sammenklappelig personløfter med el-løft og derfor velegnet til rejsebrug. Den kan eksempelvis let pakkes ned i et bagagerum. Skilles ad og samles uden brug af værktøj. Den klarer max 130 kg brugervægt og kan løfte fra gulv. Den har et løfteinterval på 118 cm. Samlet vægt: 23,9 kg fordelt på to enheder, understel og løftedel. Ekstraudstyr er sejl, bæretasker med skulderstropper og ekstra batteripakke.

Ramper

Weekend Scope er aluminiums teleskopramper, der er nemme at have med i bilen eller til rejsen. Ramperne findes i to størrelser: 120 cm og 200 cm i fuld længde og de klarer henholdsvis niveauforskelle op til 25 cm og 40 cm i højden. Max belastning pr. skinne er henholdsvis 200 kg/150 kg., når teleskoprampen er udtrukket i fuld længde. Ramperne vejer 7,9 kg /13 kg, og de leveres i en smart transporttaske. Pris fra 2.440 kr.

Flightcase til kørestol

En robust taske til beskyttelse af kørestolen under flyrejser. Den kan foldes sammen og vejer ca. 2 kg. Målene er L92 x H100 x B36 . Kan bookes online og afhentes i lufthavnen. Pris for en uge: 220 kr.

Swiss-Trac: wayup.dk eller ring tlf. 7511 6316 / 2040 6318.

Flex-Lift og Chameleon: borringia.com eller ring tlf. 4913 8855.

Weekend Scope: Rampe.dk eller ring tlf. 8637 7133.

Flightcase: airshells.com eller ring tlf. 2612 1901

Forsikringer

Gult sygesikringsbevis:
Dækker ferie- og studierejser under 30 dage. Kortet gælder kun akut lægehjælp, medicin og offentligt sygehus indenfor Europa. Der ydes kun hjemtransport i forbindelse med død.

Blåt sygesikringsbevis:
Dækker alle former for rejser i EU lande. Kortet dækker evt. egenbetaling ved behandling. Kortet er nødvendigt, når du har en kronisk diagnose, ved arbejdsrejser og ved rejser på over 30 age.

Privat rejseforsikring:
Måske har du allerede en rejseforsikring gennem din indboforsikring, men husk, at hjælperen aldrig er dækket af den. Man kan vælge at tegne en årsrejseforsikring eller enkeltrejseforsikring.

Afhængig af den enkeltes rejsemønster er der fordele ved begge typer. Ved tilvalg kan forsikringen tilpasses de nøjagtige behov, man har. Rejseforsikring for hjælperen kan enten være erhvervsrejseforsikring, eller hjælperen kan tegne sin egen årsrejseforsikring med arbejdsdækning

Erhvervsrejseforsikring:
Hvis du rejser under 30 dage om året, er det for dyrt at tegne erhvervsrejseforsikring. Dækker i hele verden – også på fridage – alle, der rejser som ansatte for brugeren. Forsikringen dækker ved al sygdom og hjemtransport. Der ydes redningshjælp, og hvis skaden er sket, mens personen var på arbejde, ydes der erstatning for tabt løn. Derudover kan der ved tilvalg forsikres mod andre hændelser. GE