katerterstop

Buddy
Offline
Joined: 23/07/2009

Jeg (som er (tetraplegiker) har haft topkateter siden 1997, og har et tiltagende problem med at det ofte stopper. Enten blotter det til eller også er det undertryk, som foresager stoppet, aner ikke hvad jeg skal stille op udover at kontakte hjemmeplejen og få en sygeplejeske ud og skylle jkateteret.
Det er vældig belastende, og påvirker mig negativt, især når jeg foretager ting udenfor mit hjem, og ikke har en hjælper i nærheden til at skylle.
Når mit katerter stopper forsøger jeg at nuldre det med mine fingre, som ikke er de bedste pga min tetraplegi.

Er der nogen her, som har nogle gode erfaringer i forhold til, hvad jeg kan gøre for at minimere disse kateterstop???

Hilsen
Buddy

Lars Hermansen
Offline
Joined: 25/05/2008
Hej. Jeg bliver

Hej. Jeg bliver engangskateriseret med katetre fra Coloplast, der ligger i vand hele tiden. Den har et lille buk i enden for at de kan komme lettere ind i blæren.Jeg er blevet RIK'et siden 1994, hvor jeg var så uheldig at få en hjerneblødning. I 1971, hvor jeg blev kørestolsbruger, havde jeg permanent katetre det første års tid.

Kh.
Lars Hermansen

Rita Christensen
Offline
Joined: 16/01/2011
Altså jeg bruger ikke fast

Altså jeg bruger ikke fast kateter normalt, kun når jeg skal ud at rejse eller når jeg skal feste,..Hvordan f***** er det lige at i kan få den til at sidde på plads uden at få den til at lække ved siden af?

jb
Offline
Joined: 23/05/2008
Hej Maria Hvis du googler

Hej Maria
Hvis du googler på Mitrofanoff finder du oplysninger om indgrebet, der kort fortalt er en kanal - lavet af din blindtarm - der går fra blæren og ud i navlen eller et hul i lysken. Derfra kan man så katerisere. Har man ikke en blindtarm kan et stykke af tyndtarmen bruges, og så hedder indgrebet Monti. Jeg fik indgrebet foretaget i 1998 og det gjorde mig fri som en fugl. Læs evt. artiklen i RYK! http://ryk.dk/artikel/21/315

cv2002
Offline
Joined: 17/07/2008
Hvad er en Metroganoff

Hvad er en Metroganoff operation?

Hilsen Maria

Linda
Offline
Joined: 25/07/2008
Hej Ved ikke lige med dig

Hej

Ved ikke lige med dig hvordan, men jeg har siddet i kørestol i 25 år nu og havde fast kateter i 11 år, men fik så lavet Metroganoff operation på Skejby Sygehus.

Linda

PS Vil du høre mere om det er jeg klar til at fortælle om det.

wheelie66
Offline
Joined: 18/12/2008
Jeg slås med samme problem

Jeg slås med samme problem nu. Jeg har ellers ikke haft problemerne før (har brugt topkateter siden 1995, Men efter kommunen skiftede leverandør, så er det blevet et stort problem,
Jeg kan dog selv skylle det igennem, hvis ikke jeg kan åbne ved at trække tilbage i kateter-slangen.

Min kommune siger det er samme slags kateter, og de ligner da også den jeg brugte før,.. men et eller andet er der galt !

Hilsen
Brian J.

cv2002
Offline
Joined: 17/07/2008
Jeg har et almindelig fast

Jeg har et almindelig fast kateter. Jeg havde samme problem med at det stoppede. Ved ikke helt hvordan eller hvem der kom med idén, men jeg lukker mit kateter af med en klemme (navleklemme tror jeg vist man kalder dem) og så lukker jeg op ind i mellem. Det pres der så er på gør at det der evt. kunne have sat sig fast bliver skyllet ud. Siden ahr jeg ikke haft noget problem. Jeg ved ikke om du kan gøre det samme med topkateter.

Buddy
Offline
Joined: 23/07/2009
Tak for svarene og forslag.

Tak for svarene og forslag. Jeg gør faktisk alt det, som der forslås lige fra at drikke 4-5 liter vand incl. en flaske tranebær om morgenen til at for at få flow i systemet efter natten.
Min urin er altid meget klar uden puds, benytter str. 14 i kateter, som skiftes 1 gang månedlig, men måske bør det skiftes oftere.
Vil igen drøfte med RH afd. D, måske de har nogle fif.

.....endnu en gang tak til jer for forslagene

Handi
Offline
Joined: 12/07/2010
Fra komplet tetra'er på 7.

Fra komplet tetra'er på 7. år, uden hjælperordning, med hjemmepleje;
Den tynde slange fra indstiksstedet bliver "nulret" efter behov, så affaldsstoffer løsner sig, hj.sygeplejerske skyller kateteret hver uge, og skifter det hver 3. uge.
Drikker, som jeg lærte på Hornbæk, 3 glas usødet tranebærsaft. (Jeg køber apotekets af mærket Kolding, som er dyr, men god)), drikker derudover mindst 1,5 ltr. vand så kateteret skylles igennem.
...håber det ku' hjælpe dig også!

Malene
Offline
Joined: 06/03/2008
Har så også lige fået at

Har så også lige fået at vide i dag, at det også hjælper mod blærebetændelse

Malene
Offline
Joined: 06/03/2008
Mit kateter er 7-9-13 aldrig

Mit kateter er 7-9-13 aldrig stoppet til. Det sidste glemte jeg endda, så det sad der i 14 uger av! En gammel garvet hjemmesygeplejerske sagde til mig, at jeg skulle spise c-vitamin, da det skulle forhindre alt det der skidt.

testcontact
Offline
Joined: 29/02/2012
Selv skifter jeg hver 8.

Selv skifter jeg hver 8. uge, men det er meget forskelligt hvor længe folk kan have et kateter. Nogle skifter hver 14. dag, fordi de har tendens til at danne "grums". Størrelsen af kateteret spiller også ind. En 10'er stopper hurtigere end en 14'er osv. Men et større kateter giver også nemmere infektion.

testcontact
Offline
Joined: 29/02/2012
Hvor ofte skiftes dit

Hvor ofte skiftes dit kateter?