Frihed gennem ny teknologi

Den teknologiske udvikling går hurtigt. De muligheder, man havde for bare fem år siden, er ingenting i forhold til mulighederne i dag og dem, som venter lige om hjørnet. Og det kommer mennesker med fysiske begrænsninger til gode.

Tekst: Rune Sønder og Kasper Nizam

For mange mennesker er muligheden for at være aktivt deltagende tæt knyttet til evnen til at bevæge sig. Men sådan behøver det ikke at være længere. I hvert fald ikke, hvis man kigger på den udvikling, som sker i disse år, inden for den digitale og teknologiske verden. Din telefon, dit køkken, ja, sågar din bil – alt sammen kan snart styres, uden at du behøver at løfte en finger.
I denne artikel vil vi kort præsentere de nyeste trends inden for det teknologiske og digitale felt med fokus på produkter, hvormed man kan opnå og fastholde frihed og et mere selvstændigt liv.

Stemmestyring er blevet mainstream

“Det er blevet gammeldags at styre sin telefon med hånden!”  Sådan sagde en kollega forleden dag. Vi er måske ikke nået helt dertil endnu, men vi er uden tvivl på vej. Alle de store IT-virksomheder som Apple, Google, Amazon og Microsoft har deres egen stemmestyrede assistent, som man kan styre deres produkter med. Samtidig bliver den digitale assistent bedre og bedre. Hvor man før skulle holde en knap nede for at aktivere assistenten, har den nu “lært” at genkende din stemme og kan aktiveres ved en enkelt kommando. Så i stedet for at man fysisk skal tage telefonen op for at ringe til sin mor, kan man (hvis det er et Apple-produkt) bare sige “Siri! Ring op til mor”. Assistenten kan udføre langt flere opgaver for os end bare at foretage opkald. Man kan få assistenten til at lave kalenderaftaler, skrive SMS’er og mails, søge efter specifikke ting på internettet eller afspille musiknumre.

Stor fremtidig rolle

Det stopper dog ikke ved mobilen. Den digitale assistent, der har fået navne som Siri (Apple), Cortana (Microsoft) og Echo (Amazon), er tiltænkt en stor rolle i forhold til at få firmaernes mange forskellige produkter til at arbejde sammen. Så længe produkterne indeholder firmaets styresystem, er det meningen, at de skal kunne styres via den digitale assistent.
Generelt er teknologien blevet meget bedre til at samarbejde med vores stemmer, hvilket også skaber nye muligheder for f.eks. oversættelser. Med Google Translate har Google udviklet en applikation, som kan forstå tale og derefter oversætte det til et andet sprog. Skype har nu udviklet en måde, hvorpå sproget oversættes direkte under en samtale, hvilket gør det muligt at føre samtaler med personer, du normalt ikke ville kunne forstå.

Øjenstyring og virtual reality

Det er dog ikke kun stemmen, der skal kunne styre vores produkter i fremtiden. Tilsvarende sker der også noget på området for øjenstyring, hvor man navigerer og flytter rundt på ting på en skærm alene ved brug af øjnene. Firmaer som f.eks. The Eye Tribe udvikler software, som kan aflæse dine øjenbevægelser med utrolig præcision. Tanken er, at denne software selvfølgelig skal udbredes, så vi i fremtiden kan styre flere og flere produkter kun via øjnene. Allerede nu er det muligt at styre musen på computerskærme, at navigere rundt i menuer på fjernsynet eller at spille computerspil på konsol og tablet. Flere og flere firmaer bevæger sig ind på feltet, og mulighederne bliver helt sikkert kun større i fremtiden.
De store IT-virksomheder er altså interesserede i, at du kan styre deres produkter på nye måder og langt nemmere end førhen – og endda lade tingene styre sig selv. Målet er dog ikke nået endnu. At kunne styre sin telefon med stemmen er faktisk kun et skridt på vejen. Øjenstyring bliver nu koblet med VR- (virtual reality) teknologi, som spås et gennembrud i 2016. Eksempler er Oculus Rift fra Facebook, Gear VR fra Samsung og Cardboard (af pap!) fra Google. Med VR kan du få en revolutionerende 360-graders oplevelse af computerspil, film, koncerter, teater, rejsemål – uanset om man har et fysisk handicap eller ej. Og der er længe eksperimenteret med at udnytte VR inden for hospitalsvæsen, undervisning, turisme m.m.

