Fritid: Basejumping, "never give up"

Lonnie Bissonnette blev rygmarvsskadet efter et BASE jump i 2004. Men det har ikke afholdt ham fra fortsat at hoppe. Han har udført udspring fra alle fire BASE objekter, hvilket gør ham til verdens første og eneste BASE jumper med paraplegi.

Tekst: Birgitte Bjørkman

Lonnie Bissonnette er en 47-årig elite ekstrem atlet fra Canada. Han er én af verdens mest produktive BASE jumpere og højt respekteret og beundret af sine kollegaer.
Men på hans 1.100 BASE jump spring i juli 2004 gik det galt. Fra den 150 meter høje bro Twin Falls i Idaho skulle Lonnie udføre en firedobbelt Gainer – et udadvendt, aktivt roterende flip. Men linerne filtrede sig om hans fod, og faldskærmen åbnede sig derfor ikke korrekt under faldet. Lonnie styrtede i floden med en hastighed på 113 km/t. Han overlevede faldet men fik brud på flere nakke- og ryghvirvler.

Never give up

Lonnies favorit ordsprog er ”never give up”, og uhindret af følgerne var han flyvende igen blot tolv måneder efter sin ulykke.
- Fra dag 1 fortalte jeg alle, at jeg ville springe igen.
Efter udspring fra alle fire base objekter – bro, antenne, bygning og jord – har den frygtløse canadier tilegnet sig titlen som verdens første paraplegiker, der er BASE jumper. Han har bl.a. sprunget fra Niagara vandfaldet, Skylon Tower, Bridge Day i West Virginia, Perrine Bridge i Idaho og Djævelens Punchbowl i Hamilton.

Para-BASE jumper

Selv kalder Lonnie sig Para-BASE jumper. Han har udviklet en teknik, hvor han har tilpasset den eksisterende BASE jumping teknologi til spring i kørestol. Han benytter en strop, der fastgør ham til kørestolen, når han hopper. En quick release sikrer, at han hurtigt kan frigøre sig fra kørestolen under faldet.
- Jeg har også udviklet en specialbygget faldskærm til kørestolen, der forhindrer, at den rammer personer under faldet.
Lonnie indrømmer at han gerne havde været foruden ulykken, men den har også givet ham muligheder, som han ellers ikke ville have fået. Som fx hans optagelse i den nyeste Ripleys ”Believe It Or Not!” "Reality Chok!", der udkom den 9. september. Han håber også, at han kan tiltrække sponsorer som den første BASE jumper i kørestol.

Skubber til sine grænser

Som den elite ekstrem atlet han er, skubber Lonnie hele tiden sine egne, personlige grænser.
Det er også hans mål at blive den første vingedragt Para BASE-jumper.
- Jeg vil flyve i en wingsuit fra nogle af de smukkeste klipper i verden. Jeg vil fortsætte med at udvide mine egne grænser og vise verden, at mennesker med et handicap kan fortsætte med at forfølge deres lidenskaber og leve deres liv til fulde. At alt er muligt!
Den canadiske elite ekstrem atlet er dog ydmyg og bryder sig ikke om at blive set som en helt. Når han skal beskrive sig selv, bruger han ordet stædig. Det, der driver ham, er ekstasen, han oplever ved at flyve fra højder.
- BASE jumping giver mig en fantastisk oplevelse, som jeg ikke får på nogen anden måde. Jeg får stadig et adrenalinsus, når jeg springer.
Men det er ikke hans eneste grund til at gøre det.
- Det handler også om de udfordringer og de mennesker, jeg møder. Man danner et særligt bånd med hinanden, når man laver noget ekstremt. Når jeg springer med mine BASE venner, er jeg lykkelig!

FAKTA:

BASE jumping er er en aktivitet, hvor en faldskærm og eventuelt en wingsuit benyttes til at hoppe fra faste objekter med en ikke-udfoldet faldskærm, når man sætter fra. Den udfoldes først, når man har sat af. "BASE" er et akronym, som står for de fire kategorier af faste objekter, man kan hoppe fra: Building (bygning), Antenna (antenne), Span (fx bro) og Earth (fx bjergtoppe).

BOKS:

Drevet til altid at skubbe sine grænser og at stræbe efter at gøre mere og bedre har Lonnie ikke bare sat rekorden som den første Para-BASE jumper. I februar 2012 deltog han i et løb på tværs af de canadiske prærier fra Winnipeg til Calgary. På trods af begrænset erfaring og ingen træning gennemførte han to etaper af løbet og tilbagelagde på under en måned midt på ​​vinteren 1.400 km.