En rose

”Rose is a rose is a rose is a rose ”

Overskriften er et citat fra et digt af den kendte, amerikanske forfatter Gertrude Stein, der døde i 1946 og betragtes som igangsætter for moderne kunst og litteratur.

Rosen er symbol på den alsidige natur. Vi kan glæde os over rosen; både i den vilde og i den kultiverede natur. Vi kan spise dens frugt, hyben. Vi kan nyde dens form, dens duft og dens farver. Vi kan betragte den rent æstetisk, men også kommercielt. Gartnerne lever af at forædle og sælge roser. Parfumeindustrien bruger 1.500 kg rosenblade til at frembringe blot en liter olie.

Alle kan gratis nyde den danske natur, ”Det billige skidt”, som Otto Gelsted udtrykker det i digtsamlingen ”Under Uvejret”. Før jeg selv blev tvunget ned i en kørestol, nød jeg alle mulige udeaktiviteter. Jeg tænkte ikke nærmere over det privilegium og regnede det som en selvfølge, at jeg uden besvær kunne færdes i naturen. Nu er mulighederne som kørestolsbruger reduceret. For nogle er det ikke en ”en dans på roser” men jeg nyder så meget mere det, jeg formår, og tager udfordringerne op.

Når jeg sidder og betragter min have, folder tankerne sig ud. Her udspiller sig en fest for sanserne. Et bombardement, som jeg kan nyde fuldt ud uden at være hindret af mit handicap.
Og med rosen er jeg i godt selskab, for den har inspireret mange kunstnere, både digtere, malere og musikere. Tænk på Brorsons smukke salme: ”En rose så jeg skyde” og slageren: ”The Yellow Rose of Texas” eller den franske sang ”La Vie en Rose”.

Rosen er i øvrigt logo for Socialdemokraterne og symbol for kærligheden, uden at disse to ting nødvendigvis har noget med hinanden at gøre. Rosen har været brugt som budbringer, idet nogle mænd siger med roser, det de ikke selv formår at udtrykke i ord. Andre giver roser som bod på deres små siddespring eller fadæser. I Richard Strauss' dejlige opera ”Rosenkavaleren” skal han med en rose af sølv fri på sin herre, bejlerens vegne. At han så i operaen selv bliver forelsket i pigen og omvendt, det er en anden historie.

At kærlighedens symbol rosen også har torne, skal vi ikke glemme. Der er ingen roser uden torne. En torn i livet som rygmarvsskadet er rosen. Hvorfor den smukke blomst har lagt navn til en smertefuld infektion, som mange rygmarvsskadede har prøvet på egen krop, vil jeg dog overlade til læserne.

Pete Roepstorff