Kørestolsdans

Let’s dance

I Danmark er kørestolsdans ikke så udbredt. Men det vil Foreningen Kørestolsdans i Danmark gerne gøre noget ved.

Tekst: Birgitte Bjørkman

- Kørestolsdans er ikke så kendt her i landet, selvom idrætten har været her siden 1985, fortæller Karina Frederiksen fra Foreningen Kørestolsdans i Danmark.
Hun håber, at flere får kendskab til kørestolsdans og bliver interesseret i at deltage i sporten. 

Flere disipliner

Kørestolsdans er en sport for alle i kørestol uanset funktionsnedsættelsens omfang og årsag.
- Man kan deltage i både manuel og elektrisk kørestol – også hvis man blot styrer stolen med munden, fortæller Karina, der er uddannet danseinstruktør og underviser i både Sakskøbing, Vordingborg og Sorø.
Kørestolsdanser en aktivitet på lige fod med fx paraatletik, og som andre idrætsgrene er kørestolsdans også en konkurrencesport og har et idrætsudvalg i Parasport Danmark. Som i atletik er der også flere discipliner. Der kan danses vals, tango, samba, rumba og freestyle samt party- og kredsdanse og Line Dance.
- Vi danser primært Standard og Latin, hvor man kan danse Duo, hvor begge danser i kørestol, eller Combi, der er dans mellem en person i kørestol og en gående, fortæller Karina.
Dansen er for 48-årige Karina, der selv sidder i el-stol og har dyrket sporten på konkurrenceplan i otte år, mere end blot dans og konkurrence.
- Dans styrker ens balance og ryg- og armmuskulatur …. men mest af alt lattermusklerne. Man kan ikke være sur, når man danser.

Danish Wheelchair Dance Cup 2019

Det var i mange år foreningens mål at arrangere en større, international turnering for kørestolsdansere i Danmark. Det lykkes sidste år, da de sammen med Danmarks Sportsdanserforbund (D.S.) afholdt den første Danish Wheelchair Dance Cup med deltagere fra Finland, Polen, England, Ukraine, Tyskland, Holland, Norge og Danmark.
- Det blev en succes, og vi er nu i fuld gang med at planlægge Danish Wheelchair Dance Cup i pinsen 2019.
Det bliver igen afholdt på Musholm - Ferie - Sport - Konference iKorsør, og vi håber på flere danske deltagere ved dette stævne end i 2017, fortæller Karina.

Team NIBO Kørestolsdans

Team NIBO Kørestolsdans i Roskilde er et af de få steder i landet, hvor man kan dyrke dans i kørestol.
Teamnet er startet af Nina Jensen og Bo Christiansen, der begge savnede et sted at danse. De fandt et egnet lokale, og siden de startede for lidt mere end et år siden, er de blevet seks dansere, der mødes en gang om ugen.
- Men vi vil gerne være mange flere, fortæller 40-årige Nina, der selv startede til kørestolsdans for knapt fem år side.
Nina har en sygdomsbetinget rygmarvsskade og har siden 2011 siddet i el-kørestol.
- Men en el-stol er ingen hindring, forklarer Nina, der både danser standard, latin og freestyle sammen med sin dansepartner Bo. Bo er gående, men sætter sig i en kørestol, når han og Nina danser Duo.  
Sammen deltog de i foråret i Open World Cup for kørestolsdans i Holland og kom hjem med både guld og sølv.Et internationalt stævne på Malta venter forude, og i pinsennæste årer de igen med ved Danish Wheelchair Dance Cup 2019 på Musholm.
Fordi kørestolsdans kun har få udøvere i Danmark, er der ingen støtte at hente, og Nina og Bo må derfor selv betale deres deltagelse. Så for at udbrede kendskabet til kørestolsdans og gøre sporten større, tager Nina og Bo gerne ud i landet til forskellige arrangementer.
- Vi giver både opvisning og instruktion i de forskellige kørestolsdanse.
Og hjemme i klubben i Roskilde er alle interesserede velkomne, fortæller Nina, der lover, at man bliver smittet af glæden ved musik og dans.
- Dansen er én af de ting, jeg får min energi fra. Jeg kan fx have en dårlig dag med flere smerter, men når jeg tager afsted til dans, bliver jeg altid i godt humør.

Også Karina håber, at flere får øje på dansen.
- Vores mål som forening er at skabe danseglæde og gode resultater uanset funktionsniveau. Alle kan deltage, slutter Karina, der håber på flere danske deltagere ved næste års Danish Wheelchair Dance Cup.

For yderligere info om kørestolsdans og klubber kan man kontakte Karina Frederiksen, Foreningen Kørestolsdans på tlf. 4011 6717 eller mail: wheelchairdance17@gmail.com

Danseklubber med kørestolsdans

Danseklubben Sax, Sakskøbing. karen@saxdans.dksaxdans.dk

Team NIBO Kørestolsdans, Roskilde. teamnibo@gmail.com, facebook: Team NIBO

Struer Sportsdanserforening, Struer. info@struerdans.com.struerdans.com

H.I.F for Rødby og Omegn, Rødby. jpst21@gmail.com

Soffie Dance Studio, Kbh Ø. mail@soffie.dksoffie.dk

BOKS:

Danish Wheelchair Dance Cup 2019

Danish Wheelchair Dance Cup 2019 afholdes på Musholm - Ferie - Sport – Konference iKorsør den 8. – 9. juni. For information kontakt Foreningen Kørestolsdans på tlf. 4011 6717 eller mail: wheelchairdance17@gmail.com.