Handicapidræt og PL: Den værste konkurrent er tiden

Den dobbelte bronzevinder, Annika Dalskov fra de Paralympiske Lege i London bruger fire timer hver dag på sin ridesport. Det er en kæmpe udfordring for hende at få privatliv, arbejdsliv og idrætsliv til at gå op i en højere enhed.

Tekst: Lotte Frandsen

Et af Annika Dalskovs største problemer er at få tid til alt det, hun gerne vil med hesten, jobbet og kæresten. Det er svært for hende at få det hele til at gå op i en højere enhed.

- Det tager lang tid for mig at gå i bad, tage tøj på og få kroppen til at fungere. Jeg kan ikke bare løbe en smule stærkere. Det er nogle gange hårdt, og så er det vigtigt med et bagland, der bakker op. Det duer ikke, at jeg har en kæreste, der sidder derhjemme klokken 16 hver dag og synes, jeg skal komme hjem. Det kan jeg ikke. Heldigvis har jeg en meget forstående kæreste, som ved, at min ridning betyder rigtig meget for mig, og han tager også med ud til stævnerne. Ellers kunne det ikke lade sig gøre.

32-årige Annika har redet, siden hun var fem, og hun fik sin første pony, da hun var seks. Inden hun pådrog sig en rygmarvsskade ved en trafikulykke for syv år siden, var hun en habil rytter med en plads på ungdomslandsholdet i dressur.

- Jeg var 25, da jeg kørte frontalt ind i en bil på min cykel. Jeg havde vildt meget fart på. Jeg var lige blevet færdig som civilingeniør og var på vej om morgenen til mit nye job.

Annika er lykkelig for, at hun kunne blive ved med at ride.

- Ridning og konkurrence har været en meget stor del af mit liv, siden jeg var helt lille, og det ville have været meget svært at skulle lægge på hylden.

Både hobby og træning

Udover at være en hobby er ridningen også blevet en del af Annikas fysiske træning.

- Ridning er et fantastisk træningsredskab, når man har en rygmarvsskade, for jeg får trænet styrke og balance på én gang. Lige så snart jeg ikke rider, kan jeg mærke det fysisk. Jo bedre form jeg er i, jo nemmere er det for mig at ride.

Af og til kan det dog være svært for Annika at finde balancen mellem træning og restitution.

- Jeg skal passe på ikke at træne så meget, at jeg bliver for træt. Jeg skal finde det helt rigtige træningsmoment, hvor jeg får trænet optimalt uden at blive alt for udmattet, så jeg ikke kan noget bagefter. Nogle gange er den balance svær at finde.

Annika har ikke mange kræfter i hverken ben eller arme, men hun bruger teknikken fra tidligere.

- Jeg kan ikke bruge nogen kræfter, jeg ikke har, så min teknik er min styrke som handicaprytter. Og så er jeg meget struktureret omkring min sport. Jeg arbejder meget professionelt, og der er ikke noget, der er tilfældigt, når jeg rider. Tingene er i orden, og hesten bliver trænet efter helt bestemte principper.

Gerne professionel rytter

Annika vil hellere end gerne arbejde som professionel idrætsudøver.

- Som professionel ville jeg ikke som nu være nødt til at gå på kompromis nogle steder. Jeg ville kunne optimere min træning og måske have en hest mere. Som rytter er man meget sårbar med kun én hest. Jeg kan ikke bare købe en ny hest til flere hundrede tusind, hvis min hest bliver skadet eller for at aflaste den.

Ifølge Annika halter Danmark bagud med hensyn til at tage handicapidrætten seriøst.

- Vi er oppe mod nogle nationer, der bruger enormt mange resurser på deres handicaplandshold inden for alle idrætsgrene. De får stor økonomisk støtte og megen omtale i medierne.

Annikas engelske kolleger får både penge og heste stillet til rådighed, mens hun selv skal betale.

