Fritid: Guld i liggende surfing

45-årige Bruno Hansen er vild med vand og har surfet siden han var syv år. Sidste år slog han uventet igennem og vandt guld ved det uofficielle verdensmesterskab for mennesker med handicap i Californien. Nu satser han alt på ét bræt mod Paralympic i 2020.

Tekst: Viggo Rasmussen

Bruno Hansen overraskede ikke bare sig selv men hele den undrende surfverden, da han vandt guld på et ældre, slidt bræt i september sidste år. Det skete på La Jolla-kysten i Californien til ISA World Adaptive Surfing Championship blandt 73 surfere med handicap fra 18 nationaliteter.
Det hele begyndte i Zimbabwe, hvor Bruno, der er opvokset på en farm langt fra havet, startede med at surfe som syvårig.
- Jeg legede med et windsurferbræt – uden sejl – i  en sø med både krokodiller, flodheste og badende elefanter. Okay, det var lidt farligt, men der kom faktisk nogle bølger, som gjorde det muligt at surfe i det små. 

Surfbræt i en snor

- Siden har jeg været bidt af surfing. I dag benytter jeg hver en chance til at surfe i både Sydafrika, Asien, England og Amerika, fortæller Bruno, der må erkende, at øvelse gør mester.
Bruno er meget berejst og er stolt af sit danske statsborgerskab, der blandt andet førte til et år på Skanderborg Gymnasium. Moderen er englænder, mens faderen er pæredansk, nu bosat i Sydengland.
En brækket ryg i en alder af 26 år satte imidlertid Brunos vandeventyr på pause. Han blev udsat for et voldeligt røveri i Sydafrika. Bilen, han kørte, blev beskudt og trillede af vejen.
- Da røverne hev mig ud af bilen for at stjæle sølle 40 dollars, ændrede bilen sin vægt, trillede rundt og landende oven på mig, hvor det sagde knæk.
- Men efter genoptræning vendte jeg tilbage til vandlivet og surfing, fortæller Bruno, der rejser ud til alverdens kyster hele året for at kaste sig i de vilde bølger.
Når han surfer, parkerer han sin kørestol ved vandkanten og svømmer ud til dybt vand. Surfbrættet trækker han efter sig i en snor, der er bundet om hans ene ben.

Zero to hero’

Vejen til guld i Californien var sjov på den måde, at Bruno ikke var udtaget til surfkonkurrencen på forhånd. På verdensplan var han nærmest ukendt. Men en ven sendte et billede af surfende Bruno til arrangørerne. Det gjorde dem bløde om hjertet, og de fremsendte et rejselegat på 1.500 dollars. Udstyret var alt andet end topmoderne. Bruno havde nemlig hverken sponsorer, coach eller et team.
- Jeg startede bare konkurrencen helt alene på mit gamle surfbræt købt for 100 dollars. Andre stillede op på professionelle boards til 20-30 gange så meget. Så de tog mig slet ikke alvorligt.
Forventningerne til den ukendte dansker kunne derfor lægge på en meget lille bølge. Men med markant højere score end konkurrenterne i de indledende runder i kategorien liggende surfing, fik piben en anden lyd. Bruno sluttede med højeste score i finalen mod en spanier og to amerikanere.
- Så efter fire dage kom jeg fra ’zero to hero’, siger Bruno med et kæmpe smil.
Fem dommere bedømte tre ting for hver bølge: speed - power - style. Det handler altså om, hvilke manøvrer og tricks, surferne udfører på bølgerne. Stik imod alle odds gav to dommere ti point af ti mulige til Bruno i Californien.
Det var første gang nogensinde, at den verdensomspændende surforganisation ISA afviklede surfkonkurrence for mennesker med handicap. Surferne blev inddelt i flere kategorier. Nogle lå ned som Bruno, der har komplet læsion ved 12. brysthvirvel. Andre sad op, og nogle var stående med f.eks. en benprotese.

Brunos bedrifter på film

Bruno surfer ikke for pengenes skyld. ’Just for fun’, som han siger – men han har OL-drømme. Surfing var nemlig på OL-programmet i Rio, så han håber, det bliver optaget i De Paralympiske Lege.

Foreløbig har han én sponsoraftale på plads. Firmaet Seven Shores sponsorerer flybilletter, tøj og et nyt professionelt bræt til hans næste konkurrence på Hawaii.
- Mit fokus er Paralympics i Tokyo 2020, siger Bruno med skråsikker stemme.
Bruno er altså helt vild med vand og har været involveret i flere bådprojekter. Blandt andet en stor katamaran, som han byggede med venners hjælp i 2010. Den skulle sejles fra Sydafrika til Indonesien, men det måtte han opgive pga. faren for somaliske pirater. Siden er båden solgt, og Bruno har i en alder af 45 år kastet sig over nye eventyr.
Sidste år udkom en 50 minutter lang film om Brunos bedrifter. En flot engelsktalende film om friheden før ulykken, den personlige krise og de mange livsbekræftende eventyr forbundet med vand. Der er også spændende planer om en dansk film om, at Bruno skal sejle en katamaran rundt om Maldiverne.

Bruno Hansen er med ord fuld af drømme:
- Jeg har en plan om at udfordre danske Casper Steinfath. Han er regerende Europa- og verdensmester i Stand Up Paddling med base i Klitmøller. Efter sigende skulle han også være stærk på et surfbræt, så jeg håber, han vil lægge sig ned, så vi kan få en fair match, siger solbrune Bruno Hansen på en Skype-forbindelse fra San Diego.