Fritid: Både til kørestolsbrugere og andre!

Fritidsbåde med tilgængelighed

Klein Ponton Boat er et nyt dansk firma med speciale i opbygning og ombygning af bl.a. husbåde og lystbåde og ikke mindst med en nicheproduktion af fritidsbåde tilgængelige for kørestolsbrugere.

Tekst: Birgitte Bjørkman

Verdensnyhed

Firmaet har bl.a. præsenteret verdens første hybrid katamaran-pontonbåd med nem adgang for kørestolsbrugere og gangbesværede udviklet og produceret af Klein Ponton Boat. Pontonbåden er specielt opbygget og indrettet med henblik på at give kørestolsbrugere mulighed for at tage aktivt del i de mange scenarier og udfordringer, som bådsejlads byder på.

Trækker på egne erfaringer

Manden bag og medindehaver af det nye firma er Jes Klein, som har erfaring med udvikling af letvægtskørestole og håndcykler, og det er denne erfaring, som han nu trækker på i udviklingen af de såkaldte pontonbåde, som gør adgang mulig for kørestolsbrugere.
- Firmaet udspringer af en kombination af en stærk interesse for sejlads og et aktivt fritidsliv og det faktum, at jeg er rygmarvsskadet og har siddet i kørestol i mere end 30 år, fortæller Jes Klein fra Silkeborg.
Her bor han ved Silkeborgsøerne med egen bådebro, hvorfra han kan stige om bord på sin pontonbåd.
- Jeg har gennem mange år haft glæde af den frihed, som det har givet mig, når man selv kan klare at komme om bord og styre båden uden begrænsninger. Den erfaring og viden vil jeg gerne give videre, fortæller Jes Klein, som har stiftet firmaet sammen med sin svoger Jens Sejer Klein.

Kørerampe og joystick

Klein Ponton Boat fritidsbåde er indrettet, så man for en stor del selv fra kørestol kan stå for bording, styring og landing, og der er mulighed for at tilpasse de enkelte både til individuelle behov. Lystbådene kan leveres med kørerampe, der kan hæves og sænkes, så det er nemt at borde båden i kørestol. Indretning og aptering af båden kan desuden implementeres med en lang række løsninger, som gør det let at deltage aktivt i betjening og håndtering af bådens funktioner. Eksempelvis kan bådene leveres med joystick-styring, og de kan designes, så kørestolsbrugere har adgang til bådens servicefaciliteter såsom pantry og toilet.

Med de innovative fritidsbåde, der leveres med benzin- eller el-motor og kan forsynes med sejl, åbner sig en verden af fart, frihed og rekreations-, dykke- og fiskemuligheder for mennesker med handicap.
Jes Kleins eget motto gennem 32 år som kørestolsbruger har altid været: "Handicap er ingen hindring".

Kontakt Klein Ponton Boat for nærmere oplysninger på klein-ponton-boat.dk. Man kan også møde firmaet på Health & Rehab messen i Bella Center i København i  maj.