- Derfor bliver jeg nødt til at arbejde ved siden af. Der er jo stor forskel på, om der ryger ti tusind ind på kontoen fra staten hver måned til ens sport eller ej.

- Udfordringen for mig er at planlægge alting, men jeg er fokuseret og god til at organisere, så det fungerer fint for mig, slutter Annika Dalskov.

Seks atleter med rygmarvsskade til PL i London 2012

Jacob Dahl, kuglestød og spydkast

Opnåede en 12. plads i kuglestød og en 14. plads i spydkast.

- Kuglestød er min primære disciplin, og jeg forbedrede min personlige rekord med 44 cm ved at støde 9,00 m i mit tredje og sidste forsøg. Jeg har drømt om de ni meter i lang tid, og det var vildt fedt, at det lykkedes foran 80.000 tilskuere. Jeg har rykket mig meget i forhold til sidste år og ligger lige i røven på de bedste. Det var mit første PL, og jeg er meget ung i forhold til mange af mine konkurrenter, men jeg formåede at holde nerverne i ro. Det skyldes især, at jeg har forberedt mig optimalt og alt var planlagt. Det giver en ro. Jeg satser kraftigt på Rio, jeg har stadig masser af potentiale og er langt fra toppet. Jeg har ambitioner om at gå hele vejen, og jeg håber både på at få medalje og på at slå verdensrekorden om fire år.

Jens Als Andersen, sejlsport

Opnåede en 11. plads.

- Jeg har kun ros tilovers for englænderne for et meget professionelt afviklet arrangement. Alt fungerede perfekt. Selv om det er fjerde gang, jeg deltager i PL, var min tænding rimelig høj. Jeg vil jo gerne yde mit bedste. Konkurrencen har udviklet sig markant i løbet af de år, jeg har været med. I starten var deltagerne talentfulde sejlere, men nu er det en sportsgren befolket med fuldtidsprofessionelle sejlere. Vi var 16 sejlere, og de 14 eller 15 var professionelle på fuld tid. Jeg har fuldtidsarbejde ved siden af, for i Danmark prioriterer vi ikke at have paralympiske atleter på topplan. Samlet set blev Danmark nummer 50. Det placerer os foran Angola og lige efter Namibia. Lande som vi normalt sammenligner os med, som Sverige, Norge og Holland er på en helt anden planet. Vi har ressourcerne i Danmark til at stræbe efter topplaceringer inden for paralympisk idræt, men det kræver en bevidst politisk prioritering. Jeg ved endnu ikke, om jeg skal deltage i Rio, det skal jeg afklare sammen med Dansk Handicap Idræts-Forbund.

Marianne Maibøll, kørestolsrace

Opnåede en 11., en 13. og en 16. plads.

- Det var en kæmpe oplevelse med en helt fantastisk opbakning fra publikum. Der var en meget bedre stemning på stadion, end jeg oplevede i Beijing. Alligevel var min deltagelse lidt ambivalent for mig, for jeg har været syg en stor del af året med noget hoste, jeg ikke kunne komme af med. Så min forberedelse var ikke optimal, selv om jeg nåede at få en ny racerstol fra Florida og var flyvende i en træningslejr i Schweiz lige inden PL. I selve konkurrenceugen fik jeg infektion i en tand og kunne ikke præstere optimalt. Så det hele føles lidt uafsluttet. Men selv i en dårlig uge ligger jeg stadig i top 15 i verden. Det er fedt. For konkurrencen var hård, men det havde jeg også forventet. Jeg kendte alle konkurrenterne, undtagen kineserne, og de var rigtigt stærke. Men det er jo verdenseliten, der er samlet, og alle prøver at formtoppe til PL. Jeg har stadig stor glæde ved sporten og vil gerne vise, at jeg kan gøre det bedre. Så måske skal jeg med til Rio. I første omgang overvejer jeg VM i Frankrig til næste år. Jeg har også et arbejde, der fylder meget, og som jeg er meget glad for. Jeg tager én ting ad gangen.

