Film You and Me

I den australske dokumentarfilm Du og Jeg, deler det australske par, Barney og Kate, deres rejse med publikum. Man kan kalde den en nutidig ”handicaphistorie”, men den er lige så meget en kærlighedshistorie mellem to mennesker.

Tekst: Birgitte Bjørkman

Som 20-årig blev David 'Barney' Miller fra New South West i Australien rygmarvsskadet efter at den bil, han var passager i, svingede fra vejen og ramte et træ med over 120 km/t. Selv husker han intet fra ulykken i 1999, der vendte hans unge liv på hovedet.
Barney stod overfor en karriere som professionel surfer, da ulykken skete. Inspireret og støttet af vennen og surferen, Mick Fanning, og deres fælles surfing-netværk, lykkedes det ham at komme tilbage på bølgerne og surfe ved hjælp af et specielt surfbræt og en vest med opdrift.
- At komme tilbage i vandet seks år efter ulykken var sikkert min redning, fortæller Barney, som ikke blev lovet mange muligheder af lægerne under hans rehabilitering.
Når han ligger på sit surfbræt på havet sammen med vennerne, så oplever han ikke forskellen mellem dem.
- Det er den bedste følelse i verden.

Der er empati og fortrolighed, når de vanskeligheder, som David og Kate står overfor, berøres i filmen, der havde premiere i april 2016, og som vandt ”Movie of the Year" ved Australian Surfing Hall of Fame i februar i år.
I traileren til filmen fortæller Barney:
- Ja, der har været nogle vanskelige tider, og der har været nogle gode tider. Jeg ville ikke ændre på noget. De mennesker, jeg har mødt, og min smukke kone gør det hele værd.
De vanskelige tider, som Miller henviser til, er årene efter ulykken med depression og pillemisbrug. Men det er også i den tid, han møder sangerinden Kate, der ligeledes har mistet grebet om livet og har et alkoholmisbrug.
Sammen med Mick Fanning indleder parret en rejse og en søgen efter at omdefinere, hvad det betyder at være menneske, når livet pludselig ændrer kurs fra det, man havde lagt planer for.

At Barney og Kate Millers historie kan vises på filmlærredet skyldes Taylor Montemarano og Lorenzo DeCampos, to filmstuderende fra New York, der ville lave en 20 minutters film til deres eksamen. Men filmprojektet endte med at dokumentere Barney og Kate Millers liv sammen, og vi er med, da Barney frier til kæresten Kate og når de danser ved deres bryllup. Ikke mindst følger filmen Barney i hans træning og hans personlige mål om at komme til at gå igen og stå på et surfbræt.

Det har taget fire et halvt år at skyde 50 interviews og lave 500 timers optagelser på tværs af to kontinenter. Filmen består også af arkivoptagelser af den unge Miller og af hjemmevideo af Millers rehabilitering.

Filmen er en inspirerende rejse. Måske lige lovlig sentimentaliseret med valg af musikken og de fejende kystfotograferinger. Men filmen holder sit fokus på den menneskelige kamp, hvilket gør den seværdig.
Barney Miller siger selv om filmen: "Jeg håber, at budskabet i filmen, at det aldrig er for sent at efterleve sine drømme og foretage en forandring, rammer publikum”. Eller som Barney bliver citeret i filmens trailer:
“If your mind can do it, then your body can do it.”

Du og Jeg. Australsk/amerikansk feature dokumentar, 2016. Filmen er produceret af Michael Lawrence. Garage Productions. 90 min. Filmen har en official facebookside: facebook.com/YouandMeFilm