Kost: Kickstart til brug af det gode fedt

Tekst: Birthe Kofoed Mortensen

Op mod halvdelen af det fedt, vi spiser kommer fra fedtstoffer som smør, blandingsprodukter, margarine og olie samt det, der

er skjult i kød, ost, mælk og slik.

- Fedt har vi alle brug for, men det er ikke

lige meget hvilken fedt, vi spiser, fortæller

Birthe Kofoed Mortensen i denne artikel

og giver læserne en kickstart til brug af det

gode fedt i hverdagens kostsammensætning.

 

 

 

 

Det handler om at få

de nødvendige

næringsstoffer fra

maden. Det lyder ikke nyt,

men udbudet af fødevarer i

vores fødevarebutikker er

stort, og en række af fødevarerne er så raffinerede, at

man risikerer at ens behov

for almindelige næringsstoffer ikke bliver dækket, hvis

man ikke træffer ”de rette

valg” eller vælger alsidigt.

Valg af fedtstoffer

Et sted, hvor det er vigtigt at

finde en balance, er mellem

de fedtstoffer, vi spiser. Det

synlige fedtstof er vi typisk

gode til at minimere dvs. det

smør eller smørbare produkt, vi bruger på brødet.

Det er meget vanskeligere

for os, når fedtstoffet er i de

fødevarer, vi vælger.

En tommelfingerregel er, at

vi skal passe på med ikke at

spise for meget mættet fedt

samt fedtstof, som indgår i

forarbejdede madvarer.

Vi har derfor nemmest ved

at vælge de rette fedtstoffer,

hvis vi vælger at fremstille

vores mad fra grunden.

Olivenolie og fede fisk

Det er vigtigt at få planteolier

dagligt, og det er vigtigt at få

fedt fra fede fisk. En retningslinie for de fleste er, at

du skal have ca. 50 g fedt

om dagen i form af planteolier fra fx olivenolie, nødder,

avocado og fede fisk. De fleste får også noget fedtstof

fra fx ost og mælkeprodukter. Vælg gerne de magre

mælkeprodukter og magert

kød for ikke at få for meget

mættet fedt. Tag fiskeolie

som tilskud, hvis du ikke

spiser tilstrækkeligt med fisk.

Vælg en koldpresset, økologisk olivenolie som den gen nemgående olie i din husholdning. Benyt den til din

varme mad dvs. når du steger, men også gerne til dressinger til salater. Et alternativ

er rapsolie, som ligner olivenolien meget. Men der er

erfaringsmæssigt meget

større viden om olivenolie

end rapsolie. Olivenolie indeholder også lidt omega-6 olie

udover omega-9 fedtstof.

Biokemi

Og nu noget biokemi for at

forstå sammenhængen.

Omega-3 og omega-6 fedtstofferne konkurrerer om enzymerne, når de skal omsættes i kroppen. Det kan

betyde, at der bliver omsat

for lidt omega-3 fedtstof,

som er et vigtigt betændelseshæmmende stof. Desuden virker omega-3 fedtstoffet inflammations- og

betændelsesdæmpende. De

fleste vil derfor have gavn af

at øge omega-3 fedtstoffet i

kosten, hvilket også på sigt

reducerer livsstilssygdomme.

Man skal være opmærksom

på, at omsætningen af de

livsnødvendige fedtsyrer til

de gavnlige, lokaltvirkende

stoffer eicosanoider, bremses af for meget sukker,

mættet fedt og alkohol.

Derfor er det en god ide, at

man i sin kostsammensætning reducerer mængden af

sukker, begrænser alkohol

og sparer på mættet fedt.

Råd om brug af olie

Jo mere skånsomt en olie

behandles undervejs, jo

mere intakte er fedtstofferne. Den mest skånsomme

behandling er at benytte

olien uden opvarmning. En

god ide er fx at koge mere af

den mad vi spiser og så hælde lidt olie på ved servering.

Brug koldpressede olier, da

de indeholder frøets indholdsstoffer med de naturlige antioxidanter. Vælg gerne en økologisk, koldpresset

olie, hvis du vil sikrer dig

mest muligt mod miljøbelastende stoffer.

Sørg for jævnlig tilførsel vinteren igennem fra fede fisk

eller som tilskud via en multivitamin eller tilskud af vitamin D3 og kalk og magnesium samtidigt.

Og så anbefales afslutningsvis at spise ca. 600 g frugt

og grønt om dagen.

 

 

 

Det gode fedt

Koldpressede, øko. olier

Nødder

Fede fisk

Avocado

Oliven

 

Det dårlige fedt

Chips og snacks

Grillmad og fastfood

Købekager

Færdigretter

Ikke-koldpressede olier

Margarine

Mayonnaise og remoulade