Lymfeødem - lymfedrænage

Manuel lymfedrænage

Lymfødemterapeut Patricia Braun-Mcknight gav et spændende indlæg om inaktivitetsødem som en senfølge af en rygmarvsskade. RYK!s redaktør har besøgt Dansk Lymfødem Klinik i Skodsborg.

Tekst: Birgitte Bjørkman

Nedsat bevægelse, statisk belastning og dermed en inaktiv pumpe i muskelfunktionen hos personer med rygmarvsskade påvirker blodkredsløbet og lymfesystemet, som transporterer kroppens væske. Med andre ord er lymfesystemets evne til at transportere lymfevæske rundt i kroppen nedsat.

Manuel lymfedrænage

- Når afløbet reduceres, skabes der en væskeophobning i vævet i ben og fødder. Jo mere væske, jo mere stresser man huden. Derfor vil man over tid se hudforandringer, trykmærker og øget ødemdannelse, hvilket igen kan give følger som svamp, infektion og rosen. For at undgå det, skal der god stimulation til, fortæller lymfødemterapeut Patricia Braun-Mcknight.
Der er brug for gennemløb af kroppens væske for at genoprette en sund tilstand i det berørte område. Det kan man opnå med manuel lymfedrænage, som er en speciel massageform.
- Ved at stimulere kroppens lymfesystem med rytmiske bevægelser og moderat tryk forbedres lymfevæskens flow gennem systemet, forklarer Patricia Braun-Mcknight og påpeger, at kontraindikationer bør udelukkes inden behandling, herunder svært nedsat nyrefunktion og hjerteinsufficiens.
Behandlingen er behagelig med blid massage, som starter fra halsen, fortsætter i armhulerne, på maven og ned langs benene, og som ender med fødderne. En anden behandling, klinikken tilbyder, er brug af en venepumpemaskine.

Selvmanagement

Selvmanagement er vigtigt.
- Hold altid godt øje med hævelser og betændelsestegn. F.eks. er revner i huden porte til bakterier. Tjek, om hævelsen forsvinder over natten, om der sker forandringer på huden, og om der opstår øget ødem, fortæller Patricia Braun-Mcknight.
- Husk også god hudpleje, så huden holdes sund. Brug fugtighedscreme ved tør hud og talkum ved fugtig hud. En god lotion har pH 5, og lotion med urea kan anbefales. Ved sår skal man dog bruge særlige produkter til sårpleje.
Patricia Braun-Mcknight har erfaret, at rosen er en ofte forekommende komplikation ved hævelse.
- Men jeg ser også, at rosen sjældnere kommer igen hos de patienter, jeg har behandlet, og som efterfølgende får vedligeholdelsesbehandlinger.

Kompression og andre tips

For mange rygmarvsskadede er daglig brug af kompressionsstrømper nødvendig. For dem, der ikke kan benytte en strømpe, er bandagering et alternativ.
- Men jeg må advare mod blot at købe et par standard kompressionsstrømper hos Matas. Forkert støttende strømper kan give sår.
Patricia Braun-Mcknight påpeger, at det er vigtigt, at strømperne bliver tilpasset efter mål hos en lymfeødemterapeut eller hos en bandagist, og tilføjer:
- Til dem, der har besvær med at tage kompressionsstrømper af og på, kan anbefales Easy-Slide.
Frem for at købe nye sko i nummeret større, bør man afhjælpe ødem med kompressionsstrømper og om nødvendigt med behandling med lymfedrænage. Andre gode råd er at elevere fodenden af sin seng og at bevæge sine ben regelmæssigt.
- Passive bevægelser er bedre end ingen bevægelse, påpeger Patricia Braun-Mcknight og nævner brug af passiv træningscykel, der har en stimulerende effekt på venepumpen.
- Pas også på vægten. Overvægt bidrager til væskeophobning i kroppen.
Patricia Braun-Mcknight slutter med et fagligt opråb:
- Man bør ikke acceptere hævede ben og fødder. Hvis man har ødem, skal man gøre noget ved det. Jo mere ødem, jo større risiko for rosen og sår, og man kan risikere blivende skader.

Dansk Lymfødem Klinik åbnede i 1992 som den første klinik i Danmark med speciale i manuel lymfødembehandling.  En behandling koster fra 600 kr. og varer mindst 1 time. Første behandling koster dog 750 kr. og varer 1 ½ time. Der gives ikke tilskud fra den offentlige sygesikring. Foruden at udføre manuel lymfedrænage diagnosticerer terapeuten ødemstadiet og tjekker hudens tilstand, og der tages eventuelt mål til kompressionsstrømper. Bandagering kan tilbydes, såfremt kompressionsstrømper ikke er tilstrækkelige. Hvis bandage skønnes nødvendigt, kan klinikken oplære en person/hjælper til korrekt, daglig bandagering. Et behandlingsforløb er typisk 2 -3 behandlinger. Derefter anbefales 2-3 gange årligt eller efter behov for vedligeholdelse. Klinikken har tilgængelig adgang med 2 handicap-p-pladser ved indgangen og rummeligt toilet, dog uden armstøtter.

Læs mere på www.dansklymfodemklinik.dk. Tjek også Dansk Selskab for Fysioterapeutisk Lymfødembehandling på lymfoedembehandling.dk. Her finder man en oversigt over behandlingssteder i Danmark.

Boks:

Kompressionsstrømper kan søges i kommunen som hjælpemiddel. Der bevilges maksimalt 2 par strømper årligt. På borger.dk finder man et ansøgningsskema.