Fritid: Roskilde skater

Professionelle skatere til Danmark:

Street on Wheels

David Lebuser, der er verdens tredje bedste i kørestolsskating, besøgte Danmark i efteråret og gav både opvisning og undervisning til de modige, der havde tilmeldt sig dagens workshops i kørestols-skate.

Tekst: Birgitte Bjørkman

I en rå nedlagt fabrikshal med graffiti – nærmest lidt Berlineragtig – afholdes Danmarks første kørestols-skate-arrangement. De modige, der har tilmeldt sig dagens workshop, får mulighed for at prøve kræfter med kørestols-skate sammen med nogle af verdens bedste kørestols-skatere på både på de indendørs og udendørs baner i Roskildes skaterpark Hal 12.

Verdens 3. bedste

David Lebuser er ekstrem kørestolsatlet og er den første professionelle kørestols-skater i Tyskland. Han har taget turen fra Dortmund til Roskilde for at demonstrere sin skaterkunst. Han er verdens tredje bedste kørestols-skater. Titlen fik han ved det uofficielle VM i kørestols-skate, der blev afholdt i Dallas i Texas i år, og det er både spændende og underholdende at se, hvad han kan i en kørestol. En ikke helt almindelig kørestol, skal det tilføjes, for stolen har rigtig god affjedring og meget andet gear, der gør David i stand til f.eks. at køre ned ad et gelænder. Med til udstyret hører hjelm, handsker, knæ- og albuebeskyttere. Der skal gode nerver til, og man skal heller ikke være bange for at falde. Det gør David mange gange i hallen i Roskilde i hans forsøg på at køre ned ad gelænderet i fuld fart. Til sidst lykkes det, og han får stor applaus fra publikum.

Spin, hop, grinds og wheelies

I hallens ene hjørne står en DJ, der til dagen er hyret til at løfte stemningen. Musikken afbrydes kun, når Bo Ejstrup, der er daglig leder af Hal 12, kommenterer de mange tricks, som David og de to øvrige skatere fra Tyskland giver opvisning i: Spin, hop, grinds og wheelies. Tricks er f.eks., når det lykkes at spinde på en kurve, køre på et enkelt drivhjul eller hoppe fra højder og lande på alle fire hjul igen på banen. Fra højttalerne lyder det også: Corner, line, run, super nice …

De modige

Og så er der de modige, der er mødt op til Street on Wheels for at lære et par skatertricks under kyndig vejledning af de tyske gæster.
- Det er sjovt – og lidt skræmmende!
Det er første gang, at Claus Mejlby udfordrer sig selv med kørestolsskating. Men ikke sidste, fortæller han mig og laver et spin på den skrående indendørs bane.
Også Buster Norsk, der er mødt op, synes det er sjovt.
- Jeg troede ikke, at jeg kunne noget, men jeg er positiv overrasket over, hvad jeg kan lære.
Udenfor finder jeg et andet hold modige landsmænd. Blandt dem Helena, som falder et par gange. Måske fordi hun er modigere end de fleste, eller måske fordi hun allerede har prøvet det i foråret.
- I dag er jeg lidt modigere og ikke så forsigtig. Nu tør jeg!
Helena falder men er hurtigt oppe igen. Som alle de andre er hun udstyret med hjelm og har fået et par knæbeskyttere på.
- Det giver alligevel nogle knubs, men det er slet ikke så farligt, og det er det hele værd, bedyrer Helena og griner og gør sig klar til en tur mere ned af den stejle skaterramper.

Hurtigt lært

Man skal have lyst og mod til at skate, og måske skal man også være lidt hard core, men det forbavser mig hvor hurtigt det lykkes for Claus, Buster, Helena og alle de andre at tage afsæt fra toppen og i fuld fart trille ned af den stejle rampe og lave et elegant spind på den modsatte skrånende rampe. Fortryder lidt, at jeg blot valgte at være den kedelige, udsendte reporter, for måske kunne jeg som gammel cirkushest have lært et par tricks.
Mon ikke nogle af dagens tricks kan bruges til færdighedstræning på Klinik for Rygmarvsskader.
Det spørger jeg fysioterapeut Xx om, som er kommet for at være med og give en håndsrækning på banerne.
- Det er meget inspirerende at se, og vi kan sagtens hente nogle fif til kørestolsteknikkerne i vores kørestolstræning.
Det bekræftes af de fremmødte, så måske skal vi sende en opfordring til projektgruppen bag det nye Neurorehabiliteringshus om, at der bliver etableret en lille skaterbane.

Tysklands første kørestolsskater

Jeg når også at udveksle et par ord med David, som er glad for invitationen til det danske Street on Wheel arrangement.
- Jeg kommer gerne til Danmark igen. Det er spændende at møde andre med interesse for skating, og jeg vil gerne være med til at udbrede kendskabet, så flere får lyst til kaste sig over kørestolsskating, fortæller David, der blev rygmarvsskadet i 2008 efter et fald fra et gelænder, som han ville glide nedad. Det har dog ikke skræmt ham fra at vove nye udfordringer. Allerede mens David lå på hospitalet, viste en ven ham en YouTube video med Aaron Fotheringham, der udfører et backflip i kørestol. Det var inspiration nok. Siden har David været ekstrem kørestolsatlet og har også startet workshops for andre, der har lyst til at udfordre sine færdigheder på fire hjul.
På mit spørgsmål om kørestolsskating ikke kan være farligt, svarer han:
- Jo, måske, men det er det, der gør det sjovt, fortæller David, der i 2008 ikke havde forestillet sig, at skating var en mulighed i kørestol.
Det har mange ejere af skaterparker også svært ved, fortæller David, der ofte oplever, at de ikke tillader kørestolsbrugere at benytte parkerne, og derfor er ramper og baner heller ikke tilgængelige.
- Her i Roskilde er tilgængeligheden til baner og ramper flot. Helt klart blandt Top 10, fortæller David og nævner Hamborg, som er én af de bedste skaterparker i Europa.
- Men jeg håber, at der kommer flere til, så vi også kan lave stævner i Europa. Når vi færdes i skaterparkerne blandt skateboard, løbehjul, inline og BMX, er vi også med til at nedbryde stereotyper og ændre holdninger til kørestolsbrugere.
For David er skating meget mere end en sport.
- WCMX er en livsstil. Det betyder frihed. Min største motivation er at lære nye tricks, udfordre nye skaterparker og møde nye udfordringer. Jeg elsker, når det lykkes!

Udstyr og affjedring

Det har krævet megen træning, for at nå dertil, hvor David er i dag. Men uden det rette udstyr og en særligt robust og affjedret kørestol, vil man ikke kunne gøre det, som David viser i hallen denne eftermiddag. Affjedringen gør David i stand til at udføre de samme tricks som skateboardere og BMX-kørere, da affjedringen dæmper hans landinger på banen.
Men mindre kan gøre det. David påpeger, at skatingtricks også er nyttige for den aktive kørestolsbruger. Det handler om at komme ud over komfortzonen og erfare, at man kan mere end man tror.
- Når man tør udfordre sig selv i kørestolen, gør det én mere tryg i hverdagen.

Det var et flot arrangement, der fortjener en gentagelse.

Arrangørerne bag Street on Wheels efterlyser flere interesserede i kørestolsskating og håber, at  de kan gentage arrangementet i foråret 2017. Interesserede kan kontakte arrangør Jesper Holck på tlf. 2946 7652 eller mail: jesper.holck@roskilde-festival.dk