Kirurgi: Håndoperation - Mai-Britt

Nu kan jeg mere sammen med min datter

Mai-Britt Schmidt har gennemgået en større håndoperation, der har givet hende en håndfunktion, der gør det muligt at gøre ting, som hun ikke tidligere kunne. Operationen er så ny i Danmark, at der endnu kun er to rygmarvsskadede, der har fået foretaget operationen. Mai-Britt venter allerede på at få opereret den anden hånd.
- Det er ikke mindre end fantastisk.

Tekst: Birgitte Bjørkman

43-årige Mai-Britt Schmidt bor i Aarhus sammen med sin mand og deres fælles datter. Med en skade fra 6. Og 7. nakkehvirvel har Mai-Britt måttet overlade langt de fleste praktiske opgaver omkring pasning af hendes fireårige datter Emma til hendes mand, Ole og hendes hjælper.
Med et tenodesegreb med en meget begrænset håndfunktion, og den ene hånd dårligere fungerende end den anden, har simple daglige funktioner som at samle småting op fra et bord været meget besværligt for Mai-Britt, som har været rygmarvsskadet siden 1992.
- Jeg har fx heller ikke kunnet hjælpe min datter med helt almindelige hverdagsting som at redde hendes hår. Følelsesmæssigt har det været svært at tackle, fortæller Mai-Britt, der har måttet finde andre måder at være med på, selvom andre har udført opgaverne.
- Det har været vigtigt for mig, så jeg ikke har følt mig udenfor eller sat ud på sidelinjen.

Hurtig beslutning

I foråret fik Mai-Britt Schmidt lavet en håndoperation på Rigshospitalet i København og har efterfølgende været indlagt til genoptræning på Vestdansk Center for Rygmarvsskade (VCR) i Viborg. Her har hun gennemgået et specifikt genoptræningsprogram og kan i dag udføre ting, som hun ikke har kunnet i 25 år.
Men det stod ikke i kortene, da Mai-Britt sidste efterår blev indkaldt til en kontrol på VCR i forbindelse med smerter i håndleddene gennem flere år.
- Det var lidt af et tilfælde, at jeg hørte om operationen, fortæller Mai-Britt og fortsætter:
- På VCR mødte jeg håndkirurg Pernille Birgitte Leicht, som havde konsultation, og hun fortalte mig, at hun ville kunne give mig en bedre håndfunktion, og at operationen måske endda ville mindske mine smerter i håndleddet.
Allerede næste morgen, hvor Mai-Britt skulle samle noget småt op fra bordet og havde prøvet 10 gange i træk uden held, besluttede hun sig for at sige ja til operationen.

Mange bekymringer

Forud for operationen havde Mai-Britt dog mange bekymringer om omfanget af operationen og det efterfølgende genoptræningsforløb.
- Jeg bekymrede mig blandt om, hvorvidt min højre skulder kunne holde til at være primært den, som jeg skulle klare alt andet med i de første tre måneder efter operationen, fortæller Mai-Britt, som har døjet med slidgigt og overbelastning af sin højre skulder i mange år.
- Og så skal man indstille sig på at have smerter, at blive skubbet rundt og selvfølgelig ikke at kunne det samme som før i de første måneder efter operationen … men det har været det hele værd.

Hårdt og udmattende

Mai-Britt gjorde sig også mange tanker umiddelbart efter operationen.
- Operationen gik jo fint, men puha … det kom altså helt bag på mig, hvor hårdt og udmattende det var bagefter, både smertemæssigt og i forhold til det fire uger lange gennemoptræningsforløb på VCR. Jeg havde en forestilling om, at det ville blive meget nemmere end efter de to større rygoperationer, som jeg har fået foretaget siden 2010. Så jeg var ikke helt forberedt på omfanget, fortæller Mai-Britt og tilføjer:
- I genoptræningsforløbet havde jeg svært ved at forestille mig, hvad jeg konkret kunne komme til at bruge hånden til.
I første omgang var det primært tommelfunktionen – også kaldet pincetgreb – som Mai-Britt havde bedst resultat med, men da hun blev indkaldt til et kontrolophold to måneder senere, havde hun opnået funktion i de øvrige fingre og kunne nu bruge hele hånden.
- Jeg fik faktisk lidt af en aha-oplevelse, da jeg kom til kontrol. Personalet bad mig presse omkring en handgrib, og jeg kunne presse den helt i bund. Hold nu kæft … det var helt vildt!

Stor betydning i det daglige

Sammen med personalet på VCR havde Mai-Britt inden operationen opstillet nogle ønsker og mål for, hvad hun ønskede at blive bedre til.
- Det var både ting, som jeg gerne ville blive bedre til, og nye ting, som jeg gerne ville kunne. Men jeg havde slet ikke forestillet mig, at jeg ville blive så god. Operationen har fået stor betydning for mig i det daglige.
Mai-Britt fortæller, at hun nu kan lave mange flere praktiske ting selv med sin datter, hvor hun før måtte lade sin mand eller hjælper gøre det.
- Jeg kan tørre hende efter toiletbesøg, børste hendes hår og tænder, rette hendes tøj og fjerne græs fra hendes hår, fortæller Mai-Britt og fortsætter begejstret:
- Fordi det er blevet nemmere for mig at samle ting op og holde sikkert fast på ting, kan jeg også lege mange flere ting med hende og gøre hyggeting som fx at lægge puslespil, tegne og spille spil … og det bliver skønt til fastelavn, så skal jeg lave ansigtsmaling på hende, fortæller Mai-Britt glad og tilføjer:
- Det har også været ren optur, når Emma har kommenteret mine fremskridt. Som da det første gang lykkedes mig at børste tænder på hende og hun sagde:”Hvor er du go’ mor!”
Også i andre daglige gøremål har operationen været en gevinst for Mai-Britt:
- Der er mange ting, som er blevet meget nemmere for mig, fx at flytte rundt på ting, dække bord, øse mad op, tage skruelåg af, åbne ting, spise mm. Noget, som mine hjælpere tidligere har skullet gøre for mig. Desuden har jeg aldrig kunnet drikke med een hånd, påpeger Mai-Britt og tilføjer med et smil:
- Et af mine ”sociale” mål var at kunne løfte og drikke en dåseøl med een hånd. Det kunne jeg tre måneder efter operationen.
Også den manuelle stol er taget i brug igen ved egen håndkræft.
- I de sidste par år har jeg ikke kunnet køre stolen selv på grund smerter i mine håndled, og jeg har måttet aflaste med en el-stol. Det betyder ufattelig meget for mig, at jeg igen kan rulle rundt herhjemme i min manuelle.

Mai-Britt er ikke tvivl:
- Operationen har helt klart gjort mig mere selvstændig. Jeg føler, at jeg har fået en tydeligere funktion i familien, som jeg har savnet. Og jeg har fået mere frihed.
Og på spørgsmålet, om hun er parat til at få lavet den anden hånd også?
-Yes! Jeg har allerede bestilt tid!