Find et job

tekst Freja Thorbech
 
23. juli 2010. En skæbnesvanger dag for dengang 29-årige tømrer Brian Madsen. Han falder fem meter fra et træ og brækker ryggen. Denne sommerdag er også startskuddet til Brian Madsens lange kamp med Slagelse Jobcenter om retten til at tage en uddannelse med økonomisk støtte.
Den tidligere tømrer håber, at en uddannelse til bygningskonstruktør kan give ham en fremtid på arbejdsmarkedet, nu, hvor han er blevet kørestolsbruger. Slagelse Jobcenter har ikke samme syn på sagen og vil ikke indstille ham til den revalidering, der muliggør, at han kan gennemføre uddannelsen med økonomisk støtte. Først da Brian Madsen går til pressen, genovervejer jobcentret hans sag, og Brian får endelig tilkendt en revalidering.
- Det er jeg virkelig glad for. Men det virker jo som om, man er nødt til at gå til medierne, før der sker noget, siger han.
 
Lav noget, du ikke har lært
Brian Madsen får i første omgang at vide, at han ikke kan revalideres til bygningskonstruktør, da han ikke vil kunne varetage alle funktioner inden for faget. I stedet slår sagsbehandleren i Brians Madsens ressourceprofil fast, at han stadig kan fungere på arbejdsmarkedet. Brian Madsen skal bare finde et job, hvor han ikke skal bruge sine ben.
Jobcentret foreslår blandt andet en række job, som normalt varetages af en bygningskonstruktør. Brian Madsen kan eksempelvis give teknisk bistand i firmaer inden for trævarebranchen, eller han kan blive beregner på et beregningskontor.Men det er ikke noget, man lærer på tømreruddannelsen.- Jeg vil hellere end gerne have den type job, men jeg føler mig ikke kvalificeret uden den relevante uddannelse, siger Brian Madsen.
 
Rigtig dejligt
Brian Madsen vil være bygningskonstruktør, og han giver ikke op på trods af jobcentrets modstand. Han beslutter sig for at gennemføre uddannelsen, selvom det bliver svært at få hverdagen til at hænge sammen på SU. I august begynder han derfor på sin drømmeuddannelse. Han går samtidig til medierne med sin historie, og pludselig sker der noget.
 Fire dage efter historien har været i avisspalterne, bliver Brian Madsen indkaldt til et opfølgningsmøde på jobcentret. Her får han at vide, at man vil genoverveje hans sag, og ugen efter bliver han ringet op med besked om, at han nu kan få revalidering.
- Det er rigtig dejligt, og der er ingen tvivl om, at det nu bliver meget lettere at få hverdagen til at hænge sammen, siger Brian Madsen.
 
Jobcenter skifter mening
Første gang Fagbladet 3F henvender sig til Jobcenter Slagelse i august, skriver konstitueret afdelingschef Peter Seeberg i et mailsvar, at Brian Madsen ikke er omfattet af revalideringsbestemmelserne. Når Brian Madsen alligevel bliver godkendt til revalidering, skyldes det, ifølge afdelingschefen, ikke medieomtale af sagen.- Vi bliver opmærksomme på, at der er noget, der ikke stemmer. Men vi ville også have revurderet sagen, hvis Brian selv havde rettet henvendelse til os, siger han.
 
 Efterskrift
Brian startede på uddannelsen til bygningskonstruktør i august sidste år. Men den efterfølgende støtte fra kommunen kan han ikke prale af.
- Det er ikke meget hjælp, jeg har fået af kommunen, fortæller Brian, der selv ringede rundt for at tjekke skolernes tilgængelighed.
Ud af fem skoler er kun en af dem tilgængelig, og heldigvis for Brian er det den nærmeste, der er bedst egnede.- Skolen i Haslev har været meget imødekommende og mødte mig med en helt anden positiv holdning, end hvad jeg er blevet mødt med i kommunen. Som de sagde på skolen ”Det er ikke dit problem, det er vores!”
 
Artiklen har været bragt i fagbladet 3f
 
FAKTA
Revalidering
Hvad er revalidering?
Revalidering er hjælp til fastholdelse af et job eller til at komme ud på arbejdsmarkedet. Revalidering kan være både erhvervsrettede aktiviteter i form af uddannelse, omskoling og optræning samt økonomisk støtte til forsørgelse og bøger/transport.
 
Hvem kan få revalidering?
Revalidering kan gives til mennesker, der har begrænsninger i arbejdsevnen af fx fysiske årsager.
 
Hvordan får man revalidering?
Kommunen skal vejlede og behandle ansøgninger om revalidering.
 
Kilde/læs mere: borger.dk – søg på revalidering.