Thomas Gerlach, cykling

Opnåede en 6. og en 7. plads.

- Jeg har været med til PL to gange før, men det her var den største oplevelse. Stemningen i London var fantastisk med et kæmpe engagement i hele befolkningen. Alle virkede interesserede i, hvad der foregik, og der var mange tilskuere til alle konkurrencerne. Jeg ville gerne have haft en 5. plads i landevejsløb, som er min favoritdisciplin, men jeg er alligevel godt tilfreds med mine placeringer. Konkurrencen er benhård. Dem, jeg kører mod, er professionelle alle sammen. De laver ikke andet end at træne og køre cykelløb. Jeg har også mit arbejde at passe. Så målt i forhold til mine forudsætninger for at træne op til PL, er jeg nået langt. Jeg vil gerne med til Rio, men jeg har nogle ting med økonomien og familien, jeg skal have afklaret først. Og så overvejer jeg at vende tilbage til min gamle sportsgren, som er sejlsport. Det har været min plan i mange år, når jeg blev for gammel til alle de her hårde fysiske præstationer. Men jeg vil gerne blive ved på topplan. Det giver mg en stor tilfredsstillelse at sætte mig nogle mål og forsøge at nå dem.

Susanne Jensby Sunesen, ridning

Opnåede en 4. og to 5. pladser.

- Det var første gang, jeg var med til en så stor sportsbegivenhed. Det var kæmpestort, og der var en fantastisk stemning både mellem atleterne og blandt publikum. Selvfølgelig var åbnings- og afslutningsceremonierne helt fantastiske, men det største var alligevel bifaldet fra publikum. Jeg var spændt på, om jeg kunne holde fokus på banen, men det gik fint. Jeg var så tæt på en medalje, og jeg er ærgerlig på mig selv over, at det ikke lykkedes. Vi var fire i toppen, der lå med kun få point mellem os. Jeg havde forberedt mig maksimalt hjemmefra og fået stor hjælp og opbakning fra min mand, som samtidig er min personlige træner og fra mine hestepiger. Hvis man vil være med på PL niveau, skal forberedelsen være i orden. Jeg vil gerne have den oplevelse med igen, repræsentere Danmark og få en medalje med hjem fra Rio. Men der kan ske meget i løbet af fire år. Nu koncentrerer jeg mig om at kvalificere mig til EM i august næste år.

Annika Lykke Dalskov, ridning

Opnåede en 6. plads og to 3. pladser.

- Der var en god stemning overalt med en fantastisk opbakning fra publikum og fine fysiske rammer. Konkurrencen var hårdere end nogensinde før. Jeg var oppe mod nogle meget erfarne heste og ryttere. Jeg skulle virkelig ride op til mit bedste. Jeg har også selv stor erfaring, men min hest er helt ny og meget ung endnu. Den har aldrig oplevet at skulle præstere foran 15.000 mennesker før. Men den var super cool og upåvirket og var bare fokuseret på at høre efter mig hele tiden. Jeg har ikke planer om at stoppe med at konkurrere på det her niveau, og jeg skal helt sikkert med til Rio. Det bliver fedt at ride rundt dernede. Jeg håber selvfølgelig på medaljer igen og på, at min hest bliver ved med at udvikle sig. Den vil være i sin bedste alder om fire år og bliver bedre og bedre for hver dag, der går. Den har langt fra toppet endnu.

PL 2012 i tal:

  •          20 sportsgrene

  •          160 lande

  •          19 arenaer

  •          4.200 atleter

  •          6.500 akkrediterede medier

  •          1,5 millioner billetter til salg

  •          3,8 milliarder seere verden over

Vidste du at:

  •          De Paralympiske Lege hed ”De Olympiske Lege for handicappede” helt frem til 1988 i Seoul, hvor man omdøbte legene til ”Paralympics”

  •          Para er græsk og betyder ligestillet, ved siden af, ligeværdigt

Kilde: Paralympic.dk