Lige Adgang

Dansk Handicap Forbunds nye app er endelig i luften. Se denne video om app'en og download den og BRUG den. God fornøjelse.

https://www.youtube.com/watch?v=CnkIIGk3Zz4

Og så lige lidt om App'en:

Spørgsmål og svar vedr. appen ”Lige adgang” 

1. Hvad er tanken bag appen ”Lige adgang”? 
Tanken er at give et tip om, hvor man kan komme ind med fx sin kørestol. Akkurat som man anbefaler et sted til en ven eller en kollega. 

2. Når jeg er ude et sted og kan se, at stedet kan ændre nogle få ting, så tilgængeligheden bliver bedre; må jeg så rådgive om fx ramper? 
Nej, i Dansk Handicap Forbund er det kun Forbundets Bygge- og Trafikpolitiske Udvalg (BTPU) samt medlemmer, som har gennemgået en tilgængelighedsvejlederuddannelse i forbundet, der kan komme med tips og råd. 

3. Hvorfor må jeg ikke vejlede? 
Det skyldes, at forbundet tidligere mistede troværdighed, når nogen med handicap fx havde hjulpet en kroejer med tips til indretning ud fra sig selv og sit eget handicap. Samme kro kunne så få en klage fra en anden kørestolsbruger. Naturligvis til stor ærgrelse for kroejeren, som jo havde fulgt rådet fra en person med handicap og brugt tid og penge på forkerte løsninger. Forbundet mistede troværdighed og fremstod som upålidelige, og som om vi ikke havde orden i eget hus. Derfor gik vi over til at vejlede efter de anerkendte standarder for tilgængelighed og ikke ud fra vores eget handicap eller kørestole. 

4. Hvornår besluttede forbundet, at det kun var uddannede i Dansk Handicap Forbund, der måtte vejlede? 
Det skete ved en kongresbeslutning fra 2000: 

"Kun det af hovedbestyrelsen nedsatte udvalg, BTPU, og personer udpeget af dette kan på Dansk Handicap Forbunds vegne rådgive om tilgængelighed for Dansk Handicap Forbund." 

Baggrunden for beslutningen er, at tilgængelighedsområdet er komplekst, og uden specialuddannelse kan man ikke vejlede korrekt. Derfor risikerer uerfarne at blive taget som gidsler ved at komme til at sige god for noget, som er uegnet. Beslutningen skal ses i sammenhæng med, at Dansk Handicap Forbund prioriterer tilgængelighedsarbejdet højt, og at vores rådgivning skal være både korrekt og troværdig. 

5. Hvis ejeren eller personalet spørger mig til råds, hvad skal jeg så gøre? 
Du er velkommen til at henvise til forbundets huskelister for fx indretning af handicaptoilet og huskeliste for hoteller, kroer og lignende bygninger. Du
finder huskelisterne på http://danskhandicapforbund.dk/da/tilgaengelighed/tjek-og-huskelister/hu...
Du er også velkommen til at henvise til Forbundets Bygge – og Trafikpolitiske Udvalg (BTPU) og tilgængelighedsvejlederne http://danskhandicapforbund.dk/da/tilgaengelighed/tilgaengelighedsradgivning/ 

6. Kan jeg også blive uddannet tilgængelighedsvejleder? 
Ja, det kan du godt. Forbundets Bygge- og Trafikpolitisk Udvalg (BTPU) har planlagt, at der skal uddannes nye interesserede i tilgængelighedsvejledning, og der er ved at blive planlagt kurser med moduler her i 2016-2017. Kontakt Sven A. Knudsen, tlf. 45 38 34 06 61 eller mobil 45 40 74 00 61 eller på mail sven_knudsen@webspeed.dk for yderligere information om kurserne.