Eksoskellet: ReWalk

ReWalk i Danmark

Eksoskeletter er en forholdsvis ny teknologi under en hastig udvikling. Dem, som har hang til cyborgs, vil nok komme i tanke om superhelte som Robocop, når de ser et eksoskelet. Det er i hvert fald det, tankerne blev ledt hen på, da RYK!’s udsendte var til demonstration i Aarhus af ReWalk’s eksoskelet.

Tekst: Mikkel Bundgaard

I slutningen af januar var ReWalk på besøg i Aarhus. ReWalk, som har hovedkvarterer i USA, Israel og Tyskland, har indgået et samarbejde med Bandagist-Centret, som har hovedkvarter i Aarhus. Det var også anledningen til demonstrationen.

Indtil videre er der ca. 500 brugere af deres eksoskelet. Deriblandt André fra Tyskland. Han var permanent kørestolsbruger i ti år, inden han prøvede eksoskelettet for første gang, og i dag bruger han det hver dag. Sammen med en repræsentant fra ReWalk demonstrerede han, hvordan skelettet virker.

Skelettet bliver lanceret som et hjælpemiddel og genoptræningsapparat, som efter et par måneders træning kan anvendes af paraplegikere (med skade op til T1) på egen hånd. Efter man har forflyttet sig over i skelettet, monteres det på ben og hofte med kraftigt velcro. Apparatet styres vha. en fjernbetjening på håndleddet. En forprogrammeret funktion hjælper til med at komme op at stå, og ved endnu et tryk på fjernbetjeningen aktiverer man gangfunktionen. Som komplet rygmarvsskadet er man helt afhængig af at støtte sig til krykker under gangen. Men når det er sagt, kan man ikke lade være med at blive imponeret over at se, hvor meget gangen ligner en normal gang. Eksoskelettet kan også hjælpe med gang op og ned af trapper, hvis der er et gelænder.

Det bliver interessant at følge udviklingen af eksoskeletter i de kommende år, da flere firmaer er aktive i udviklingen.

ReWalk eksoskelettet vejer 25 kg plus en rygsæk på 3 kg. Det består af fire motorer, som styres af en computer der også får den til at stoppe, når der kommer forhindringer i vejen. Det kan anvendes af personer, der vejer max. 100 kg med en højde på 160-190 cm. Prisen er ca. 500.000 kr. Læs mere på rewalk.com eller bandagist-centret.dk.