Kørestolstennis

Tekst Malene Ollesen
 
 
Kørestolstennis er en sport, hvor man både kan hygge sig med lidt træning i den lokale klub og prøve at give den fuld gas ved de mange internationale turneringer rundt om i verden. Det er let at komme i gang med, måske ikke så let at spille, så flair for boldspil er en fordel. Under alle omstændigheder giver kørestolstennis god kondition, træning af balance og styrke/udholden-hed i arme og skuldre.
 
Same same, but different
Lige for at slå en vigtig detalje fast, så er kørestolstennis - næsten - det samme som almindelig tennis. Altså bare lige bortset fra, at man sidder ned. Og så er der den lille detalje, at bolden må ramme jorden to gange på modtagersiden. Bolden skal naturligvis være inde i første hop, men andet hop må være hvor som helst på banen, inden den bliver sendt retur. Men ellers er reglerne de samme. Der spilles på en normal tennisbane, og der kan spilles på både græs, grus og hardcore.
 
Vejen til en god oplevelse
I kørestolstennis er aldersbegrænsning en ukendt faktor og en sport, man altid kan gå i gang med. Hvis man som ny spiller gerne vil i gang med kørestolstennis, så anbefales det, at man finder en træner enten i den lokale klub eller prøver at være lidt med de steder, hvor man i forvejen har kørestolstennis på programmet. På den måde undgås det meste begynderkaos, og vejen til en god oplevelse ligger tæt tere på. For tennis er ikke helt så let, som det ser ud.
 
I den store verden
Har man som kørestolsspiller lyst til at prøve kræfter med internationale turneringer, finder der årligt ca. 170 stk. sted fordelt på 46 lande. Med deltagelse i to internationale turneringer kommer man på den internationale rangliste. Med gode ranglisteplaceringer er man som nation tættere på at opnå deltagelse ved det årlige VM for hold. I 2011 var Sydafrika vært, og det danske herrelandshold opnåede en 27. plads. I løbet af de sidste seks år har der konstant været fire - seks danskere placeret på den internationale rangliste, og i 2008 var første, danske deltager (Kenneth Kammersgaard) med ved De Paralympiske Lege. Ved PL i London 2012 håbes der på to herredeltagere.
 
 
DM i kørestolstennis
 
DM 2011 i kørestolstennis fandt sted i august i Allerød Tennispark. Hos herrerne vandt Christoffer Holmen over Christian Johansen i to sæt og i damesinglefinalen mellem Jytte Kilstrup og Malene Olesen blev der skrevet historie. Finalen blev afgjort i tre tætte sæt, og først efter omkring tre timers spil sikrede Malene Olesen sig guldmedaljen. I den sidste finale sikrede Christian Johansen og Allan Sonne sig guldet efter endt kamp mod Christoffer Holmen og Jan Brønnum. BB
 
 
FAKTA
Oprindelse:
USA midt 70’erne. Godkendelse: Godkendt idrætsdisci-plin i Dansk Tennis Forbund og Dansk Handicap Idræts-Forbund.
Klassificering:
Kørestolstennis er en af de mindst opdelte handicapidræts-grene. Der er kun to klassificeringer; én opdelt i damer og herrer, og én for quads, i hvilken der spilles damer og herrer sammen.
Kriterier:
Spillere behøver ikke være faste kørestolsbrugere, men man skal have en varig, fysisk skade for at kunne deltage.
Klubber:
Tilst Tennisklub, Hillerød Handicapidrætsforening, Allerød Tennisklub, Farum Tennisklub (i Beddingen ligger også Aalborg Tennisklub og Randers Tennisklub)
Landsudvalg:
 Landsudvalget for Kørestolstennis er den organisatoriske del af kørestolstennis i Danmark, der hjælper nye tennisklubber og spillere i gang samt har til opgave at arrangere DM, fællestræninger og søge økono-miske midler til tennisstole.