Rejser - Rügen

Udsigtstårnet på Rügen:

Bare man havde en motor!

Jan Agerskov Sørensen lod sig lokke til at opleve den fantastiske udsigt fra det ”barrierenfrei” udsigtstårn i Naturerbe Zentrum på den tyske ø Rügen. Med fuld og uhindret adgang for kørestole var det ingen sag. Troede han.
- Der var ingen elevator. Da ærgrede jeg mig over, at jeg ikke havde ofret penge på en hjælpemotor. Men med et skub fra en ven var det hele den slidsomme tur værd, for udsigten fra trætoppene er fantastisk.

Tekst: Jan Agerskov Sørensen

Den smukke ø ”oven på” Tyskland er en rejse værd. Øen var lukket land fra 1945 til murens fald i 1989. Dengang var der kun adgang for partifunktionærer. Så den dag i dag kan man stadig føle sig hensat til 1930’erne med smalle veje (også med brosten) omgivet af træer og gamle huse.

Barrierenfrei tur i højderne

Nær Prora, midt i smukt landskab med indsøer og skove ligger Naturerbe Zentrum, som lokker med en 1.250 meter lang ”barrierenfrei” tur oppe i trætoppene med fuld og uhindret adgang for kørestole. Dét kunne jeg ikke stå for. Jeg burde have vidst bedre!
For først skulle jeg OP. Et adgangstårn, der minder lidt om Rundetårn – blot ekstremt meget bredere og højere. Og ingen elevator de 8 etager op. Det var hårdt. Hvorfor havde jeg ikke ofret penge på en hjælpemotor? Til alt held havde jeg en ven i nøden, der gav mig et lille skub.
Vi kom i højde med trætoppene, og det var rigtigt flot. Vi så ingen ørne, men masser af andre fugle. Sjovt nok gik platformen fortsat op hele tiden – ikke meget, men rigeligt for én, der allerede var lidt træt. Men efter de 1.250 meter kom the real challengedie Aussichtsturm.

Betagende udsigt

12 etager rundt og rundt og rundt, op, op, op ... Jeg har læst mig til, at rampen op ”kun” er 600 meter og bringer én 40 meter tættere på himlen. Men jeg tror ikke på alt, hvad jeg læser. Jeg drak en halv liter vand og rullede opad ...
Da jeg havde fået vejret igen, var udsigten betagende. Rügen siges med rette at være én af Europas smukkeste øer. Skov, bakker, små byer, masser af søer, strande. Her er det hele.
Det bedste af det hele (for os i kørestol) er dog nedturen. Hældningen er på 5 grader, ikke for lidt, ikke for meget. Fortsætter man ad trætopturen, kommer man til sidst til endnu et tårn, som bringer en de sidste 7-8 etager ned. Og her er elevator.

Seebrücke er en omvej værd

I 1800-tallet var Rügen kurstedet for de vældigt rige, og det kan man stadig se i kurbyer som Binz og Sellin med den berømte Seebrücke, som er en omvej værd. Der er en hyggelig restaurant og bar, og yderst finder man en elevator, der fører ned i noget, der kunne ligne en ubåd!
Her finder man også verdens længste hus, Hitlers ferieparadis Prora.

Rejsetips

Rügen nås ad bro fra den tyske hansestad Stralsund, og f.eks. med færge Gedser – Rostock. Endnu nemmere er det fra København med færgen Trelleborg – Sassnitz (4 t. 15 min), der bringer de rejsende direkte til Rügen. Vi havde lejet en lejlighed på Hotel Wreecher Hof i Putbus, som er en vidunderlig, smuk by i stil med Bath. Opholdet var et tilbud fra TouriDat med fire overnatninger for to personer inklusiv morgenmad og en 3 retters menu, for i alt 220 €.

 Der er mange fordele ved at være kørestolsbruger. Vi har de bedste parkeringspladser, og hvor andre opfordres til at tage trapperne, glider vi stille op med elevator. Hvor andre skal ud i regn og slud for at løbe for livet, ruller vi stille af sted med motor eller ved håndkraft. Men på Rügen er det anderledes.