Hjælp til pårørende

Pårørende til mennesker med rygmarvsskade kan have et meget stort behov for rådgivning og støtte. Der er flere muligheder for at få hjælp afhængig af, om den rygmarvsskadede er eller har været indlagt.

Professionel hjælp

Er den rygmarvsskadede bosat i Vestdanmark, kan der være mulighed for støtte og rådgivning på Vestdansk Center for Rygmarvsskade. Læs mere på centrets hjemmeside.

Er den rygmarvsskadede bosat i Østdanmark kan det være muligt at få hjælp på Klinik for Rygmarvsskader.

Pårørende til indlagte kan få samtaler med både psykolog og sexolog

Hvis den rygmarvsskadede ikke længere er indlagt, kan pårørende og den rygmarvsskadede få samtaler med sexolog, men ikke med psykolog. Er der behov for psykologhjælp, skal der søges hjælp hos en privatpraktiserende psykolog. Spørg egen læge, om der er mulighed for tilskud til psykologbehandlingen.

Pårørende til personer med rygmarvsskade uden tidligere kontakt til Klinik for Rygmarvsskader må få egen læge til at henvise den pårørende (den rygmarvsskadede) til Klinik for Rygmarvsskader for at få sexologisk samtale. Klinikken kan ikke tilbyde psykologhjælp. 

Er man først henvist til klinikken, foregår henvisningen til sexolog via lægen ansat i Hornbæk. Man kan ringe til sekretariatet i Glostrup eller Hornbæk og bede om en henvisning til samtale med en sexolog.

Læs mere på Afdelingens hjemmeside.

Privatpraktiserende psykologer

Der findes enkelte privatpraktiserende psykologer i Danmark, som har særlig erfaring med at arbejde med rygmarvsskadede og deres pårørende.

Se en liste her.

Hjælp fra ligestillede

Der findes en del muligheder for at møde, tale og/eller skrive med ligestillede. De fleste af RYKs tilbud er åbne for pårørende.

Læs mere her.

Mere viden

RYK har udgivet bogen ”Pårørende – tæt på rygmarvsskadede” og ”Sex – en  guide for rygmarvsskadede og deres nærmeste”.

Bøgerne kan bestilles her.