Fritid: Læs med ørerne

Tekst: Birgitte Bjørkman

For mange mennesker er det den ultimative hygge at kunne smide sig ned på sofaen og læse en spændende bog eller gå tidligt i seng og tage bogen med. Men hvad gør man, hvis balancen ikke holder til, at man kan sidde og læse, eller armeneikke klarer at bladre i en bog i liggende stilling?Svaret er lydbøger.

Der er kommet en ny trend. Lydbogstrenden. Mange mennesker har fået øje på mulighederne med de digitale lydbøger. Nu kan man lytte til de mange bøger, man ikke når at få læst i en travl hverdag. Og som så mange andre gode opfindelser, giver fremgangen af nye medier også en nemmere adgang til bøgernes verden for de af RYK!s læsere, der har svært ved at holde eller bladre i en bog; ikke mindst i liggende stilling, som nok er den klassiske for boglæsere. Slut med læsestativer og bogstøtter. Slut med kun at læse, når man sidder. Den gode læseoplevelse ligger og venter i lydbøger, som er i hastig vækst i takt med den store efterspørgsel. For med lydbøger er det muligt at tage lydbogen med sig, hvor som helst, når som helst, blot man har en mobiltelefon, iPod eller Mp3-afspiller med.

Formater og afspillere

Lydbøger kan købes og lånes både som CD’er og Mp3-CD’er. En Mp3-CD ligner en almindelig CD, men hvor den almindelige CD kun kan rumme omkring 80 minutters musik eller tale, kan en Mp3-CD indeholde langt mere. Det kan den, fordi de digitale lydfiler komprimeres og det er en stor fordel, fordi man i stedet kan nøjes med 1 CD.
Man kan afspille en Mp3-CD på computere, dvd-afspillere, på nye musikanlæg og CD-afspillere, hvis de er mærket med “Mp3”. Også mange nye biler kan i dag afspille Mp3-CD’er. 
Via computeren kan lydbogen herefter kopieres til en Mp3-afspiller. Vær her opmærksom på, at filerne overføres korrekt, så kapitlerne afspilles i den rigtige rækkefølge. Skal man købe en Mp3-afspiller for første gang, som er god til lydbøger, er det vigtigt, den kan huske positionen i lydfilen. Det vil nemlig hurtigt blive et stort irritationsmoment, hvis afspilleren hopper tilbage til start, når afspilleren slukkes. En del afspillere, bl.a. DAISY, har en såkaldt bogmærke-funktion, der gemmer positionen i lydfilen, og på DAISY kan man også nemt navigere rundt. Dette er en stor fordel; også hvis man benytter samme afspiller til musik eller lytter til flere bøger.
Det er en god ledetråd, at jo flere Mp3-filer bogen består af, jo nemmere er det at finde rundt i bogen. Men det kræver samtidig, at afspilleren har gode sorteringsmuligheder, så den sorterer de enkelte afsnit i korrekt rækkefølge. Kopieringstiden bliver dog længere jo flere filer, bogen består af.
Forhør dig hos forhandleren om afspillerens egnethed for lydbøger.

Udlån

Lydbøger udlånes fra de fleste af landets biblioteker, og udvalget, der tidligere har været begrænset, er ved at komme godt med. Hent information på biblioteket om deres udvalg af lydbøger til udlån på CD og Mp3-CD. Endvidere har man som bruger af biblioteket også mulighed for at downloade bøger via internettet hos netlydbog.dk og aflytte dem via sin Mp3-afspiller. Med nogle få klik får du adgang til at lytte til lydbøger helt gratis og lovligt. Her er ingen ventetider og ingen dyre gebyrer for sen aflevering. På netlydbog.dk ødelægger den downloadede fil sig selv efter 30 dages lånetid. Endvidere er der mulighed for at streame lydbøger direkte til sin pc via netlydbog.dk.

Indtil videre kører netlydbog.dk som et forsøg på 49 større biblioteker i Danmark, og flere kommer løbende til. Det forventes, at netlydbog.dk bliver et permanent tilbud og dækkende i hele landet. Du skal være bosiddende i den kommune, der er med i ordningen og være registreret låner. Hvis du har lånerkort og PIN-kode til nettet, er du allerede godt i gang. Ellers få PINkode til dit biblioteks hjemmeside. 

