Opfindelse: Burgerholder

Smart burgerholder

Lotte Friberg havde aldrig troet, at hun havde en opfinder i maven, men i dag har hun patent på sin opfindelse; en smart sandwich- og burgerholder.

Tekst: Birgitte Bjørkman

Til daglig sidder Lotte bag skranken som receptionist på PTU i Rødovre. Men det er også her, at hun fik idéen til sin opfindelse: En sandwich- og burgerholder.
- Jeg sidder ofte og spiser frokost sammen med dem, der træner i rehabiliteringscenteret. En dag var der burger på menuen, hvilket jeg kunne se gav flere omkring bordet vanskeligheder. Jeg tænkte straks, at der måtte være en måde at løse det på, fortæller Lotte, der gik hjem og tænkte videre.

Prototype

Der skulle gå halvandet år, før hun kunne præsentere de samme personer for en prototype af en sandwich- og burgerholder. Én af dem er Lene Larsen, som er tetraplegiker.
- Jeg spiser helst ikke hverken sandwich eller burgere. Jeg kan ikke holde om dem, og fyldet havner i stedet i skødet … jeg synes det bliver så uværdigt.
Da Lotte kom med sin første prototype, som hun bad Lene teste, var Lene begejstret:
- Jamen, pludselig kunne jeg se nogle muligheder - fx at tage på McDonald’s med min nabos søn. Noget jeg ellers har fravalgt.

En lang proces

Lotte havde først tænkt, at holderen skulle produceres i plast og genbruges, men det blev hun frarådet af hygiejniske grunde.
- Et engangsprodukt er også nemmere og mere praktisk, og det kan blot kastes bort.
Da Lotte gik fra plast til karton, skulle kartonens tykkelse og udformning afprøves. Hvor bøjelig eller hård skulle kartonen være? Og kanter skulle rundes af, så man ikke skærer sig på kartonen.
- Der blev testet mange kartontyper fra Panduro Hobby, og der blev spist mange sandwichs og burgere af de villige testpersoner, fortæller Lotte og trækker på smilebåndet.
Også forskellige farver var i spil, men Lotte endte med den neutrale hvid, som hendes testpersoner synes er diskret.
Efter mange tests fandt holderen sin endelige form, og med økonomisk støtte fra PTU blev den sendt til udstansning på ark med coatet overflade, der sikrer, at kartonen ikke når at blive opløst, inden den sidste bid er spist.

Til folk med nedsat håndfunktion

Holderen er først og fremmest udtænkt til brug for mennesker med nedsat håndfunktion.
- Jeg har naturligvis haft Lene og andre tetraplegikere i tankerne, da jeg udviklede den. Men alle kan bruge den. Hvem vil ikke undgå fedtede dressingfingre, spørger Lotte og sender mig et smil.
Det er også  Lottes håb, at firmaer vil vise interesse for holderen, så den kan blive sat i produktion.
- F.eks. kan de få trykt deres logo på holderen som en ny og anderledes reklame, fortæller Lotte.
Viser der sig en interesse, og økonomien kan bære, er det Lottes ønske at få den produceret til en fornuftig pris.
- Og så vil jeg også gerne få den produceret i en børnestørrelse.

Men her slutter det ikke. Lotte afslører over for mig, at hun allerede har et nyt produkt i støbeskeen.
- Men det vil jeg endnu ikke røbe, slutter opfinderen og receptionisten.

By Lot-s kan kontaktes for yderligere info på tlf. 3120 5393 eller mail: lotte-friberg@hotmail.dk. Holderen er design- og mønsterbeskyttet.