Styring af hjemmet

Den næste store digitale revolution, som mange spår markant udbredelse for almindelige forbrugere, er The Internet of Things (IoT). Det handler om, at dine hverdagsting er forbundet til internettet og kan “snakke” sammen. Det kan være alt fra dit vækkeur eller røgalarm til dit køleskab, lys eller garageport. Internettet kan stort set integreres i alle nye elektroniske og fysiske produkter, der kommer på markedet i disse år, men særligt hjemmet er i fokus hos nogle af de største virksomheder på markedet.
Målet er at skabe det, man kalder et SmartHome – altså at gøre dit hjem intelligent, selvstyrende og internetopkoblet. Også her er de store IT-virksomheder med i udviklingen. Fælles for dem alle er, at de har udviklet deres egen unikke platform, hvor de både kobler deres egne og andres produkter på. Apple har f.eks. lanceret deres løsning under navnet Homekit, Google har udviklet platformen Brillo, og Amazon kalder deres løsning for AWS (Amazon Web Services).
Særligt Apple og Google er virkelig langt fremme med Smarthomeløsninger. Google har etableret samarbejder med virksomheder som Whirlpool (køleskabe), Jawbone (fitness-trackere), Mercedes og Nest. Sidstnævnte er et firma, som udvikler intelligente termostater og røgalarmer. Ved at koble disse ting sammen med Googles eksisterende servicer, skabes der en masse nye måder, hvorpå brugeren kan styre sit hjem, eller ligefrem lade hjemmet styre sig selv. Et eksempel kunne være, at din bil giver besked til dit hjem om, at du er på vej, hvilket gør, at hjemmet automatisk tænder for hhv. varmen og lyset i huset. Jo flere produkter, der kommer med på vognen, jo større er mulighederne. Allerede nu findes der både vaskemaskiner, røgalarmer, dørlåse (Yale Doorman), lys (Philips Hue), ja tilmed robotter, der kan tilkobles de forskellige platforme og styres via f.eks. din smartphone.

Udviklingen peger mod bedre og mere såkaldt frihedsteknologi, som kan være vores alles digitale redskab til at gøre livet lidt lettere.

Fremtidens muligheder inden for den digitale og teknologiske verden vil ikke være begrænset af menneskets fysiske færdigheder.

Rune Sønder og Kasper Nizam er ansat i Living IT Lab, en nonprofitorganisation, der arbejder for at skabe innovation inden for social IT. Vi bringer brugere, virksomheder, organisationer, kommuner, regioner, sociale tilbud og forskningsmiljøer sammen om at opfinde, designe og udvikle nye social IT-løsninger til gavn for mennesker med handicap. Vores mission hviler på et almennyttigt nonprofitgrundlag. Find mere info på www.livingitlab.dk

BOKS:

VELFÆRDSTEKNOLOGI

Velfærdsteknologi er teknologiske løsninger, der er knyttet til velfærdsydelser fra det offentlige. Velfærdsteknologi omfatter teknologiske løsninger, der primært anvendes af og understøtter de medarbejdere, som leverer eller udfører velfærdsydelserne.

SOCIAL IT

Social IT er teknologi, som borgeren selv anvender til at styrke egen livskvalitet. Social IT er dermed  borgerrettede teknologier, som borgeren benytter til f.eks. øget selvhjulpenhed, bedre kommunikation og styrkede sociale relationer. Det kan være smarthometeknologi, sociale medier, apps og websites, robotter m.m. Det er ikke nødvendigvis knyttet til en offentlig serviceydelse (som velfærdsteknologi), og det adskiller sig ved ikke at være personalerettet IT som f.eks. administrativ eller plejeteknologi.

Boks:

Links

Skype Translator (med video) skype.com/en/translator-preview

Apple Homekit: apple.com/dk/ios/homekit/

Google Brillo (på engelsk): developers.google.com/brillo/

Amazon Web Services - AWS (på engelsk): aws.amazon.com/

Nest: nest.com

The Eye Tribe (på engelsk): theeyetribe.com

The Eye Tribe video (engelsk tale): youtube.com/watch?v=-csCO6W83UQ