Fritid: Vandhalla

Egmont Højskolens nye store og flotte hal og svømmebad, Vandhalla blev indviet på en kold februardag.

Hovedsensationen var svømmehallens rutsjebane. Den er Danmarks første vandrutsjebane, der er tilgængelig for kørestolsbrugere.

Tekst: Birgitte Bjørkman

Svømmehallen var fuld af inviterede gæster ved den officielle indvielse af Egmont Højskolens nye vandtrænings- og rehabiliteringscenter den 28. februar.
Der blev holdt taler i den nye, store idrætshal, og herefter flyttede arrangementet rundt i det nye hus, hvor både svømmehal, træningsrum og multimedierum med Jørn Bies imponerende maleri blev behørigt indviet.

Happening

Næstformand i RYK, Torben Bach Holm deltog i indvielsen af Vandhalla, og den var festlig, bedyrer Torben og fortæller om en episode, da alle gæster havde indfundet sig i svømmehallen:
- Lige pludselig hører jeg et kæmpe plask lige ved siden af mig. Jeg ser en nydelig herre i sort jakkesæt, rødt slips og hvid skjorte ligge og flyde i vandet sammen med én af de 12 nye, lyserøde badestole, der lidt tidligere var blevet smidt i vandet, fortæller Torben og indskyder:
- Stolene er i øvrigt en gave fra Elevforeningen.
Den våde mand var forstander Ole Lauth, afslører Torben og fortæller, at forstanderen ikke har noget problem med at komme op igen på trods af sko og fuld beklædning.
- I hele den ene side af bassinet er der kalkuleret med tilgængelig adgang til bassinet. Derfor er der også kun blevet plads til fire regulære svømmebaner. Men det er heller ikke her, vægtningen ligger, forklarer Torben.
Hovedattraktionen er den 85 meter lange vandrutsjebane.
- Den blev naturligvis indviet med en happening til stor jubel for de mange gæster, fortæller Torben og fortsætter:
- For få øjeblikke efter vandgangen i bassinet suser den samme flot klædte, våde herre gennem røret på den lange vandrutsjebane.
Vandrutsjebanen er en sensation. I badestol kan man komme op til rutsjebanens startpunkt via en elevator, og i landingsbassinet er der lift til at sætte én tilbage i badestolen. Dermed indtager højskolens vandrutsjebane den fornemme plads som landets første, der er tilgængelig for kørestolsbrugere.

Historisk tilbageblik

Den 11. marts 2011 blev det første spadestik taget til det, Torben og de mange hundrede andre besøgende på indvielsesdagen nu kunne tage i besigtigelse. Dagens tale af forstander Ole Lauth afslørede, at tankerne om en svømmehal går helt tilbage til 1961.
- Dengang faldt de ”van(d)vittige” tanker dog af tegnebrættet grundet besparelser, forklarer Torben og refererer videre fra forstanderens tale:
- Ole fortalte, at hans tanker om en svømmehal har været et konstant spøgelse gennem årene, men i 2006 tog tankerne fart. Undervejs har mange mennesker været involveret med udvikling af de endelige planer, finde penge, finde de rigtige håndværkere og firmaer, ja kort sagt det hele.

Eldorado for vandglade

Som i de fleste andre svømmehaller er der også en sauna.
- Men her er der også mulighed for et rigtigt dampbad, forklarer Torben og fortæller begejstret videre:
- Dertil er der tre farverige omklædningsrum samt seks individuelle omklædningsrum med rumdækkende loftlifte.
I bassinområder finder man også et varmtvandsbassin.
- Det er et rundt, lækkert bassin, endda med elevationsbund, så man kan variere dybden. Selvfølgelig ligeså let at komme i som i det store bassin.
I dagens anledning ligger der en stor rød gummibåd a la Birthe Kjær og vugger på det 34 grader varme vand. Den er en gaven fra Muskelsvindfonden.
- Det er et eldorado for vandglade, men også for mindre vandglade. Man kan simpelthen ikke undgå at ville være med, når man ser dette, slutter Torben begejstret med en lykønskning til Egmont Højskolen med den ”lille nye”.

Multihal og torturrum

Den gamle idrætshal er omdøbt til multihal og har fået dobbelt størrelse med hæve/sænke scene, mobil væg til opdeling i to mindre haller, teleslynge i gulvet samt mange andre tekniske finesser.
- Der er også blevet plads til et ”Torturrum”, fortæller Torben og skynder sig at tilføje med et smil:
- I daglig tale fitnesscenter. Her kan man få sved på panden i de mange forskellige træningsmaskiner eller over et spil Nintendo Wii.

Vægmaleri

I multimedielokalet blev Torben og alle de øvrige gæster vidner til en afsløring af et fantastisk vægmaleri, der måler 20 x 4 meter, og som fortæller historien om afvigerens rolle og betydning i samfundet gennem tiderne.
- Det storslåede maleri er et fantastisk ”hittefrembillede” i flotte farver malet af kunstneren Jørgen Bie. Og faktisk slet ikke beregnet til væggen i multimedielokalet, men til et helt andet sted, forklarer Torben.
- Om det igen er Oles magiske fingre eller bare et fantastisk sammentræf, havde Egmont Højskolen dagen før modtaget en arv på en million. Den var godt nok øremærket til tilgængelighed, men blev nænsomt omsat til tilgængelighed for øje og sind.

Fakta:

Areal: 5000 m2
Økonomi: 143 mio. kr. Skaffet gennem egne, stats- og kommunale midler samt 16 fonde
Energi: Tre slags energianlæg; vekselvarmeanlæg, jordvarmeanlæg og solvarmeanlæg                    
Byggematerialer: 2.500 m3 beton, 110.000 stk. mursten og 4.104 m2 tagpap, 80.000 stk. fliser, otte tons spartelmasse, 900 liter klæber, 1.500 liter maling og 1.900 m3 tagisolering
Basin: 475.000 l. vand i det store bassin og 210.000 l. vand i varmtvandsbassinet
Træningsrum og varmtvandsbassin: 300 m2
Svømmehal: 25 meter
Rutsjebane: 85 meter
Tilgængelighed: 100 %

På RYKs sommerkursus Uge 30 giver Vandhalla helt nye og andre muligheder. Holdet ”Svømmesport” indtager bassinet med bl.a. vandpolo og –volley, aquafitness og konkurrencelivredning, og midt på ugen danner Vandhalla rammen om en aften med Cuba Cubana.