Musik blues Ryan "Gooch" Nelson

Bluesmand

Sangeren og guitaristen Ryan "Gooch" Nelson kæmpede en ihærdig kamp for at finde en måde at komme tilbage til musikken, efter at han blev rygmarvsskadet i 2004. Siden har han fundet sin helt egen growy [MLA1] sound med sin dybe vokal og slideguitar, og i foråret udgav hans nye band, Gooch and the Motion, deres debutalbum.

Tekst: Birgitte Bjørkman

I Salem County i New Jersey i USA bor 29-årige Ryan "Gooch" Nelson. Han er sanger og guitarist i bandet Gooch and the Motion, som netop er draget på turné med deres debutalbum, Comin’ Home. For Ryan betyder musikken noget helt særligt, for det er gennem musikken, at han har fundet en mening med livet.

Ihærdig kamp

Ryan er en ung guitarist, da han brækker nakken i en trafikulykke på årets første dag i 2004.
- Det ene øjeblik er jeg på vej til min kæreste, og det andet er mit liv forandret for altid.
Under Ryans seks måneder lange indlæggelse kommer hans musikervenner forbi og jammer.
- Det var sjovt, og jeg er dybt taknemmelig over, at de besøgte mig. Men det var også hårdt.
Med lammelser i hænderne tror den dengang 18-årige Ryan ikke, at han nogensinde kommer til at spille på sin guitar igen.
Det er Ryans bedstefar, der to år efter ulykken spørger Ryan: ”Hvorfor prøver du ikke at spille slide på din guitar?” De første spæde forsøg bliver på Ryans akustiske guitar, som han lægger på skødet over kørestolens armlæn. Men det fungerer ikke. Bedstefaderen køber derfor en elektrisk slideguitar til Ryan, og en nabo designer et formstøbt glasrør – en slide – som er tilpasset Ryans nedsatte funktion i venstre tommelfinger. Med et hårdt plekter på den anden hånds tommelfinger lykkes det Ryan efter en ihærdig kamp at lære at spille på guitaren. Undervejs er han ved at give op flere gange.
- Det var så frustrerende. Men den dag, da det endelig lykkedes mig at frembringe min helt egen lyd, var overvældende. Den dag var en triumf!
Særligt den specialdesignede glasslide har gjort det muligt for Ryan at spille på guitar, og med den har han udviklet en unik slideteknik.
- Sliden passer perfekt og er meget let at bruge. Den hjælper mig til at frembringe præcis den lyd, jeg ønsker.

Fra terapi til band

Det, der begynder som mental terapi, fører Ryan videre sammen med et par highschool-venner, som starter blues-rockbandet 61 North. Det bliver til otte år, hvor de turnerer rundt i USA som populært opvarmningsband. 61 North når at udgive to albums, inden bandet opløses i 2014.
For tre år siden står Ryan over for endnu en udfordring. Han bliver diagnosticeret med CML, en form for kronisk leukæmi. Ryan har siden modtaget medicinsk kemoterapibehandling, som han skal tage resten af livet. Smerter er en del af Ryans hverdag, men det har ikke stoppet ham som musiker.
Ryan inspirerer også gerne andre til at bevæge sig ud over deres fysiske formåen og på trods af fysiske forhindringer finde nye veje og ikke miste håbet. Ryan er dybt engageret i at udbrede viden om rygmarvsskader og om de gode egenskaber ved musikterapi i helingsprocessen. Han tager derfor også gerne ud og holder foredrag.
- Musikken har givet mig så meget. Jeg udlever min drøm og ønsker at inspirere andre i samme situation til aldrig at opgive deres drømme, fortæller Ryan, der har stiftet ”Music in Motion Foundation”, en nonprofitorganisation, som rejser penge til musikprogrammer på bl.a. hospitaler og rehabiliteringscentre med det formål at motivere og medvirke til forandringer i en positiv retning.

Debutalbum

Ryan har med årene udviklet sin helt egen lyd både som slideguitarist og sanger med inspiration fra bl.a. Tom Waits, Dr. John og den afdøde slideguitarist Duane Allman. Og hans nye band, Gooch and the Motion, har netop udgivet deres første album med titlen Comin’ Home. Med den legendariske producer Joe ’The Butcher’ Nicolo, som har vundet en Grammy hele ni gange som producer, bl.a. for Billy Joel, har bandets musikere været i professionelle hænder.
På albummet er Ryan vokal og spiller slideguitar og mundharmonika, og debutalbummet er et flot og spændende blend af blues, funk, country og rock. Selv kalder Ryan bandets musik for en ”sydlig, bluesy rocklyd”. Gooch and the Motions turnerer netop nu rundt i USA. Over sommeren vil man kunne høre Ryans dybe growl og den syngende lyd fra hans slideguitar, når han sammen med resten af bandet og korpiger indtager scenen med deres helt særlige og originale lyd

For Ryan er album og turné ikke blot en dyb passion for musikken men også en måde at klare dagligdagens mange udfordringer. Det synger han om på debutalbummets nummer Devil Don’t, der i øvrigt er det eneste nummer, der handler om Ryans psykiske og fysiske udfordringer: ”I pray the devil don’t bring me down”.

Find info om Gooch and the Motion og deres debutalbum Comin’ Home på goochandthemotion.com. Foruden Ryan tæller bandet Josh DuBois (vokal, guitar), Brittany Baldwin (vokal), Christine Monoforto (vokal), Todd Pritchard (bas, guitar), Scott Lynch (bas), Butch Serianni (trommer), og Luke Carlos O'Reilley (keyboard). Albummet er udgivet på New Blackbird/Universal Label.