Gangtræning: Vector Elite

Unikt træningssystem

Afdeling for Rygmarvsskader i Hornbæk inviterede til reception i starten af februar i anledning af centrets nyerhvervelse: en vægtaflastende gang– og træningsloftlift. Vector Elite er et helt nyt og unikt træningssystem, og RYK! magasin var med, da Skandinaviens første og endnu eneste af sin art blev præsenteret.

Tekst: Birgitte Bjørkman

Liften er den første af sin art i Danmark. Det er det amerikanske firma Bioness, der står bag Vector Elite, og Danmark er det første skandinaviske land, der har fået etableret den vægtaflastende gang- og træningsloftlift.

- Liften er et rigtig spændende og unikt træningsredskab, som vi ser mange muligheder i, fortæller overfysioterapeut Mette Moulin og fortsætter:

- Den udvider vores terapeutiske træningsmuligheder. Det er neurorehabilitering på højt niveau.

Avanceret gangtræning

Vector Elite er et avanceret, loftmonteret gangtræningssystem, men dog er grundideen bag den innovative gang- og træningsloftslift: ”Keep it simple”. Skinnesystemet er fleksibelt og kan tilpasses de fysiske forhold. I Hornbæk har man fået plads til en 36 meter oval skinne i loftet. I skinnen kører en motor, hvorfra der hænger en line med seletøj, som fastgøres på patienten til støtte og vægtaflastning under træningen. Liften er computerstyret med en håndholdt fjernbetjening. Systemet er et såkaldt dynamisk kropsvægt-støttesystem. Med indtastning af patientens egenvægt og højde kan patienten træne uden at miste balancen, idet linen øjeblikkeligt hiver kontra, når patienten overskrider falddistancen. Vector Elite giver, foruden træning tidligere i genoptræningsforløbet og på mange niveauer, også mulighed for en lang række målinger og data.

- Når vi har oprettet patienten, kan vi følge fremgang og udvikling, og vi kan tilrettelægge gangtræningen, så der kommer øget modstand, fortæller Mette Moulin.

Demonstration

Dagens demonstrationer viser et par interessante bud på liftens muligheder; både for gående og siddende.

- Det er et alsidigt træningsredskab, forklarer fysioterapeut Inge Bjerregaard, der forinden har givet én af husets patienter Eksoskelettet på; et såkaldt robotskelet, der sætter patienten i stand til at tage skridt.

- I stedet for et gangstativ foran sig kan patienten gå uden støtte i Ekso skelettet. Liften giver den støtte og tryghed, der behøves.

Den anden patient er en inkomplet gående. Vi præsenteres for gangtræning og træning på trin, og fysioterapeut Birgitte Berg Nielsen henter trapolin og en bold for at vise de fremmødte de mange muligheder der er for træning af balance og muskelstyrke. Hun påpeger, at systemet er meget stimulerende, da det sætter patienten i stand til at træne ud over sin komfortzone.

- Vi behøver ikke længere at have fokus på, om patienten mister balancen, og patienten kan også trygt træne uden at være bange for at falde. Det er træning på et helt andet niveau end tidligere. Intensiteten er meget højere, forklarer Birgitte Berg Nielsen.

Den tredje og sidste demonstration er med en patient i kørestol. Ikke umiddelbart en oplagt patient til brug af gang- og træningsliften, men det bliver man dog hurtigt overbevist om, da patienten bliver bedt om at vippe bagover i stolen og finde balancepunktet. Og det gør vedkommende uden at behøve at frygte for at falde bagover – det sørger liften for, at man ikke gør.

- Den er faktisk meget anvendelig til kørestolstræning, fortæller fysioterapeut Mats Nilfyr og nævner også træning på trin og ramper.

Fleksibelt system

På den udgave af systemet, som Hornbæk har, er der tilkoblet en enkelt motor til skinnen. Men man kan tilkoble flere motorer, så flere patienter kan benytte skinnen samtidig. Og med Vector Elites fleksible system kan den flyttes med ind på Glostrup i 2018 og tilpasses de nye lokaliteter med om nødvendigt en længere skinne.

Blandt de fremmødte var der stor begejstring for gang- og træningsliften, og RYK! magasins udsendte lod sig også overbevise om, at en revolution har indfundet sig i Hornbæk.

Den danske importør er bandagist Jan Nielsen A/S. Se video på: bioness.com