Lydbogen ind i mobilen

Det er nu også muligt at downloade danske lydbøger direkte på mobiltelefonen. Gyldendal har indgået en aftale med de danske teleselskaber, så det er muligt at få streamet en lydbog over telefonen, uden det belaster telefonregningen. Lydbøger hentes via teleselskaberne eller med programmet storytel.dk, og prisen trækkes over mobilregningen. Kontroller forinden om du kan bruge din mobiltelefon til storytel.

Shopping

Der findes mange forlag, der i dag producerer og forhandler lydbøger; som CD- og Mp3-CD-format samt til downloading fra nettet. Og priserne på markedet er faldet betydeligt, så det ikke længere er dyrere at købe lydbøger frem for trykte bøger. Udvalget er også blevet større hos boghandlere, og lydbøger er ofte i handlen lige så hurtigt som den trykte udgave ligesom det ofte er gode oplæsere. På nettet skyder den ene download-shop op efter den anden, og for lidt over et år siden startede Lydbogsklubben, hvor man tegner medlemskab på linje med almindelige bogklubber.
Det er dog værd at undersøge kvaliteten på indlæsningen inden køb, da denne er afgørende for den gode læseoplevelse. Her har køb over nettet en fordel frem køb i boghandlen, da man ofte på nettet kan høre lydklip fra oplæsningen af den valgte bog. Det giver mulighed for at afgøre, om den pågældende oplæser er én, man gider lytte til gennem mange timer.
Hvad enten man er til store romaner, spændende krimier eller historiske biografier, er der ikke længere nogen undskyldning for ikke at tage bogen med i seng. Lad vinteren rase udenfor og hop med på lydbogstrenden, som rigtig mange mennesker har fået øje på.

- God lyttelyst!
 

Brug blindebibliotek

Medlemskab af Danmarks Blindebibliotek er ikke forbeholdt blinde, svagtseende og ordblinde. Mennesker med motoriske handicap kan også blive medlem af DBB, hvor man kan låne lydbøger. Lydbøgerne fra DBB ligger på det såkaldte DAISY format, der kan rumme op til 30 timer. De afspilles bedst på en DAISY afspiller, der giver en række navigeringsfordele såsom at springe fra kapitel til kapitel, til en bestemt side eller lægge bogmærke ind. DAISY afspillere kan også variere afspillerhastigheden.

Der er mulighed for at søge kommunen om en DAISY afspiller som hjælpemiddel, oplyser DBB. Lånte lydbøger skal ikke returneres men er kun til personlig brug. Medlemskab kræver dokumentation for handicap gennem speciallæge eller egen læge. Foruden dokumentation skal man personligt skrive under på at ville overholde DBBs vilkår for brug af materialer og servicer.
 

Fantastisk gevinst

Lene Larsen fra Ledøje har fået øje på lydbogens muligheder. 
- Én af mine venner, der har sclerose, fortalte mig, at han lånte lydbøger gennem Dansk Blindebibliotek (DBB). Det vakte min interesse, da jeg ofte må ligge ned pga. smerter og for at aflaste min bagdel.
Lene er tetraplegiker, og det er svært for hende at ligge og slappe af samtidig med at læse i en bog.
- Jeg får ondt i skulderen, og så bliver det ikke til mange sider. Med lydbogen kan jeg ligge og lytte samtidig med at jeg slapper af, og det bliver pludselig ikke tidsspilde at aflaste, men i stedet en god og berigende stund på sofaen, fortæller Lene, der siden foråret, hvor hun blev medlem af DBB, har lyttet til 40 bøger.
På spørgsmålet om forskellen på læseoplevelsen sammenlignet med en trykt bog, fortæller Lene:
- Jeg synes, lydbogen er en fantastisk gevinst for mig. Der er naturligvis et medie mellem teksten og modtageren, og der er forskel på kvaliteten af oplæsere, men jeg synes, at jeg generelt får en god læse … eller skal jeg sige lytteoplevelse.
Lene tilføjer, at kildehenvisninger kan virke forstyrrende, når de bliver læst op midt i teksten.
- Man har ikke samme overblik som i en bog. I Blekingegadebanden er der fx mange kildehenvisninger – det skulle jeg lige vænne mig til. Men når det er sagt, så er der kun fordelene tilbage. Jeg kan varmt anbefale andre, der af praktiske grunde ikke tager en bog med i seng, at kaste sig over lydbøgerne, slutter Lene Larsen.