Frihed under vand

Creating the spectacle

Engelske Sue Austin, der er performancekunstner og kørestolsbruger, har opfundet et spektakulært køretøj, der gør det muligt at dykke siddende i en kørestol. Samtidig har hun med sin kunst transformeret kørestolen fra et symbol på begrænsning til et skabende og positivt budskab.

Tekst: Birgitte Bjørkman

Man kan ikke andet end blive begejstret og inspireret af Sue Austin, en britisk performancekunstner, der sprænger grænser for, hvad der er muligt i en kørestol. Hun gør noget, der ikke er set før. Ved de Paralympiske Lege i London i 2012 viste hun ”Creating the Spectacle” i et undervandsbassin; en performance, hvor hun spektakulært og glamourøst bevægede sig under vandet i en motoriseret ”dykkerkørestol”.
Sue ønsker at udfordre folks tænkning om mennesker med handicap og om, hvad der er muligt i en kørestol. Hun vil skabe en fortælling, der bryder med fordomme og sprænger grænser. Det gør hun!

Frihed og fordomme

Sue Austin begyndte at bruge en elektrisk kørestol i 1996 efter et virusangreb på hendes nervesystem. Hun havde mistet mobilitet og balance, og stolen blev hendes frihed. Hun forlod sit job i sundhedsvæsenet og startede på kunstnerskole.
Selv om kørestolen havde givet Sue en fornyet frihed, følte hun sig tynget af mennesker, der så hendes kørestol som symbol på begrænsning.
– Den måde, folk reagerede på over for mig, havde fuldstændig ændret sig. De så mit handicap som en slags tragedie.
Sue besluttede sig derfor at integrere kørestolen i sin kunst i håb om at transformere kørestolen til et skabende og positivt budskab.

Finner på fodpladen

I 2005 fik Sue idéen til en propeldrevet, undersøisk kørestol, efter at hun havde prøvet at dykke med snorkel. Hun blev fascineret af tanken om at bruge kørestolen til en undervandsballet som en del af en installationskunst.
I et samarbejde med dykkereksperter og ingeniører udviklede Sue Austin en dykkerkørestol, der er drevet af to motorer, der sikrer stolens fremdrift. Ved hjælp af to vingeagtige akryl "finner", der i en kurve stikker ud fra kørestolens fodplader, styrer hun sig frem under vandet med fødderne: op, ned, fra side til side og endog loops.
– Mange sagde, at det ikke kunne lade sig gøre, fordi kørestolen ville dreje rundt i vandet, men jeg var sikker på, at jeg kunne finde en løsning, fortæller Sue Austin.
Udfordringen var at sikre, at kørestolen ikke sank til bunds og ikke mindst at få den til at bevæge sig lige i vandet.
Sues version af stolen styres med fødderne.
– Jeg har brug for mine arme til at udføre min undervandsballet.
Hun håber dog at kunne arbejde på en fremtidig version, der giver mulighed for at styre med mundkontrol.
Bruttomodellen er begyndt at ruste, men det problem bliver løst ved at fremstille den næste model i aluminium, fortæller Sue Austin om sin dykkerkørestol, der allerede er så efterspurgt blandt andet af dykkerskoler, at Sue overvejer at sætte den i produktion. Hun afventer nu et patent på stolen.

Hyldest til friheden

Optagelsen af Sue Austins akrobatiske opførelse af Creating the Spectacle er fantastisk. Vægtløs, fri og yndefuld som en havfrue bevæger hun sig mellem farvestrålende eksotiske fisk og koralrev. Til totaloplevelsen bidrager Sue’s lange, kobberfarvet hår, der bølger efter hende, tusindvis af iltbobler og smukke lyssætninger. Musikken af Simon Reece (Part I) og Jack Martin (Part II) er velvalgt til de smukke undervandsoptagelser. Det er en ambitiøs, overvældende og smuk performance, der tryllebinder én fra start til slut. En performance, der er en hyldest til friheden og en insisteren på at blive set som menneske.
Netop det er så vigtigt for Sue. At de billeder, hendes kunst efterlader i publikums bevidsthed redefinerer synet på mennesker med handicap. At transformere fordomme og stereotype opfattelser og at transformere kørestolen fra et symbol på begrænsning til et skabende og positivt budskab. Det er lykkedes for hende.

Sues performance er en serie af to koreograferinger, Finding Freedom og Finding the Flame. Se de fantastiske film:

Creating the Spectacle! Part I. Finding freedom: youtube.com/watch?v=IPh533ht5AU

Creating the Spectacle! Part II. Finding the Flame: wearefreewheeling.org.uk 

 

Sue Austin er kunstnerisk leder af Freewheeling, som har til formål at udvikle spændende, dramatisk og underholdende kunst i et ligeværdigt samspil mellem handicappede og ikke-handicappede udøvere. ”Creating the Spectacle” er en del af Sue Austins Freewheeling. Læs mere på Sue’s egen hjemmeside: susanaustin.co.uk Du kan også følge Sue på: facebook.com/freewheeling4