Mountainbike. Det er farligt.

Danmarks to klinikker for rygmarvsskadede slår alarm, fordi flere af de patienter, de har i rehabilitering, er kommet galt af sted på mountainbike.

Kilde: Politiken.dk/Per Munch, motionsredaktør

Flere og flere mænd kommer alvorligt til skade på mountainbike-ture i skoven, melder læger, som slår alarm over udviklingen. I følge Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital er der sket en firdobling i antallet af mountainbike-ulykker siden 2008, skriver Politiken.
- Det er en voldsom stigning, som vi er nødt til at få bragt ned. Det ligner en slags epidemi, fortæller overlæge Rikke Hansen fra Vestdansk Center for Rygmarvsskade til Politiken.
Alene i år har VCR behandlet fem mænd, der er helt eller delvis lammet i arme og ben som følge af skader på rygmarven.
Også i Aalborg har speciallæge i neurokirurgi Morten Zebitz Steiness, skriver Politiken, inden for det seneste år opereret 10 mænd for brud på nakkehvirvlerne, nogle med lammelser til følge.

Oftest opstår brud på hvirvler i nakke eller ryg, når cyklens forhjul ryger i et hul, så rytteren fortsætter frem over styret og rammer underlaget med hovedet først, mens ryg og nakke trykkes voldsomt sammen.

Den ældre del af befolkningen er særligt udsatte. Ifølge professor på Klinik for Rygmarvsskader på Rigshospitalet, Fin Biering-Sørensen, er særligt gruppen af modne mænd udsat, fordi gamle rygge er mere sarte.
- Den ældre del af befolkning bliver mere fysisk aktiv. Det er godt, men vi er også mere udsatte, fordi vi har slidgigt i rygsøjlen. Det betyder dårligere pladsforhold og mindre væske i rygmarvskanalen, hvilket betyder, at der er mindre støddæmpning, når man falder, og så er der stor risiko for, at man skader nerverne, forklarer Fin Biering-Sørensen til Politiken.
- Da jeg startede i denne branche for 20-30 år siden, var 80 procent af patienterne unge mænd, der var kommet til skade i trafikken eller ved hovedspring på lavt vand. I dag har vi fået meget mere trafiksikkerhed, og efter store kampagner synes folk, at det er for dumt at springe ud på lavt vand. Til gengæld får vi nu mænd på i gennemsnit 55 år, der er kommet meget galt af sted ved cykelulykker.

Friluftsrådet vil nu samle DGI, mountainbikeklubberne, Cyklistforbundet og brancheforeningen af cykelhandlere, for at de sammen med lægerne kan oplyse og advare gruppen af midaldrende mænd om de risici, der er forbundet med en tur på motionscyklen i skoven.

Så mange kører MTB

Tal fra Idrættens Analyseinstitut, Danskernes motions- og sportsvaner 2011, viser, at 7 procent mænd og 1 procent kvinder, 155.000 mænd og 23.000 kvinder, dyrker mountainbike, og at de fleste er 30-60 år. Danske Cykelhandlere oplyser, at 18 procent af cyklerne købt i 2013 var mountainbikes, en fordobling siden 2009.