Knogleskørhed - osteoporose norsk studie

Norsk undersøgelse om brud

Paralyserede muskler og formindsket lodret belastning på knogler under skadesniveau resulterer i omfattende knogletab og knoglebrud hos mennesker med rygmarvsskade og osteoporose er ikke ualmindeligt. I en norsk undersøgelse fra 2018 fandt man, at ca. halvdelen af ​​165 undersøgte mænd og kvinder med en mere end 20 år gammel rygmarvsskade havde oplevet brud. De hyppigste knoglebrud hos de undersøgte (i perioden 2004-2005) var på skinneben efterfulgt af brud på lårbenet og i fod og tæers knogler. Studiet fandt, at overdreven brug af alkohol øger risikoen for brud. 

Studiet estimerer således, at op til 50% af personer med en rygmarvsskade vil opleve et brud i løbet af deres levetid. Den høje brudfrekvens, som også blev fundet hos inkomplette 20 år efter skade, kan antyde en kumulativ effekt af nedsat mobilitet og aldersrelateret knogletab. 

Særligt er det interessant at læse, at det norske studie anbefalede allerede dengang, at både forebyggelsesstrategier og symptomhåndtering integreres i ethvert opfølgende kontrolbesøg.

Link til studiet: nature.com/articles/s41394-018-0102-7

BB