Livet efter skaden Thomas Borghus

Øjeblikket Evighed – Viljen til et levet liv

Hvordan formår man at komme tilbage til livet efter at have fået det vendt på hovedet? dk4 DOKUMENTAR står bag dokumentaren ”Øjeblikket Evighed – Viljen til et levet liv”, hvor musiker Thomas Borghus fra Silkeborg fortæller om den ulykke, der i 2007 kostede ham førligheden, og hvordan han formåede at arbejde sig tilbage til det, han selv kalder et levet liv.

Som uddannet guitarist fra Det Jyske Musikkonservatorium havde Thomas Borghus fuld gang i karrieren, da han i 2007 kommer ud for en alvorlig ulykke ved Smuk Fest i Skanderborg. En sen nattetime hopper Thomas på hovedet i vandet fra det, han tror er en badebro, men der er kun 40 cm vand, og han brækker nakken.

Til trods for en hverdag, som de færreste mennesker ville kunne forestille sig, lever Thomas i dag et godt liv. Han lever igen af musikken. Han producerer musik og har spillejobs med sine to bands ”De bedste” og ”Jam I Can”. Desuden har Thomas formået at udvikle en helt særlig teknik, så han kan male billeder med sine to knytnæver, som han selv siger, og det er billeder, som han udstiller og har stor succes med.

Det var til Dansktop Talent 2015, at dk4’s tilrettelægger Katrine Orleman Thrane første gang mødte Thomas, da han stillede op med sangen ”Vent på Maria”, der handler om den skæbnesvangre ulykke.
- Det var en meget tankevækkende og rørende oplevelse at se Thomas på scenen, for hvordan når man dertil, at man glad og smilende kan sidde på en scene og underholde med den ulykke, der ændrede alt? Det blev jeg nysgerrig efter at finde ud af, og det har været en meget livsbekræftende oplevelse at få lov at lære Thomas at kende. Thomas er et meget reflekterende menneske, der har gjort sig mange tanker om livet, og han har arbejdet intenst med sig selv for at få det bedst mulige ud af dét liv, som blev hans skæbne.

Sammen med fotograf Christian Wengel har Katrine Orleman Thrane i dokumentaren fået lov at følge Thomas’ hverdag helt tæt på, som den ser ud i dag. Thomas fortæller:
- Jeg sagde ja, fordi jeg tror, at andre kan have interesse i min historie og mit liv. At de erfaringer, jeg har gjort mig, måske kan gøre andre gavn. Jeg ved, at andres liv og historie har gjort indtryk på mig, så jeg ville give noget igen den anden vej. Når jeg ser det færdige resultat, er det blevet et langt mere detaljeret spejl, end jeg havde forestillet mig, da vi startede, og jeg forstår bedre, at jeg bør være stolt over det arbejde, jeg har lagt i at komme videre med mit liv, og der, hvor jeg er nået til, på trods af de mange udfordringer, der pludselig kom og som stadig er her - hver dag.
Det er Katrine håb, at Thomas’ historie kan være med til at inspirere andre.
- Thomas’ liv tog en uigenkaldelig drejning, som han var nødt til at forholde sig til, og han kunne sagtens være endt som en bitter mand. Men Thomas formåede at finde styrken og kræfterne til at se positivt på sit liv og få det optimale ud af det ved bl.a. at fokusere på sine muligheder i stedet for sine begrænsninger, og jeg håber, at Thomas’ fortælling kan være med til at få andre til at gøre det samme.

Katrine har brugt sange fra Thomas’ debutalbum ”Uden hænder” til at sætte stemningen. Sangene til albummet skrev Thomas umiddelbart efter ulykken som en form for terapi, og det er også en af de sange, der har lagt navn til titlen på dokumentaren ”Øjeblikket Evighed”. Desuden har Katrine med Thomas’ accept valgt at rekonstruere ulykken og elementer fra den efterfølgende genoptræningsforløb for at visualisere historien for seeren.

Programmet havde premiere på dk4 fredag d. 4. november kl. 21.00.

BB