Det fysiske

Hvad er en rygmarvsskade?

Rygmarven består af nerver, der forbinder hjernen med kroppen. Nerverne ligger i rygmarvskanalen. Rygmarvskanalen er en del af rygsøjlen, som dannes af alle ryghvirvlerne, de mellemliggende diski (bruskskiver) og ledbånd.

En rygmarvsskade er enten komplet eller inkomplet. Derudover er der enten tale om paraplegi eller tetraplegi.

Komplet rygmarvsskade

Ved en komplet rygmarvsskade er rygmarven så svært beskadiget, at forbindelsen til den nederste del af rygmarven er helt afbrudt. Det betyder, at der ikke kan komme nerveimpulser fra hjernen ud til muskler, organer osv. i hele det område, der ligger under skaden.

Mennesker med en komplet rygmarvsskade kan ikke bevare eller opnå en gangfunktion.

Tilbage

Inkomplet rygmarvsskade

Ved en inkomplet rygmarvsskade er rygmarven ikke fuldstændigt ødelagt. Der kan stadig komme nogle, men ikke alle, nerveimpulser gennem nerverne til området under skaden.

Rygmarvsskadede med gangfunktion har altid en inkomplet skade. Det er dog ikke alle med inkomplet skade, der har eller kan få gangfunktion.

En stigende andel af alle rygmarvsskadede har en inkomplet skade. Dette skyldes bl.a. øget forebyggelse af ulykker og de meget traumatiske følger af disse (f.eks. forbedret sikkerhed i biler) samt forbedret og hurtigere kirurgisk indsats.

Tilbage

Paraplegi

Paraplegi skyldes en skade neden for nakken, dvs. i brystniveau eller lænden. Paraplegi indebærer, at man kan få påvirkninger i den del af kroppen, der ligger under skadeniveauet.

Tilbage

Tetraplegi

Tetrapegi skyldes en skade i nakken. På samme måde som ved paraplegi indebærer det, at man kan få påvirkninger i den del af kroppen, der ligger under skadeniveauet.

Tetra betyder fire på oldgræsk og henviser til, at både ben og arme kan være berørte. 

Tilbage