Et lille rotteskridt
Tekst af: Viggo Rasmussen
11 ud af 15 rygmarvsskadede rotter har genvundet gangfunktionen efter få måneders stamcellebehandling.
Stamcelleforskere på Johns Hopkins University i Baltimore har fået rygmarvsskadede rotter til at gå. Ved at kombinere embryonale stamceller med stimulerende stoffer og støtteceller er man kommet lidt tættere på at erstatte tabte motorneuroner i rygmarven.
Efterlignet fostertilstanden
Hidtil har transplanterede rygmarvsceller ikke overlevet særlig godt og har ikke været i stand til at danne de rigtige forbindelser til muskler. I nye forsøg med rotter har forskere på Johns Hopkins University i Baltimore anvendt celler, der naturligt findes i rygmarven. De amerikanske forskerne har så at sige efterlignet udviklingen i fostertilstanden og dannet motorneuroner ud fra embryonale stamceller.
Kompleks kombinationsterapi
I laboratoriet blev en række stoffer tilsat for at øge cellernes overlevelse og evne til at danne udløbere. Derpå transplanterede man cellerne til rygmarven, tilsatte et vækstfremmende stof og transplanterede bestemte støtteceller. Altså en yderst kompleks kombinationsterapi, hvor 11 ud af 15 rotter skadet med en virus, genvandt gangfunktionen efter få måneder.
Grund til optimisme
- Skridtet fra rotter til mennesker er langt, siger biolog Rosa Winther, der forsker i stamceller på Syddansk Universitet.
- Det er sjældent, man kan overføre resultater direkte fra dyreforsøg, men her er grund til optimisme. Enhver type af rygmarvsskade er unik i form af dens position og omfang. Ved traumatiske rygmarvsskader er det ikke blot motorneuroner, der går tabt, men også alle de støtteceller, der er omkring læsionen. For ikke at snakke om de motoriske og sensoriske nervebaner.
- Hopkins-teamets studie viser nogle interessante metoder, som vi kan bygge videre på. Forhåbentlig er det kun et spørgsmål om tid, før den helt optimale cocktail af faktorer og celler er klar til en bred behandling af rygmarvsskade, vurderer Rosa Winther.
Nyheden er beskrevet i det amerikanske tidsskrift The Annals of Neurology, Juni 2006. Læs mere om stamceller, Rosa Winthers PhD-projekt og kommentarer på www.ryk.dk/forskning
På hjemmesiden er der link til en video af de behandlede rotter.
Stamceller
Der findes omkring 220 typer af modne celler i det voksne individ, og embryonale stamceller har potentialet til at blive til alle typer af celler.
Man danner motorneuroner fra embryonale rotte-stamceller ved at tilsætte to stoffer. Med disse kan man efterabe den udvikling, der sker efter befrugtning, når rygmarven dannes.
Stamceller findes også i det voksne individ samt i navlestrengsblod og føtalt væv, men disse typer af stamceller har mindre potentiale end de embryonale stamceller. Voksne stamceller er dog nemmere at kontrollere.
- Rådgivning
- Bliv medlem
- Viden
- Forum & debat
- Arrangementer
- Støt RYK
- Bilguide
- Med gangfunktion
- Anders J. Andersen
- Bliv aktiv i RYK
- Et lille rotteskridt
- Freehand - thumbs up! - 2-2001
- Fremtiden i Vest
- Helge Halvas Jensen
- Hvem kan hjælpe?
- Hvilken bil skal jeg vælge?
- Hvor går FES-forskningen hen? - 3-2000
- Jeg fik ikke handicapbil
- Jeg søger bil
- Jeg søger reparation
- Jens Helby
- Kan jeg køre bil?
- Kom i stødet
- Kunne jeg bare åbne døren
- Leder
- Leder RYK! 2-2011
- Love & regler
- Materialer
- Mikkel Bundgaard
- Praktiske oplysninger
- RYK indsamler million til stamcelleforskning
- RYK! 4-2011
- Rygmarvsskader
- Ny servicelov
- Sommerkursusgruppen
- http://ryk.dk/info-og-tilmelding-til-ryks-generalforsamling-2017-0
- http://www.altinget.dk/artikel/flertal-oensker-handicap-venlige-erhvervsuddannelser?ref=newsletter&refid=23663&SNSubscribed=true
- Stamcelleforskning
- Stamceller - myter og realiteter
- Stamceller -kroppens reservedelslager
- Styr med tungen
- Særligt for bilister med handicapbil
- Hjælp & netværk