Ferietip: Bornholm

Tekst: Birgitte Bjørkman

Bornholm har i dag fået en fin plads på det gastronomiskelandkort med sine mange specia­liteter, men klippeøen har været mangedanskeres foretrukne feriested, siden Far til 4 var på Bornholm i slutningen af 50’erne. Dengang havde man næppe forøje, at feriegæster i kørestol også skullekunne opleve solskinsøen, men i dager der gjort flere tiltag, når det gældertilgængelighed.

 

Idylliske rammer

 

Vi boede på Kæmpegård i Klemensker.Den gamle gård, som ejeren er påbe­gyndt en renovering af, danner en flotramme for et ferieophold på Bornholm.Herfra havde vi udsigt til gyldne korn­marker og græssende heste og kortafstand til øens mange seværdigheder.Ferieboligen, der er en længe til dengamle gård, er indrettet hyggeligt ogfunktionelt; også for gæster i kørestol.

Øens røgerier

Lad mig hurtigt vende blikket mod etpar gode, tilgængelige restauranter,og lad mig starte med øens røgerier,der i dag er indrettet som restauranter.Her bydes der på ægte bornholmskstemning med røget fisk og andrefiskespecialiteter. Ved havnen i Allingefinder man Allinge Røgeri med enflot udsigt ud over Østersøen. Der erniveaufri adgang og et handicaptoilet(dog med et trin, som jeg gjorde ejerenopmærksom på). Restaurant GudhjemRøgeri har også fin adgang. Her må manbenytte det offentlige handicaptoilet påhavnen, ca. 50 fra røgeriet.Har man endnu ikke smagt sol overGudhjem, så byder Nexø Gamle Røgeripå nyrøgede sild fra egen rygeovn. Derer niveaufri adgang til røgeriet, hvorman også kan se det arbejdende røgeri,og den udendørs terrasse byder påen flot udsigt over Østersøens bølger.Stort, brugbart toilet.

Bornholmsk gourmet

Ved havnen i Nexø kan det anbefales atfinde vej til Jantzens Fristelser, som haret flot menukort og udsigt over havnen.Den moderne restaurant har niveaufriadgang og stort, egnet toilet.På Svaneke Torv finder man Bryghuseti en gammel købmandsgård. Øllet ergodt, og man kan vælge at indtagebornholmerbryggen sammen med etpar stykker smørrebrød ved frokost­tid eller spise fra aftenens menukort.Der er fin rampe ved indgangen oghandicaptoilet.I Hasle ligger restaurant LePort. Denneburde jeg slet ikke nævne, for den erikke tilgængelig for gæster i kørestol ­med mindre man har en god hjælpermed til at hive én op af de tre trin vedindgangen og de næste mange trin nedtil terrassen. Jeg undlod da heller ikkeat anbefale ejeren at indkøbe et sætramper. Men udfordrer man de mangetrin, vel vidende at man heller ikke kanbenytte toilettet, venter der en kulina­risk oplevelse med en helt fantastisksolnedgang som kulisse på restau­rantens udendørs terrasse ­ vel nokBornholmsk smukkeste solnedgang.

Kae og kage

Fru Petersens Café lidt udenfor Øster­marie skal opleves. Caféen med denhelt unikke atmosfære har til huse iden gamle kirkeskole, der senere blevindrettet til træningsskole for børnmed handicap. Derfor den asfalterederampe foran indgangen og det storehandicaptoilet. I én af cafeens mangehyggelige stuer kan man slå sig nedog nyde sin kaffe og de hjemmebagtekager og kringler fra det store kagebordog i øvrigt føle sig hensat til en svundentid i et interiør, der hører ens oldemorstid til.Øens arkitekturperle Bornholms Kunstmuseum er belig­gende ved Helligdomsklipperne nord forGudhjem i et af Danmarks flotteste ogmest spektakulære landskaber. Med etareal på 4.000 kvadratmeter fordelt påtre niveauer følger museet terrænetsnaturlige fald mod klippekysten. I gamledage valfartede folk til området pågrund af Helligdomskilden. Denne krafter symbolsk integreret på museet ved atlade kilden løbe som en vandkunst gen­nem hele museumsbygningen.Museet har dels sin egen, faste samlingog dels er der skiftende særudstillingerover året. Et besøg på denne arkitek­toniske perle kan varmt anbefales.Kunstmuseets mange niveauer er alleforbundet med elevator og et enkeltsted med en lift. Fra bygningen sky­der en bro ud fra museet mod kysten.Broen er tilgængelig. Desværre afskæreret arkitektonisk dumt trin adgangen tilden lille sejloverdækkede udsigtspa­villon, der afslutter broen. Måske endetalje, men absolut unødvendigt ogubetænksomt. Museet har fin adgang tilcafe og butik, og der er handicaptoilet.

Glas

Glastorvet i Svaneke har glaskunstnerPernille Bülows glaspusteri og butik somomdrejnings­punkt. Der erfin adgang tildenne samtde øvrigebutikker påGlastorvet, derbl.a. byder påen spændendeglasperlebutikog ­værkstedmed perler.Et must forsmykkemagere.På kystvejenlidt udenfor Gudhjem finder man BalticSea Glass. Her er glasgalleri og pusteri,hvor man kan se glaspusterne arbejde.Fin adgang og stort egnet toilet.Ved havnen i Gudhjem finder viGudhjem Glasrøgeri ved PernilleBastrup. Kunstneren har også butik iSnogebæk, hvor der er fin adgang.I Hasle kan man se øens mangekunsthåndværkeres nyeste arbejde iGrønbechs Gård, KunsthåndværketsHus, i Hasle. Der er fin adgang.

Øens lækkerier

Ved siden af Bryghuset i Svaneke finderman også Svaneke Chokoladeri. Denlille butik er fint tilgængelig, og bagdisken ligger de fineste, hånddyppedechokolader og trøfler, der får mundvan­det til at løbe. I Svaneke finder vi ogsåSvaneke Ismejeri og Café. Den lille butiki Postgade byder på lækker flødeis.Adgang er mulig men besværlig; ikke mindst i sommermånederne, hvor køenaf isfans er lang. Ved havnen er der finadgang til Karamelleriet, der byder påhåndlavede karameller og på Glastorvetfinder man Lakrids by Johan Bülow. Her er smagsprøver på den berømte born­holmske gourmetlakrids; prøv fx tunet (mangler resten)