Forskning VCR: 24-timers blodtryksmåling. FES-Cyklen

24-timers blodtryksmåling

Tekst: Jørgen Vibjerg, Forskningsassistent/fysioterapeut

Rygmarvsskadede med en skade over 6. brysthvirvel kan have en skade, der påvirker det autonome nervesystem. Dette har betydning for kroppens evne til at styre blodtryk og puls og kan bl.a. komme til udtryk, når man kommer lidt for hurtigt ud af sengen og får lavt blodtryk og bliver svimmel (ortostatisk hypotension-OHT). Med en fyldt blære kan det ske, at man får højt blodtryk med kraftig hovedpine til følge (autonom dysrefleksi – AD).

For at kortlægge årsagerne til patienternes kredsløbs-instabilitet er vi i forskningsafdelingen på Vestdansk Center for Rygmarvsskade (VCR) begyndt at tilbyde 24-timers blodtryksmåling. Dette sker ved hjælp af en lille optager, der bæres af patienten, og som via syv elektroder og en blodtryksmanchet måler puls og blodtryk i et døgn. Patient og/eller den tilknyttede sygeplejerske vil i den forbindelse blive bedt om at føre en dagbog over alle patientens aktiviteter og symptomer. Efterfølgende vil sammenhængen mellem aktiviteter og ændringer i puls og blodtryk blive analyseret og kortlagt. Disse informationer kan danne grundlag for forskellige tiltag, der kan stabilisere patientens kredsløb. På sigt er det planen, at alle patienter, der indlægges på VCR, skal monitoreres med 24-timers blodtryksmåling i ét døgn. 24 timers blodtryksmåling vil blive brugt både i klinik og forskning.

FES-Cyklen

Jørgen Vibjerg, Forskningsassistent/fysioterapeut

Siden sidst har VCRs fysioterapi anskaffet sig en FES-cykel (funktionel el-stimulations cykel). Cyklen er et supplement til nuværende behandling, der ved at stimulere musklerne i benene med el-stimulation giver patienten mulighed for at træne med benene, uanset hvor meget funktion man har i forvejen. Cyklen har vist sig gavnlig i forhold til en lang række forhold. Ud over forøgelsen af muskelvæv og styrke i benene hos de inkomplette rygmarvskadede har studier i brugen af denne også vist sig gavnlig for komplet skadede. Den har bl.a. vist effekt på forebyggelse af tryksår samt forbedret konditionen hos tetraplegikere med de sygdomsforbyggende fordele, det giver. Tre fysioterapeuter (Jørgen Vibjerg, Anne Christensen, Charlotte Hilligsøe Eis) har været på kursus i brugen af FES-cykel. Planen er, at den skal bruges i klinikken såvel som i forskningsafdelingen. Inden cyklen systematisk tages i brug i klinikken, vil den blive afprøvet på et udvalg af patienter.