Idræt: Handicapidræt er ikke interessant

Tekst: Peter Marx

Om de Paralympiske Lege skrev en blogger dagen før legene sluttede: ”Der er fandme ikke nogen, der gider og se det …”. Har han ret? Er der ikke seere nok, der gider følge PL? Og er det derfor, de danske tv-medier er tilbageholdende? Og hvad kan man gøre for at skabe større interesse for handicapidræt?  

På sporten.dk, der er en af Danmarks største sportssites, kunne man den 16. september læse et indlæg af en blogger, der mente, at der ikke var seere, der gad at se idrætsudøvere fra de Paralympiske  Lege: ”… det er ikke særlig sindsoprivende.. de kunne måske godt få lidt plads på dk4 men at skulle optage pladsen fra de store kanaler ville være absurd, desværre men så er handicappede mennesker bare ikke særlig interessante.” Indlægget er en reaktion på kulturminister Carina Christensens udtalelser om, at hun vil drøfte public serviceaftalen med DR og TV2. Kulturministeren var selv i Beijing og har hørt kritikken af den minimale dækning, de danske medier har givet af PL. Jeg vil selvfølgelig respektere bloggerens holdninger. Det er smag og behag, fair nok. Vi hører jo også igen og igen, at idrætsudøvere vil have respekt for deres resultater og ikke på grund af positiv særbehandling. Og det skal retfærdigvis siges, at langt de fleste blogindlæg havde den modsatte holdning. Men spørgsmålet er, om han har ret. Er der ikke nok, der gider at se PL? Og er det derfor, de danske tv-medier er tilbageholdende?

DR viste, som eneste danske kanal, kun sammendrag og kun nogle få minutter hver aften i slutningen af den  ordinære sport. Det vil sige en halv times tid i alt, hvilket kan sættes op mod dækningen af OL, hvor der på DR og TV2 i alt blev bragt over 500 timer. - Havde blot 10 timer været prioriteret i PLs favør, ville vi have været meget tilfredse, udtaler Kristian Bang Larsen, kommunikationskonsulent hos DHIF. - Og så er der brug for længere sammendrag og live transmissioner fra udvalgte konkurrencer. For eksempel fra bordtennisspilleren Rosenmeiers guldmedaljekamp eller Karina Lauridsens finaler i svømning. Karina ankom trods alt som verdensmester, og en medalje var ikke helt overraskende. Lad os blot se bort fra public service forpligtelser om alsidighed og mangfoldighed. I udlandet er der nemlig en helt anden udvikling i gang. Ifølge DHIF fulgte 800.000 tyske seere dagligt med i PL, og englænderne havde 2,7  millioner seere til åbningen. I Norge og Sverige blev der dagligt bragt en halv time. I Sverige desuden fire live-produktioner. En begejstret Helene Stjernlöf, der er informationschef i Sveriges Paralympiska Kommitté, har netop været til møde med svensk fjernsyn og fortæller, at seertallene har været oppe på 745.000. Langt højere end tallene for de normale sportsnyheder og en stor overraskelse for SVT selv. - Succesen er tegn på en positiv udvikling for handicapidræt, siger Helene Stjernlöf, der håber på en hel times daglige transmissioner til næste PL i 2012 Der er vel ingen grund til at tro, at der er mindre interesse i Danmark end hos vores nabolande.  

Jan Rosendal er redaktør på DR-Sporten og mener, at der er kommet betragtelig bedre dækning af de Paralympiske Lege.- Vi sender mere end fra de foregående PL, og i den bedste sendetid lige efter TV-Avisen. Men det er kun nogle få minutters sammendrag, og der er langt op til vores nabolandes dækning. Jeg foreslår DR-Sportens redaktør, at PL blot får en lille del af den dækning OL har fået. For eksempel har DR vist en del kajakslalom, hvor der ikke deltager danske udøvere. Kunne man ikke forestille sig lige så stor interesse for en kamp ved PL? - Der er ikke som sådan sammenhæng mellem dækningen af OL og PL. Det er jo ingen hemmelighed, at der er blevet skåret i sporten på DR. Hvis vi først har sendt et hold til OL, koster det ikke meget ekstra at lave flere reportager. Det ville derfor være relativt meget dyrere at lave produktioner fra PL. Hvis du vidste, hvor mange der ringer og vil have deres idræt vist i tv. Desuden er vi i gang med en udsendelse på 2½ time om PL (blev vist i november, red.), fortæller Jan Rosendal. Her skal det tilføjes, at de 40 minutter af udsendelsen er et tidligere sendt program om den sydafrikanske løber, Oscar Pistorius. Det er en ond cirkel, hvor seerne har den fordom, at handicapidræt ikke er seriøst og TV ikke vil sende på grund af manglende seere. Jeg tvivler på, at ovennævnte blogger har set meget handicapidræt, før han afgiver sin dom. Interessen skal skabes, blandt andet ved at tv viser seriøs interesse. Så vil der også være handicapidrætter, der kan fange den bredere befolkning. Ude i de enkelte handicapidrætsklubber kæmpes ofte en hård kamp om opmærksomhed, både hos medier, tilskuere og sponsorer. Omtale betyder flere medlemmer, flere midler og bedre forhold at dyrke idræt under. Større synliggørelse medfører desuden accept af – og respekt for, mennesker med handicap, og fokus på handicapidræt kan derfor være en god mulighed for at få inddraget handicappede bedre i samfundet. De Paralympiske Lege foregår kun hvert fjerde år, men rigtig mange handicapidrætter deltager. Her findes en oplagt mulighed for at skabe positiv opmærksomhed. PL er trods alt den næststørste idrætsbegivenhed i verden efter OL. Vi må håbe, at de danske TV kanaler vil skele til vort naboland, når der skal forhandles om TV dækning af PL i 2012.