Nytårsønsker og -forsætter: Ledsageordning i biografen

Pete Roepstorff

Hver dag i året vender vi et nyt blad i kalenderen, men d. 1. januar skifter vi ikke alene ugedag. Et nyt, jomfrueligt år åbenbarer sig for os, og vi får derved mulighed for at gøre tingene endnu bedre. Sidste års fejltagelser, dumheder og misforståelser har vi fået syndsforladelse for.

Vi er nu tre måneder inde i det nye år, og det er et godt tidspunkt til at tjekke, hvor godt man har overholdt sine nytårsforsætter. Hvis det kniber med at efterleve sine mål, kan man nu passende stramme sig an en ekstra gang.

Mennesker har til alle tider haft nytårsønsker. For at ønskerne skulle gå i opfyldelse har man ofret kostbarheder, husdyr – ja, selv levende mennesker. Bortset fra visse stammer og hinduer er ofringer nu til dags erstattet af bøn til de forskellige trossamfunds gud. Men for kun ca. 100 år siden ”ofrede” hver bondegård i Danmark til Nissen. Fik han ikke sin grød, kunne han forårsage alverdens ulykker.

Før jeg ufrivilligt blev tvunget til at skifte mine to vandrestøvler ud med fire gummihjul, trådte jeg altid op på en stol nytårsaften, og ved første timeslag fra rådhusklokkerne sprang jeg ind i det nye år med alle mine nytårsønsker og -forsætter.

Nogle af mine bekendte ønsker, at heldet skal følge dem hele året. De hænger derfor en hestesko over hoveddøren med åbningen opad som et U, for at lykken ikke skal falde ud af skoen. Selv professor Niels Bohr havde en hestesko over sin sommerhusdør. Da han fik besøg af en ven, spurgte denne forbavset, om den store videnskabsmand troede på hesteskoens lykkebringende egenskab. ”Nej, bestemt ikke”, svarede Niels Bohr, ”men jeg har hørt, at den skulle hjælpe, selv om man ikke tror”.

Personligt er mit nytårsønske for 2014, at Nordisk Film giver deres biografer lov til, at min hjælper kommer gratis med. Jeg har fundet et par biografer i det nordlige København, der tillader dette. Der tager jeg med min filmklub på 10 medlemmer ofte hen. Men et større udvalg af biografer ville være ønskeligt.

Hvis resten af året 2014 trods gode ønsker nu og da skulle blive ”træls”, så er der måske trøst at hente i en af ”dagens fluer” af Storm P: ”Det er ik' hvor'n man har'ed, men hvor'n man tar'ed.”

    Redaktionen erfarer, at Petes ønske om ledsagebillet til Nordisk Film allerede er gået i opfyldelse.